X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Кметът на Куклен Мария Белчева: COVID-19 не успя да прекъсне инфраструктурните планове

4953
Кметът на Куклен Мария Белчева: COVID-19 не успя да прекъсне инфраструктурните планове
Снимка: община Куклен
Срещаме се с Мария Белчева - кмет на Куклен. Пред Actualno.com разказа как се справя една община с по-малък размер в кризисната ситуация, породена от коронавирусната пандемия. По думите на Белчева, епидемиологичната обстановка не е успяла да прекрати инфраструктурните планове, но е нарушила основно културният календар на града.

Как се справя град Куклен с епидемичата обстановка - хората спазват ли наложените мерки, има ли сигнали за нарушението им, как общинската администрация мотивира гражданите да пазят себе си и околните?

COVID-19 отмени празника на Куклен

COVID-19 отмени предстоящия празник на Куклен по повод 19 години от обявяването му за общински център. Удължаването на епидемичната обс...

Всички разбираме, че ситуацията с COVID-19 е прекалено стресираща и изисква промяна на плановете, но когато запазим спокойствие и заедно предприемем необходимите мерки, ще съхраним себе си и хората около нас. Гражданите на община Куклен показват високо ниво на гражданска отговорност и солидарност, за което им благодаря. В Куклен е спокойно и под контрол, а Общинският кризисен щаб е в 24-часова готовност при нужда. В постоянен контакт сме с Областния кризисен щаб и с новосъздадения Мобилизационен щаб на ОД на МВР – Пловдив. До всички обекти се свеждат заповедите на министъра и на Областния кризисен щаб, както и инструкциите от РЗИ - Пловдив, срещу подпис. Всички заповеди се публикуват на сайта на общината и на страницата в социалните мрежи.

Миенето на уличната мрежа продължава, както и дезинфекцията на обществени места и институции, паркове и градинки. При проверките установяваме, че разпоредбите се спазват стриктно. В търговските обекти има пропускателни режими, а клиентите са на повече от 1,5 метра разстояние, както е по заповед. Служителите ползват маски и ръкавици. Има поставени диспенсъри с дезинфектант. Още в началото на извънредното положение разпоредих да се сформират работни екипи за проверка спазването на мерките по заповедта на министъра на здравеопазването и решението на Областния кризисен щаб. Екипите са от общински служители, като единият от тях извършва периодични проверки на работодателите на територията на град Куклен относно осигуряване на предпазни средства на работниците и спазване на здравно-хигиенните изисквания в работните и санитарните помещения. Другият екип извършва периодични проверки на работещите търговски обекти на територията на Куклен относно осигуряване на предпазни средства на работниците и клиентите, спазване на определената дистанция и брой посетители, както и на здравно-хигиенните изисквания в обекта и санитарните помещения. Кметските наместници в общината извършват проверките на работодателите и търговските обекти на територията на съответните населени места. Организирахме екипи за закупуване на продукти и лекарства за всички жители, поставени под карантина.

Екипите от общински служители приемат заявки също и от самотни възрастни хора и от граждани с увреждания. Услугата осигурява закупуване на хранителни продукти и лекарства, както и заплащане на комунално-битови разходи и се осъществява със средства на нуждаещите се. Не останахме безучастни и към нуждите на хората на първа линия в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция. Искахме да сме солидарни и да дадем своя принос, за да бъдат задоволени потребностите на медицинските специалисти и здравните заведения от лични предпазни средства. Благодаря и на местния парламент в Куклен, който единодушно прие предложението ми за отпускане на 5 000 лева от общинската каса за закупуване на 471 лични предпазни средства, представляващи защитни облекла от най-висок клас, за да ги дарим на медицински лица. 100 от специалните костюми бяха за обезпечаване нуждите на медиците, работещи на територията на община Куклен. Другите 371 бяха дарени на Областна администрация - Пловдив за разпределение в болничните заведения.

Поради извънредните обстоятелства, нямаше как да отбележим 24-ти май и Деня на детето на площада, както всяка година. Затова организирахме онлайн конкурси за децата. С фото конкурса „Забавление по време на карантина“ и рецитаторския конкурс под надслов „Солунските братя“ целяхме времето, прекарано вкъщи, да може да бъде оползотворено в творчество.

Над 470 лични предпазни средства ще дари община Куклен на медици

5 000 лева отдели Общинският съвет на Куклен за закупуване на 471 лични предпазни средства - защитни облекла от най-висок защитен клас...

Какви са по-важните проекти, които предстоят за изпълнение в общината, кой е най-мащабният и в какво се изразява той, възпрепятства ли епидемичната обстановка осъществяването им?

Епидемичната обстановка по никакъв начин не възпрепятства изпълнението на планираните инфраструктурни проекти. Единствено сме зависими от метеорологичните промени на времето. Стартира ремонтът на 6 улици в Куклен. Това са „Пейо Яворов“, „Демокрация“, „Добри Чинтулов“, „Хаджи Димитър“, „Никола Вапцаров“ и „Тодор Каблешков“. Шестте пътни артерии в Куклен ще бъдат изцяло обновени с изградено отводняване, бордюри, тротоари. Процедурата по избор на изпълнител приключи и ако няма подадени жалби в административния срок, строително-ремонтните дейности ще започнат веднага. Междувременно приключваме реконструкция на улица “Бяла черква“ в общинския център с дължина 170 метра. Ремонтът включва подмяна на старата водопроводна мрежа, цялостно газифициране, нови бордюри, тротоари и цялостно асфалтиране. Финансирането е на стойност около 140 000 лева и е осигурено изцяло с целево финансиране от държавния бюджет.

Паралелно се изградиха и 2 подпорни стени по пътя Яврово - Добралък. Ремонтът включваше изграждане на подпорни стени, канавки и дренажи, преасфалтиране на отремонтирания участък и е част от аварийно възстановяване на 3 свлачища, които компрометираха големи отсечки от пътя. Част от улица „Александър Стамболийски“ в общинския център се преасфалтира цялостно, като се премахна старата настилка и наново се положи асфалт. Участъкът е между улиците “Опълченска” и “Иван Вазов”. Текущият ремонт на отсечката с дължина 230 метра и е изцяло със средства от общинския бюджет. Ремонтиран е пътят между селата Гълъбово и Марково в частта, която е в землището на община Куклен. Подменена е изцяло тротоарната настилка пред църквата „Свети Атанасий“. След подмяна на водопровода от ВиК ще стартира и закърпването на част от главната улица в село Гълъбово. В ход е текущ ремонт на улици, включващ изкърпване на компрометирани участъци и ремонт на тротоари във всички населени места. Едновременно се работи на няколко инфраструктурни обекта.

Какви бяха най-сериозните проблеми, пред които се изправи община Куклен по време на епидемията от COVID-19 в страната, какви последствия ще има заради това и евентуално какви мерки е предприела администрацията, за да бъдат решени?

Община Куклен ограничава достъпа на граждани до администрацията

Община Куклен ограничава достъпът до сградата на общинската администрация. Оперативните дежурни ще допускат гражданите до гишето за обс...

Проблемите, свързани с извънредната обстановка, са като за всички общини в страната. Те засягат най-вече мероприятията от културния календар на община Куклен, тъй като не можем да позволим струпването на много хора на едно място. В тази връзка, отменихме всички празници и чествания по традиционния начин, в това число и ежегодния международен фестивал „Събуди се“. Планираните и текущи инфраструктурни проекти не са спирали и продължаваме да ги изпълняваме. Апелирам особено внимание към мерките да проявяват хората от 3 основни групи: възрастните над 60 г., гражданите с хронични заболявания и тези с онкологични заболявания. Спазването на дисциплина, дезинфекция и дистанция е от еднакво значение за всички възрастови групи, с цел опазване на собственото си здраве и това, на близките ни. Община Куклен ще продължи да прилага интензивно дезинфекция на местата за широко обществено ползване, но личната отговорност на всеки един е от изключително значение, както за превенция, така и за ограничаване разпространението на инфекцията. Всеки от нас трябва да е еднакво отговорен и дисциплиниран.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com