Отговорите: С Атанас Зафиров, Ангел Джамбазки и Иван Христанов (ВИДЕО)

16892

Трите водещи теми на седмицата, според екипа на Actualno.com, които коментираме в седмичното обзорно предаване „Отговорите със Спасиана Кирилова“, са: Консултациите за съставяне на правителство с третия мандат, даден от прездидента Румен Радев на БСП. Отговорите - от заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Атанас Зафиров.*

Как скандалът със „сътрудничката руски шпионин“ на български евродепутат се оказа медийна грешка. Извини ли се някой от изданието „Ею Обзървър“ на българските евродепутати? Говори евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Какво се случва с аферата „Евролаб“ след като Върховният административен съд върна частната фирма на ГКПП „Капитан Андреево“. Разговаряме със заместник-министъра на земеделието Иван Христанов.

Засега никой от преговарящите за третия мандат не възразява срещу кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ

На този етап никой от участниците в разговорите, които водим, не е поставил като изрична червена линия името Бойко Рашков да не бъде шеф на КПКОНПИ. Т.е. мога да приема, че има възможност това условие да бъде прието. Това каза в предаването „Отговорите със Спасиана Кирилова“ заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Атанас Зафиров. По отношение на участието в разговорите, искам да Ви кажа, че смятам, че залогът се разбира. Трябва да сме наясно, че това, около което се обединихме, преди шест месеца, когато направихме правителство – разграждането на модела „ГЕРБ“, е работа, която още не е свършена. Това е нещо, което също трябва да бъде на дневен ред и също трябва да бъде в мотивите за участие в сформирането на работещо мнозинство. Факт е, че съдебната реформа също трябва да продължи. Борбата с корупцията трябва да бъде изведена на преден план.Всички участници в разговорите, които водим, поставят тези приоритети на първо място и аз не виждам причина да не стигнем до успешен резултат. Обсъждаме политики, а не имена, не сме говорили за премиер, но смятаме, че трябва да го излъчи най-голямата партия в коалицията - „Продължаваме промяната“. До момента никой от преговарящите не е възразил срещу името на Асен Василев.

Какво още каза в „Отговорите“ Атанас Зафиров, ще научите от видеоматериала.

Как скандалът със „сътрудничката руски шпионин“ на български евродепутат се оказа медийна грешка

Изданието „Ею Обзървър“, макар и крайно ляво, крайно либерално, все пак спазва някакви високи стандарти на журналистическата професия, както и Вие, между другото. Защото ме потърсихте, обадихте се и попитахте. Това каза в „Отговорите със Спасиана Кирилова“ евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Точният цитат в изданието беше следният – изреждат някакви случаи, които според тях са подозрителни, имат право, журналистическо разследване е. Изречението цитирам по памет: „И третият подозрителен случай е бивша дългогодишна сътрудничка на крайнодесен български евродепутат, която била преподавателка по йога...“.(По-късно изданието уточни, че става дума за унгарски евродепутат, бел.ред.) Проблемът не дойде оттам. Проблемът дойде от Ваши колеги, които няма да цитирам, но ще ги държа отговорни. Опитаха се без да ни потърсят, мен и колегата Андрей Слабаков, да ни обвържат и да твърдят, без да го казват, че ние провеждаме едва ли не някаква руска шпионска политика. Тези издания не ни харесват заради позицията ни по темата „Македония“. Тези писачи дори намериха и посочиха име на момиче, което работи в институцията и е била мой сътрудник. Така я поставиха под заплахата да бъде позорно уволнена, тъй като тези институции дори за подозрение да кажат, че си руски шпионин, е направо гражданска смърт. Просто ще й съсипят живота. Ние сме предприели всички необходими действия да ги изправим пред съда, за да докажат тези твърдения.

Какво казва Ангел Джамбазки за френското предложение и преговорите за еврочленство на Северна Македония, ще разберете от видеоматериала.

Сагата „Евролаб“ става съдебна

Съдът оповести решението си в прессъобщение, но съдебното решение не беше публикувано на страницата още доста време след това, каза в предаването „Отговорите“ заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. Чухме няколко изказвания, едно от които беше „Решения на съда не се коментират, те се изпълняват“ . В края на краищата репутацията и обществената значимост на една институция зависят от това какво мислят хората за нея. Истината е, че ние не можем и не искаме да разрушаваме доверието в съдебната институция и в съдебната система, точно обратното, ние искаме да ги увеличим. Гражданите на България имат остра нужда да започнат да вярват на държавата, а съдебната система е важна част от тази държава. В края на краищата нашата задача е да покажем, че мафията си няма държава. Там, където можем да го направим и имаме лостове за въздействие, резултатът е очевиден. Там, където не можем, разбира се има разделение на властите, което е жизнено необходимо за функционирането на държавата, не можем да направим нищо. Но ето, излизат като дискусии в отделни обществени слоеве, процесът, по който тези няколко дела, начинът по който са приети, разпределени и гледани с намеса на едно и също лице, говорим за един конкретен съдия, който се появява във всяко от тях. И разбира се това започва да дразни хората.

Какво смята да предприеме държавата след решенията на ВАС по делата „Евролаб“ ще научите от видеоматериала.

* Разговорът с Атанас Зафиров е на запис, осъществен преди изявлението на лидерът на ИТН Слави Трифонов, че оттегля депутатите си от преговорите за правителство с третия мандат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю