Кой може да купи "Лукойл" и по-евтини ли ще са горивата? Прогнозата на Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

11633

Доставките на петрол не са чак такъв голям проблем при бъдеща продажба на бургаската рафинерия на "Лукойл" - проблемът е да се запазят цените на горивата за крайния потребител. Това заяви в Студио Actualno бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи Милен Керемедчиев.

Той прогнозира, че когато "Лукойл Нефтохим" бъде продаден, няма как да говорим за понижаване на цените. "Имаше доста коментари как биха могли да се снижат. В България това никога не се е случвало - или растат, или се задържат, за да растат отново", каза той.

Още: ЕК не видя нито свое, нито българско нарушение на ценовия таван за руския петрол (ВИДЕО)

Кой може да купи "Лукойл Нефтохим"?

Когато говорим за "Лукойл", нямаме предвид единствено преработка на суров петрол и производство на горива - компанията държи почти 100% от складовете на едро за съхранение на горива, а също голяма част от бензиностанциите са нейна собственост. По думите на Керемедчиев, вероятно при продажбата ще се вземе предвид желанието на "Лукойл" – дали ще се продаде само бизнеса за преработка на горивата, дали ще се продават също складовете и бензиностанциите, дали пък ще се продава всичко. Въз основа на това ще се види какъв би бил инвеститорът.

"Ако се продадат трите компонента, трябва да говорим за много сериозен инвеститор от нивото на OMV, на Shell или на други големи компании. Много е важно, че ако влезе такъв стратегически инвеститор, ще е в сферата на бизнеса с горива. Трябва да се търси много сериозен инвеститор. Съмнявам се, че има български такъв, който да поеме "Лукойл" – това е голяма хапка", каза Керемедчиев и не изключи продажба на компания от арабския свят.

Проблем ли е руският петрол?

Възможно е липсата на база за преработка на неруски нефт да попречи на бъдеща продажба, смята бившият зам.-министър. И припомни случая в Италия, където "Лукойл" се опита да извие ръцете на правителството, че ако оказва натиск, рафинерията ще спре да преработва петрол. Властите в Рим обаче не се поддадоха на шантажа и заплашиха с национализация. "Това беше вариант и при нас, но в момента не е, защото не сме пред възможност от колапс на доставките. Няма вероятност някой да не поиска да внася и продава горива в България, тъй като цените са средноевропейски", подчерта Керемедчиев.

Още: "Лукойл": Обмисляме да се махнем от България

"Този инвеститор трябва първо да оцени риска колко инвестиции трябва да направи за преминаване към неруски петрол. Това ще повлияе на цената. Много е важно и парламентът да направи оценка този инвеститор да не е отново свързан с руските интереси, тъй като това стана в Италия. Това е най-тънката част в продажбата на „Лукойл“", посочи той.

"Такава продажба отнема много време – не можем да говорим, че още утре „Лукойл“ ще бъде продадена. Има и регулатори, които трябва да се изкажат. Не виждам поне до средата на следващата година да се приключи тази сделка", каза още той. Припомняме, че самата компания обяви, че се готви за продажба на активите си у нас, а Народното събрание ще има основен глас в процеса.

Милен Керемедчиев коментира и новите разкрития на Politico, че "Лукойл Нефтохим“ внася петрол на цена над 60 долара на барел – установения от ЕС и Г-7 таван. Вижте коментара му, както и други подробности, във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю