Катя Панева, ДБ: "Евролаб" беше брошката на Бойко Борисов много години (ВИДЕО)

36526

Кой опъна политически чадър над фирмата "Евролаб" и наистина ли тя беше брошката на бившия премиер Бойко Борисов в продължение на години. За това в Студио Actualno разговаряме с областния управител на Хасково Катя Панева от "Демократична България" (ДБ).

Фирмата "Евролаб" в продължение на 10 години осъществяваше фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" на границата с Турция (бел. ред. - документално не е така и това беше обяснено на изслушване в парламента). И това е, бих казала, една болна тема за цяла Хасковска област, от години се знае и нищо не се предприемаше. Това са едни загубени ползи за България. Казвам ползи, защото бюджетът на България може би щеше да бъде по-различен.

Бих искала да ви кажа какво направихме преди да се позиционира държавната лаборатория между границата и митницата. Тъй като през изминалите месеци надълго и нашироко се говореше по темата от различни народни представители, това, което бих могла да кажа, е, че заедно с проф. Даскалов и зам.-министър Христанов изговорихме предварително всяка една стъпка и разиграхме заедно с Гранична полиция, с митницата, както и с МВР Хасково. Защото това са хората, които знаеха какви са проблемите и къде можем да видим спънки. Затова имахме много предварителни срещи, на които всяка една ситуация сме разиграли, за да може възможно най-бързо и адекватно, когато се позиционира там Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), да започне да функционира. Така че, да, имаше огромни проблеми през първите 48 часа, но всички структури, говоря за митници, Гранична полиция, както и БАБХ, успяхме да нормализираме нещата. Това е нещо, с което изключително много се гордея.

Кой опъна политически чадър над "Евролаб“?

Мисля, че всеки един български гражданин знае, това е Бойко Борисов. В крайна сметка това беше неговата брошка дълги години. Седем министри на земеделието се смениха, под чие ръководство са били те?

Има ли нещо общо със скандала с "Евролаб“ на ГКПП "Капитан Андреево“ напускането на коалицията от "Има такъв народ“ (ИТН)?

Аз лично мисля, че има, тъй като преди десетина дни, в края на предходния месец, на 27 май, лично г-н Абровски като председател на Комисията по земеделие в парламента беше дошъл на проверка на БАБХ да види какво се случва. Още с влизането си той търсеше провокация, поради която той да излезе и да каже "Държавната лаборатория не работи". Това му беше нагласата. На този ден имаше протест на превозвачите, и министърът на транспорта беше на границата.

Това, което ми направи впечатление при Абровски беше, че той каза: „Аз искам да вляза в един ТИР, още от самата турска граница и да видя как се случват нещата". И начина, по който го казваше, тонът, с който го казваше, показваха, че не е дошъл да види какви са проблемите и с какво да помогне, а като председател на комисията много може да помогне. А по-скоро идваше с нагласата да покаже, че тук нищо не се случва и трябва да се спре и да се върне частната лаборатория.

Още са проблемите на Хасковска област с корупцията и защо спреният "Марица 3" работи без разрешително, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю