“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

9961

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: България скърби за духовния си водач Негово светейшество патриарх Неофит. В деня на траура това е една от нашите теми. Разговаряме с архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир “Св.Св. Козма и Дамян“.

По конституция ли става ротацията и ще има ли още време за преговори. В студиото преподавателят по конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски“ доц. Наталия Киселова.

Какво е да ръководиш разнопосочен общински съвет? Едно от първите интервюта пред медия на председателя на СОС Цветомир Петров.

България скърби за Негово светейшество патриарх Неофит

Който и да стане патриарх, няма да търпи машинации и налагане на воля. Това стана ясно от думите на игумена на Гигинския манастир, архимандрит Никанор, който гостува в предаването “Отговорите със Спасиана Кирилова". Според отец Никанор покойният вече патриарх Неофит е бил “един благ човек във всички смисли на тази дума. Българската православна църква с патриарх Неофит начело значително се успокои и се опази от това да бъде остро въвлечена в споровете и конфликтите на световното православие. Нашата църква се опази и от сериозен разкол и напрежение", каза Никанор. 

Какво следва за Църквата? 

"Процедурата вече сме я минавали с избора на патриарх Неофит. След като мине опелото на Негово Светейшество, ще се обяви заместник на патриарха, който ще управлява църквата до избора на нов предстоятел", поясни отец Никанор.

По думите му митрополитите трябва да имат зрялост като възраст над 50 години и поне 5 години да са били начело на епархия. В момента 9 митрополити отговарят на тези условия. Тепърва предстоят сериозни процедури във всяка епархия. Ситуацията стана много интересна. Имаме два варианта, ако изборът за Сливенски митрополит се протака, той ще е след избора на български патриарх. Който и да стане български патриарх, няма да иска патриаршеството му да бъде помрачено от машинации и налагане на воля. Има девет митрополити, които имат качествата да станат глава на църквата", сподели още архимандрит Никанор.

Още- във видеоматериала.

Ще има ли още време за преговори преди ротацията

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори? Как, според Конституцията, трябва да протече ротацията на правителството. Всичко ли до момента е съобразено с основния закон? На тези въпроси отговори в “Отговорите“  доц. Наталия Киселова:

Още: Консултациите при Радев завършиха: ИТН виждат формула за кабинет в следващ парламент (ВИДЕО)

“Тъй като няма срок след гласуване на оставката на министър-председателя, в който да бъде връчен проучвателния мандат, от първата по численост парламентарна група са поискали малко време. И поради тази причина явно тези консултации, които бяха извън медийните камери и микрофони, може би те, самите представители на ГЕРБ-СДС, са поискали до края на седмицата, и предполагам, че поради тази причина президентът е определил деня, в който трябва да връчи първия проучвателен мандат.

Първо, да кажа, че г-жа Габриел, ако тя е номинацията на парламентарната група, ще има седем дни. В петък, в 17.00 ч. председателят или заместник-председателят на парламентарната група трябва да отиде с кандидата. Приемаме, че това е г-жа Габриел и тя ще има до 7 дни. Тя може разбира се да оползотвори тези дни в свои вече консултации, а може и да се върне с предложен състав на правителство.

Още: "Пети ден": ГЕРБ и ПП-ДБ продължават разговорите за коалиция

Теоретично е възможно още в петък в 17.00 часа да има представен състав на правителство, но е възможно да използва от един до седемте дни, т.е. до другия петък.

Още - във видеоматериала.

За сигурността и бюджета на София

Сигурен град ли е София и ще стигнат ли парите в бюджета. На тези въпроси отговори в “Отговорите“ Цветомир Петров:

Още: СОС с извънредно заседание за сигурността в София

“София е сигурен град. Вчера свиках извънредно заседание (на СОС, бел. ред.) по няколко причини. Първата е защото сигурността и спокойствието на столичани е изключителен наш приоритет. И второ, за да можем трезво да оценим ситуацията и да разберем каква е реалността. Всички институции, които присъстваха, дадоха своите данни и абсолютно, до много голяма степен няма от какво да се притесняват софиянци. Така че искам още веднъж да апелирам към всички общински съветници да не бързат да пускат постове във Фейсбук и да изказват своите коментари, преди да са чули институциите, защото така се нагнетява напрежение и се всява омраза и разделение в обществото. Не мисля, че имаме нужда от такова нещо в момента.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю