Говорят младите политолози: Опитва ли ДПС просто да отслаби Радев?

7091
Говорят младите политолози: Опитва ли ДПС просто да отслаби Радев?
Снимка: Георги Филипов

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

В навечерието на вота в поредицата представяме коментарите на младите анализатори относно кампаниите на всички политически сили, които според последните социологически данни ще преминат 4-процентовата бариера. В последната статия обсъждаме стратегията на ДПС за предстоящия вот.

Разговорът ни по темата е с Георги Филипов - политолог и заместник-председател на Студентския клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Какъв е вашия поглед върху кампанията на ДПС? Като че ли и в тази кампания партията някак страни от публичното пространство, не заема позиции по основните теми от дневния ред.

Кампанията на ДПС винаги е била с цел да консолидира своя твърд електорат да гласува на изборите, за да гарантира своето значимо присъствие в Народното събрание. Въпреки своите редки участия по медиите, те са от малцината големи партии, които към настоящия момент недвусмислено подкрепят ваксинационния процес чрез личен пример. Те и не крият своето недоволство от политиката на Румен Радев. Именно кандидатурата на Мустафа Карадайъ за президент е също сериозен ход, макар да липсва високия брой медийни изяви както другите основни кандидати. Тук от ДПС считам, че не целят непременно да спечелят изборите, а по-скоро да използват структурите си, за да повлияят върху изборните резултати и да гарантират провеждане на балотаж. Румен Радев застрашава тяхното парламентарно присъствие и те разбират, че само на втори тур имат шанс той да не бъде печелившият. В този смисъл кампанията на Движението за права и свободи се води по друг начин, свързан с използването на своите видни лица на терен за привличане на гласоподаватели, вместо изяви по телевизията, които в настоящия кризисен момент могат да не бъдат ефективни за тяхната кампания.

Може ли да се твърди, че в настоящата кампания, а и с оглед последните социологически данни, ДПС успява да запази сили, въпреки санкциите по закона „Магнитски“ и всички обвинения в корупционни действия? Как си обяснявате мобилизацията за вота около Делян Пеевски, каква е неговата роля в тази кампания?

В период от историята, в който те са атакувани от закона „Магнитски“, партиите на протеста в 45-ото и 46-ото Народно събрание, както и служебните правителства и президента, ДПС всъщност успява доста ефикасно да запази своите позиции. Те и рядко са се проваляли в своите начинания. Действително тяхното място като една от основните партии в Народното събрание е застрашено, но в миналото те винаги са намирали начин да се адаптират и запазят своята достатъчно широка парламентарна представителност. Що се отнася до Делян Пеевски, неговата роля в ДПС винаги е била от голямо значение. Въпреки санкциите по закона „Магнитски“, Делян Пеевски остава един от най-влиятелните личности в Република България. Предстои да разберем как ще повлияе на вота с прякото си участие в изборите и какво ще цели да осъществи като народен представител ако бъде избран.

В последните седмици съществуват мнения в публичното пространство, че в следващия парламент вече ДПС няма да бъде в ролята на балансьор. Как гледате на подобна хипотеза, ДПС ще бъдат ли твърда опозиция в следващото НС?

ДПС рядко са се обвързвали трайно с политически субекти от чужди партии. Видяхме, че те имаха първоначална готовност да подкрепят кабинет на ИТН, но в следващия момент бяха изречени техните думи „ще се сгодим ние, партиите на статуквото“. Въпреки това бе забелязано голямо анти-ГЕРБ/ДПС настроение в предишните две Народни събрания и е вероятно да продължи и след изборите на 14-ти ноември. Това дали ДПС ще бъдат опозиция зависи от изборния резултат, както и от това дали принципите им съвпадат с тези на бъдещия проектокабинет. Фактически, тяхната партия е една от най-сплотените, без явни вътрешнополитически борби. Въпреки усилията на мнозина е почти невъзможно те да бъдат елиминирани като елемент от значение на сцената на политическото представителство.

Припомнете си статията за коалицията ГЕРБ-СДС тук. Прочетете интервюто относно кампанията на новата формация на Кирил Петков и Асен Василев тук. Вижте и какво споделиха младите анализатори за "БСП за България" тук. Четете материала за "Има такъв народ" тук. Какво споделиха младите анализатори за "Демократична България", припомнете си тук.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

Служебното правителство се занимава с кадруване и скандали: Весела Чернева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Държавните пари за храм "Св. Патриарх Евтимий" още ги няма: Иван Димитров и отец Лъчезар Попов (ВИДЕО)

Нищо няма да излезе от проверката за натиск върху Живко Коцев: Емануил Йорданов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Искрен Митев: Пеевски е ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" (ВИДЕО)

Кабинетът “Главчев“ няма да направи изборите честни: Стефан Софиянски в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю