Кметът на Смолян: Не сме като японците или германците, но става въпрос за живота на близките ни

12482
Кметът на Смолян: Не сме като японците или германците, но става въпрос за живота на близките ни
Снимка: Община Смолян

Николай Мелемов е за трети мандат кмет на община Смолян. В областния град има потвърдени случаи на коронавирус. Потърсихме градоначалника за интервю относно мерките, които са предприети, след като заразата е така близо.

Г-н Мелемов, в Смолян вече има заразени с коронавирус. Много по-сложна ли стана сега ситуацията в града и какви мерки се предприемат за предпазване?

Ситуацията си е сложна от самото начало. Това е изпитание не само за Смолян, не само за България, а за целия свят. Да, сложността си е същата. Всички трябва да бъдем много по-отговорни, защото каквито и мерки да се предприемат, най-важната мярка е хората да имат самосъзнание и да разберат, че опасността е реална и много сериозна. Основната мярка е да не се събират накуп хора и да ползват предпазните средства.

Нали обаче всички си знаем, че нацията ни никак не е дисциплинирана, как да очакваме сега това да сработи?

Не сме дисциплинирани, но обичаме семействата си, отговорни сме към децата и родителите си. Ние не сме като японците, нито като германците, но тук става въпрос не просто за дисциплина, а за живота и здравето на нашите близки - че те зависят от нас. Обичта към тях е по-задължаваща от всяко нареждане, от всеки закон.

Започнахте да дезинфекцирате в града, кои обекти ще се третират ежедневно?

Ежедневно третираме общината, защото тук идват доста хора и ние сме длъжни да подготвим сградата да не е заплаха идването в общината. Проветряваме постоянно. Служителите, които контактуват с хора, са със защитни средства. Мерките за дезинфекция в общината са на 100%. Това ми дава някакво спокойствие. В града дезинфекцираме спирки, подове на учреждения, където има поток от хора. Няма как да дезинфекцираме улиците, защото са много, а в пътния поток е важно ако правиш нещо, да е навсякъде. Ако е частично, няма никакъв смисъл. Това, което е в нашите възможности, го правим и гарантирам, че няма да спрем. Помагаме на другите институции, на възрастните хора.

Промяна направихте в транспортната схема в града и извън него. В какво се състои тя?

От Deutsche Welle: Възрастните да благодарят на младите в битката срещу коронавируса

Според най-новата теория на американския президент Доналд Тръмп, за разпространението на коронавируса са виновни т.нар. "милениуми" (ро...

Пътникопотокът в града е намалял четири пъти. Поради тази причина въведохме празнично разписание. Сутрин и вечер към 17-18 часа, когато има повече хора, пътниците се превозват с големи автобуси. През другото време хората са много малко. Това е вариант да облекчим транспортните фирми, защото тази ситуация най-много ще удари бизнеса. Животът и здравето са на първо място, а ние се опитваме да бъдем и в помощ на местния бизнес. Автобусите извън града също са намалени много като честота. Оптимизирали сме транспорта заедно с фирмите и засега нямаме оплаквания, съобразихме с тяхното мнение.

Обявихте телефон за хора, които са самотни и нуждаещи се - да им се доставят храна и лекарства. Има ли обаждания?

Много. Доставяме храна и лекарства. Интересното, което се оказа, е, че много от тези хора искат да си поговорят с някой. Служителката, която отговаря за тази дейност, е педагог и с радост откликва. Ние си имаме проект за топла храна и им доставяме, но към нашите досегашни бенефициенти добавяме и хората, които имат нужда от храна. Те заплащат само стойността на храната, транспортът и доставката е наш ангажимент. С това можем да помогнем.

След едно от заседанията на областния щаб бе съобщено, че 365 души в областта са оставени без грижа. Каква част от тях са в община Смолян?

Ние имаме програми, по които даваме топъл обяд и сега, който се обади на този телефон – 0897 903 608, му помагаме. Нямаме такава статистика, тъй като това е прерогатив на социалните служби и няма как ние да я водим.

Излизането в Калифорния - забранено

Американският щат Калифорния издаде заповед 40-те му милиона жители да „си останат вкъщи“, докато Вашингтон предупреди амер...

Общината в какъв режим работи?

Част от хората не са на работа. Майки с деца, хора със заболявания - с решения от ТЕЛК. В понеделник ще минем на друг режим - ще ги разделим на два екипа за по една седмица. Ще ги пускаме в отпуска, новият закон ни дава такава възможност. Идеята е, ако все пак дойде зараза, да има екип, който да покрие следващата седмица. Знам, че и други учреждения са така. И това, което трябва да се направи, е логично. Минаваме в режим малко на затваряне на общината, но основните дейности няма да ги спрем. Поне на този етап ситуацията е такава - работим, гарантираме обслужване на гражданите. Не мога да кажа след 15-20 дена какво ще възникне.    

Доста често се говори за спекула в цените на продуктите от първа необходимост. Тя беше очаквана, но дали е предотвратима според вас?

Това зависи повече от хората. Аз не виждам причина да се презапасяваме с каквото и да е. Проблемът има две страни - с желанието си да се презапасят хората сами предизвикват появата на спекула. И министър Танева го каза, а и аз не виждам причина някой да се презапасява. Сигурно ще има и спекула, но по-важното е хората да запазят спокойствие.

С въвеждането на кои мерки срещате най-големи затруднения?

Строги мерки в Община Белица след карантината в Банско

Строги мерки в Община Белица след налагането на пълна карантинав  Банско заради разпространението на коронавируса. Общината Белица...

В интерес на истината не мога да кажа, че срещаме затруднения. Хората в общинската администрация приеха мерките с нужното разбиране, те са и логични. Знаете, че няма откъде да черпим опит за справяне с тази ситуация. Някъде може да прекалим, но смятам, че по-добре една мярка да е прекалена, отколкото пренебрегната. Да ни е чиста съвестта, че каквото е зависело от нас, сме го направили.

А одобрявате ли въвеждането на вечерен час за цялата област?

Според мен няма логика, поне аз не я виждам, но щом областният щаб е решил, го приемам. Просто няма база, на която да бъде налагано това ограничение, няма и регламент, по който да се налагат санкции. Но наистина е по-добре да се прекали с мерките, отколкото да са недостатъчни.

Темата продължава и в нашия блог.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю