Няма бюджет - може ли да спрат разплащанията на пенсии и заплати?

14134

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов заяви в свое интервю, че "ако няма приет бюджет и не се приеме закон за удължаване на предишния, от следващия понеделник държавата няма да може да разплаща нищо – заплати, социални плащания". Мнението си той изрази в неделя, а в понеделник видяхме иновативно, неочаквано решение от първите две партии за управление на страната.

Притиснати в стената от липсата на бюджет ли взеха това решение или е случайно съвпадение? Ще останат ли пенсионерите без пенсии и хората в държавната администрация без заплати? В Студио Actualno поканихме финансиста д-р Пламен Иванов.

"Не мисля, че причината е само липсата на бюджет. Сватбата се случи по редица обстоятелства - основен фактор бяха действията на прокуратурата, сътресенията в съдебната власт. Другият фактор е - безспорно ако отидем на избори, резултатът няма да е по-различен", коментира Иванов.

По думите му чисто теоретично е нормално  двете най-големи партии, като махнем всички други фактори, да си взаимодействат: "По този начин ще могат да се контролират, очертавайки една глобална рамка за движение". 

Той уточни, че този модел на управление в никакъв случай не е нещо ново и непознато и даде пример с Румъния, която се управлява на подобен принцип. Споде него обначе остават редица въпроси: Защо да 9 месеца, защо председателя на НС се смяня на три, защо се разбраха чак сега? 

Пенсионерите ще останат ли без пенсии?

"Изказването на на министъра на икономиката не кореспондира с реалността... В последните месеци се нагледахме на случайно попаднали хора в политиката и по студията на публичното говорене. Техните стимули опеделено започват да задават въпроси по отношение на тяхната компетенция... Дали търси отзвук от медиите, последваща политическа кариера - всичко друго, но не и реалността". Така финансистът коментира изказването на служебния министър Никола Стоянов, че от следващия понеделник държавата няма да може да разплаща нищо, ако няма приет бюджет.

И уточни:

"В същия казус бяхме в началото на годината, когато приетият бюджет с опеделена дата свършва и трябва да влезем в нов бюджет за 2023 г. Тогава се взе решение да останем със стария за определен период от време. Във този период от време, който беше планиран и гласуван, се предполагаше, че ще има ново правителство - редовно, не служебен кабинет, който вече да тръгне да изпълнява политики. Тъй като този процес продължи, чисто и просто този срок изтече. Трябва да се вземе или решението да продължим по стар бюджет или да приемем нов. Дори след сватбата от вчера най-вероятно няма да успеят, тъй като процесът по гласуване на бюджет отнема между 5 и 6 седмици. Едното решение е да се гласува продължение от 6 месеца или да се гласува продължение на бюджета до приемането на новия. Няма вариант да не се изплащат пенсии или заплати, въпросът е на едно решение".

Попитан дали има вероятност с управлението на ротация, след като изминат 9 месеца - едните да кажат на другите - "оправяйте се", той отговори:

"Картинката започва да става интересна, но и смешна. Станаха повече вождовете, отлколкото индианците". За премиерите ясно, но министрите - ще ги ротираме ли или не? А администрацията по министерствата? Дали те няма да съботират управляващите и да чакат да минат 9 месеца, за да дойде "техния човек" и да си довършат започнатото?"

Цялото интервю вижте във ВИДЕОТО:

Още: Историк: Нашето общество се стреми към авторитаризъм (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю