Отговорите: С Яница Петкова, Магдалена Радкова и Мартина Стефанова (ВИДЕО)

6830

Темите в седмичното обзорно предаване „Отговорите със Спасиана Кирилова“ са: Резултатите от последното проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ за нагласите и предпочитанията на избирателите. Разговаряме с Яница Петкова, политолог от „Галъп“; Новата учебна година през погледа на директор на частно училище. Гостува ни Магдалена Радкова, изпълнителен директор в образователна група „Светлина“; Какво предлага на столичани и на гостите на София поредния КвАРТал фестивал, очакваме да ни каже Мартина Стефанова, продуцент и главен мениджър на проекта.

Нагласите на избирателите

Последното изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ е проведено от между 2 и 10 септември, в началото на кампанията по поръчка на БНР, казва политологът Яница Петкова. Проведено е „лице в лице“, с таблети, сред 1002 пълнолетни български граждани. Формулата е 6+2, защото последните две партии са много малко над четирипроцентовата бариера. Изследването показва, че осем партии в действителност са над бариерата и могат да влязат в парламента. Влизането им ще зависи от различни фактори, в това число оставащите дни от кампанията, изборната активност и естествено темите, които остават на дневен ред, евентуалните дебати, разговори между самите политически партии, т.е. тяхната възможност да мобилизират избирателите всъщност ще играе основна роля.

На първо място излизат коалицията ГЕРБ-СДС с 25,9%, след тях е Продължаваме промяната с 19,2%. Възможно е третата и четвъртата партии да си разменят местата – ДПС и „Възраждане“ със съответно 11,5 и 11,3%. БСП е с 9,8%, Демократична България със 7,6%. След това са двете патрии за които споменахме - „Има такъв народ“ с 4,3% и „Български възход“ с 4,2.

Под бариерата се отличават две партии, това са „Изправи се, България“ с 1,7% и ВМРО с 1,5%.

Каква ще бъде избирателната активност на вота и какви са шансовете за съставяне на правителство в следващия парламент, ще узнаете от видеоматериала.

Новата учебна година

Учебната година започна, а ние в „Отговорите“ ще се опитаме да предвидим каква ще бъде тя. Разговаряме с Магдалена Радкова, с писателско име Алеона де Кама, изпълнителен директор на частните училища от образователна група „Светлина“ . Избрахме училища „Светлина“, защото имат детска градина, основно училище и гимназия с дигитални специалности, така че обхващат целия учебен процес. А гимназията с дигитален профил е единствената в България.

Ще бъде една интересна нова учебна година, много предизвикателна, с много аспекти, казва Магдалена Радкова. Светът е изправен пред предизвикателства и няма как да не се отразяват и на нас. Но вярвам, че организация като нашата, която започва 23-та година на пазара, с екип, който работи с много сърце, с много любов, много сме сплотени и вярвам, че ще се справим с всичко, което идва.

През тази година и в сферата на образованието се говори преди всичко как ще се справим икономически. Предизвикателствата за частното образование, и не само за частното, са доста сериозни. Това как ще се справим, разбира се, с ковид, който не е отминал, въпреки че трета учебна година влизаме в тази система, ето, още преди заповедта на министъра, се говори за мерки в институциите. Силно се надяваме тази година на бъдат по-облекчени, за да може учениците ни да бъдат присъствено, защото това тежи на образователната система.

Справихме се много добре с дистанционното обучение, защото ние сме в тази сфера, такива са ни и специалностите, смело мога да кажа и родителите потвърдиха това, че се справихме много добре. Но беше много трудно. Дори първата година успяхме да предложим много високо качество на обучение от разстояние, колегите ни направиха много иновативни метода така, че да ангажират вниманието на децата. Но ако трябва да бъдем 100% откровени, предизвикателството пред изпитната система е огромно, защото креативността на днешния тийнейджър, а вече и на много по-малките деца за това как да измамят учителя, е огромна. Самата истина е, че в акуратността на всички изпитни формати, които се случиха дистанционно, не можем да бъдем 100% сигурни, не само при нас, но и в цяла България.

Магдалена Радкова има три издадени романа под псевдонима Алеона де Кама. Книгите й са „Сила за приемане“, „Избирам теб, любов“ и „Страст за живот“. В момента пише четвърти роман, посветен отново на човешките взаимоотношения и преражданията. Още – във видеоматериала.

Фестивалът КвАРТал в София

В „Отговорите“ ви представяме едно предстоящо събитие – фестивалът КвАРТал в София. Разговаряме с Мартина Стефанова, продуцент и главен мениджър на проекта.

Това е седмото издание на фестивала, казва Мартина Стефанова. Вече стана на седем и трябва да бъде възприемано като самосъзнателен, образно казано, човек. Вече за седем години успя да се наложи като едно от търсените събития в София, имаме и много гости от други градове, които идват специално за това събитие. Благодаря на Столична община, които са партньор и събитието е част от културния календар за тази година. Ето защо ние успяваме да имаме още повече пешеходни зони и пространства, или място за хората.

София е един от малкото градове в България, който няма собствени пешеходни зони, за разлика от Русе, Кюстендил, Бургас и други. Ние тук освен „Витошка“ и „Пиротска“ нямаме пешеходни зони. Надявам се да се преборим за повече постоянни пешеходни зони.

Програмата ще бъде много разнообразна, от петък до неделя.

Това ще бъдат дни на много музика, изкуства, ще има три арт-тура – литературна София, София графити тур, в който ще рисуваме отново стени в квартала, и еврейски тур.

Освен това имаме много богата детска програма и в откритите пространства, и в нашите локации. Има много красиви куклени театри, в консулството на Гватемала ще има пинята за децата, ще има събития в галерия „Прегърни ме“...

Цялата програма може да се види и на място по локациите в Квартала. Понеже много хора питат къде е, ще кажа че това е всъщност творческият квартал на София. Както знаем в Пловдив Капана и Капанфест, така в София е на едно и също място вече седем години с цел да развива района, който е между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“. Това е краят на район „Оборище“, като по средата „Раковски“ метафорично го разделя на два бели дроба. В този район, от „Дондуков“ надолу по локациите я има печатната програма. Тя също така може да се види онлайн на нашата фейсбук страница КвАРТал фестивал.

Защо мотото на фестивала тази година е „Малките неща“, а акцент е зеленият начин на живот, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю