Отговор към Нинова заради "Експо 2020" от изпълнителя: Искали сме среща, не е станало до днес

9224
Отговор към Нинова заради "Експо 2020" от изпълнителя: Искали сме среща, не е станало до днес
Снимка: БГНЕС

Днес, 18 февруари, по време на парламентарния контрол, вицепремиерът и министър на икономиката и инвестициите Корнелия Нинова заяви, че скандалите в ситуацията около "Експо 2020" в Дубай са много на брой. Тя подчерта, че предвидените първоначално пари за българското участие в изложението са увеличени с над 2 000 000 лева и не е ясно защо. Освен това – на изпълнителя "България експо 2020" (консорциум, в който влизат фирмите "Сиела Норма", "Проджект Мениджмънт Адвайзори" ЕООД, "Арка Л.Т.Д." ООД, "Д.о.Ф" ЕООД и "Инфинити Травел" АД), били платени авансово над 4,4 млн. лева - обезпечението, по което в случай на неизвършена дейност е едва 50%. „В договора има над 30 неизпълнени ангажимента“, твърди Нинова.

Тя даде някои примери за неизпълнение: одобреният от държавата списък на фирмите, които да бъдат представени, е подменен; с 30% са завишени цените на стоки в изложението спрямо първоначално определените; провалена е презентация по Zoom, защото не е платено за интернет връзка извън павилиона; липсват рекламно-информационни материали за българското участие на големия форум. Заради всичко това икономическото министерство смята да задържи 50-те процента обезпечение и ще потърси в съда връщането на останалите милиони.

"Опитахме се да потърсим сметка и отчет, но кореспонденцията не върви, защото е даден адрес на фирма, която не участва в консорциума и е на гръцки гражданин", заяви Корнелия Нинова. "България експо 2020" иска още над 2 000 000 лева по договора – блокирано е това плащане, обяви вицепремиерът. "Ако искат, да отиваме в съда и да доказваме кой е крив, кой е прав", каза още Нинова.

Във връзка с тези твърдения Actualno.com потърси отсрещната страна за коментар във вид на интервю. То е с Галина Райчева - управител на консорциума "България Експо 2020“.

Г-жо Райчева, спечелихте поръчката за цялостна организация на участието на България в Дубай Експо 2020 за 5,6 млн. лв. без ДДС. Вярно ли договорът е завишен с 2 млн. лв. впоследствие - в Агенцията за обществени поръчки и в профила на купувача на Министерството на икономиката не се откриват такива данни?

Договорът не е завишаван, нито сме променяли параметрите по него. Подали сме писмо към Министерството на икономиката за допълнително плащане, поради причината, че "Експо Дубай" трябваше да започне 2020 г., но заради епидемичната обстановка бе отложено с една година и бе открито на 1-ви октомври 2021 година. През тази една година екипът на ДЗЗД "България Експо 2020" продължи работата си, съответно се увеличиха разходите по организация на събитието в българския павилион на Обединените арабски емирства - заплати, наеми и всички други разходи по подготовката.

Искането за завишаване на сумата с колко е?

Нашето искане е около 700 000 лева - допълнително направени разходи, които можем да докажем за тази една година.

Каква сума досега по него ви е изплатена, респективно колко ви се дължи по договора?

Платено са 3,5 млн. лева, които са по договор за концепция, изграждане на павилиона и организация.

Бих искала да коментираме какво сме направили, защото все пак "Експо Дубай" и самият павилион е на Република България. От откриването на 1-ви октомври всеки ден имаме различни артисти, които изпълняват програмата си. Чужденците идват, радват ни се и се възхищават на това, което България показва. Не бих искала да влизам в скандали. Имаме доказателства, че българският павилион работи прекрасно. Събитията, които са описани в нашия договор, са изпълнени до момента. Сега тече събитие за седмицата на земеделието.

За съжаление ние до ден-днешен не сме имали подкрепа на българската държава. Правим самостоятелни събития без официални държавни лица. Ще ви изпратим документи - по-добре да докажем всичко с документи, а не с приказки. Целият скандал стартира със златото, въпреки че копията на Панагюрското и Варненското съкровище са пристигнали в Дубай в чанти и куфари. Ще ви изпратя снимки как бяха опаковани, как бяха посрещнати по официалния ред. Нито някой е бил арестуван, нито някой е бил задържан, нито копията са били задържани в ОАЕ. Екипът на Националния исторически музей пристигна доста късно, към 12:30 ч. Агентът започва работа сутрин към 8:30 ч. На другия ден екипът от НИМ се върна на летището, за да оформи документите. Копието на съкровището идва с документи на павилиона на Република България, а не с документи на ДЗЗД "България Експо 2020". Ние сме организатори, които помагаме да се проведат събитията.

Националният ден също пропадна, но благодаря много на златните момичета, че ни представиха прекрасно. Нямаше официално държавно лице, което да вдигне знамето ни. 192 държави участват. Ние сме единствени, които не се възползваха от възможността да си представят държавата като всички други - с министри, официални гости и делегати. Въпреки това, официалната ни програма се откри с трио "Гайда", които имаха страхотен концерт, и златните момичета, които бяха поканени от Япония в тяхната палата, от Италия. Очакваме след няколко седмици отново да се завърнат в Дубай, тъй като има голям интерес към тях. 

Според г-жа Нинова комуникацията с вас не върви, тъй като за контакт бил даден адрес на фирма, която не участва в консорциума и е на гръцки гражданин. За коя фирма и кой човек става дума?

Не мога да кажа. Аз лично съм писала многократно към Министерството на икономиката с молба за среща, но среща така и не се осъществи. Мога да ви предоставя писмата, в които сме изисквали съдействие и помощ, но откак аз съм изпълнителен директор, за съжаление, не съм получавала обратна връзка от Министерство на икономиката. Дали сме актуален адрес и нямаме случай, в който някой да не ни намери на него или да не получим писмо.

Пак според Нинова в договора имате 30% неизпълнени ангажименти, как ще коментирате това твърдение?

Днес си подаваме отчета към министерството. Нека си погледнат какво не е изпълнено. Да, има няколко точки, които все още не са изпълнени, но това са събития, които предстоят март месец. Тогава има Седмица на водата и след като приключи това събитие, на 100% всичко по договор ще бъде изпълнено. В това Експо всяка седмица е посветена на различна тематика, ние се съобразяваме с това. Заради епидемичната обстановка в Дубай, някои от точките се промениха от гледна точка на сигурност, внос на различни продукти - хранителни и не само. Трябваше да се нагаждаме спрямо ситуацията и новите изисквания на ОАЕ относно ковид обстановката. Абсолютно неверни са упреците, че не сме изпълнили ангажиментите или визията на павилиона не отговаря на това, което е по договор.

Одобреният от държавата списък с фирми, които да бъдат представени в Дубай, подменян ли е?

Нямаме нещо, което да е подменяно. Имаме добавяне на фирми. Не сме върнали никой, който е искал да присъства в българския павилион. Пак подчертавам - той не е на консорциума, а на Република България. Всеки, който е присъствал, има осъществени договори, но изложението не е търговско, а световно - да си покажем успехите, постиженията. Смятам, че за да се представим по най-блестящия начин, можеше и държавата по някакъв начин да ни подкрепи. За съжаление, със собствени усилия също успяваме. "УниБИТ" имаха събитие през декември месец. Подписаха договор за съвместна дейност с австралийски университет. Ние се гордеем много с това, защото тези 3000 студенти нямат програма за докторантура и искат да си сътрудничат с "УниБИТ" - студенти да учат в България. Една година там семестърът е около 250 000 дирхама и тези средства ще влязат в България. Имахме събитие "туризъм". Чужда компания ще води деца с аутизъм няколко години на Черноморието. Вече са в процес на подписване на договори. И много други.

Стоките в изложението били с 30% завишени спрямо първоначално определените, не сте посрещали гости с храни и напитки – така ли е?

Храни и напитки имаме опаковани - дребни сладки и бонбони. Заради епидемичната обстановка няма как ние да извършваме кетъринг, защото в последния момент промениха регулациите.

Относно завишаването на цените нямам информация откъде е. Това са си търговски взаимоотношения. Ние сме плащали транспорта. В момента той е доста голямо перо като разход. Също така обмитяваме стоки, данъци, логистика в Дубай. Не мога да кажа откъде е тази информация, че са с 30% завишени цени. Българските продукти се продават в КИОСК. Ние нямаме отношения там. Даваме стоката и на какви цени продават, не можем да кажем. Когато човек продава в хипермаркет, производителят си дава неговата цена. Никой не търси сметка каква надценка слагат хипермаркетите. По същия начин ние не можем да влияем на търговски обект, който ние не менажираме. 

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю