“Отговорите“: С Любомир Аламанов, Димитър Ганев и проф. Светослав Малинов (ВИДЕО)

8061

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Това издание трябваше да бъде посветено само на Независимостта на България, но събитията налагат да говорим и за протеста на земеделците. Той е първият голям изблик на недоволство срещу правителството на Николай Денков. А този протест засяга всички нас. От това как работят земеделците зависи прехраната ни, а от това, дали има стабилно управление зависят доходите ни и цените на най-необходимото. Така че ще говорим за политическата ситуация в страната в контекста на протестите. И за независимостта, доколкото я има.

Когато има протест, ситуацията е кризисна, а кой е по-подходящ за събеседник в този случай, освен експерта по кризисни комуникации Любомир Аламанов.

Данните от последното проучване на “Тренд“ в контекста на политическата ситуация анализираме заедно със социолога и директор на агенцията Димитър Ганев.

За политическите последици от протестите и за традиционното напрежение между институциите разговаряме с проф. Светослав Малинов, преподавател по политология в СУ“Св. Климент Охридски“.

Протестът на зърнопроизводителите и правителството

Много е странен този протест. Странен защото първо не стана ясно кой точно протестира. Това каза в “Отговорите“ Любомир Аламанов:

“От една страна твърдението, че протестира цялото земеделско съсловие, не е съвсем коректно, защото вече виждаме декларация на оранжерийните производители, които са абсолютно против този протест. Виждаме твърдения, че животновъдите, част от тях също не разбират защо е този протест.“

Само да допълня, че и министър Кирил Вътев каза, че тракторите на най-големите не са в Долни Богров.

Още: Земеделците прекратяват протестите, тракторите се връщат на полето

“Ако те не участват, ако не участват зеленчукопроизводителите, ако не участват производителите на плодове, производителите в оранжериите и т.н., то наистина е много интересен въпросът кой точно участва. Тук стигаме до втори интересен въпрос, какво точно искат, каква е целта на цялото упражнение? Ако се чуят внимателно всичките интервюта и посланията, които изпращаха. От комуникационна гледна точка стигаме само до едно-единствено послание: “Имаме зърно в складовете, защо внасяте друго от Украйна?“ И те всички много честно казват, че това е зърното им от миналата година. Защо зърното от миналата година, която беше рекордна по цени не само у нас, но и в целия свят, защото все пак зърното е борсово търгувана стока, защо те не са го продали? Има твърдения, че може би са изчаквали още по-високи цени.

Още: Денков за зърнопроизводителите: Не сме отстъпили! (ВИДЕО)

Да не забравяме, че миналото лято служебният кабинет, плюс някои синдикални лидери, твърдяха, че без нов договор с Русия за гориво, газ и т.н., България ще загине. Твърдяха, че зимата ще скочат цените и България ще гладува.

Още - във видеоматериала

Стабилна ли е сглобката, ще има ли ремонт на кабинета

Възможни са промени в правителството след местните избори. Това каза в “Отговорите“социологът Димитър Ганев:

Най-напред за Вашата прогноза - казвате, че ако подкрепата за правителството спадне, около 70% недоверие се отчитат в момента, ротацията може да се случи по-рано от март. Така ли е?

Още: "Тренд": Дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ се увеличава, не искаме нови избори

“Като ротация имам предвид по-соро сериозен ремонт на кабинета. Ако го приемате като ротация, да, защото сериозен ремонт по някакъв начин е свързан и с балансите между отделните партньори. Смятам, че в един момент би могло това правителство, ако падне под критични нива на поскрепа, не само ГЕРБ, но и ПП-ДБ също да привидят своя политически интерес в това да има все пак някаква промяна, за да се набере нов кредит на доверие, да се даде някакъв тласък на мнозинството. Защото продължаване на крепенето на всяка цена на един кабинет, който и да е той, който е на критично ниски нива на подкрепа, все още не сме стигнали тези нива, държа да отбележа, просто би могъл да нанася сериозни негативи на самите партии, които го подкрепят.

Още: ГЕРБ обясниха на електората си защо правят компромис, ПП-ДБ – не: Евелина Славкова в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Ремонтът на кабинета може да бъде свързан и със смяна на премиера, което означава фактически ротация. Защото за да се смени премиерът, оставката на премиера означава оставка на целия кабинет. Това означава нова конституционна процедура по връчване на мандати от страна на президента. Президентът връчва мандат на първата политическа сила, която е ГЕРБ. И тогава кабинет вероятно ще бъде направен с първия мандат. И затова казвам, че фактически това представлява ротация, защото през тази процедура трябва да се мине и в началото на март.“

Още - във видеоматериала.

Политическата ситуация и местния вот

ГЕРБ няма да успее в София, дори Бойко Борисов да им е кандидат. Това каза в “Отговорите“ проф. Светослав Малинов:

“Винаги кандидатите за кметове са решаващи за резултата, защото знаем, че това са мажоритарни избори, това са избори, в които личността на кмета е ключова.

Още: Десните самодискредитираха кандидатурите си за кмет в София: Яница Петкова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Но в нашия случай, в случая със София аз мисля, че ако не е някаква изключителна кандидатура, неочаквана, разбира се не свързана с ГЕРБ нито на местно, нито на национално ниво, аз мисля, че ако няма такава изключителност, ГЕРБ просто не може да спечели. Защото какъвто и кандидат да издигне от обичайните заподозрени, от силните си фигури, включително и самия Бойко Борисов, бремето на управлението на г-жа Фандъкова ще лиши от възможност за победа на втория тур, защото кандидатът ще стигне до втория тур, всеки друг. Според мен забавянето на кандидатурата се дължи на осъзнаването на този факт, защото аз съм убеден, няма проучване, което да дава възможност за победа на кандидата на ГЕРБ от тези, които се споменаваха, срещу Васил Терзиев на втория тур.

Още: Христо Панчугов: ГЕРБ може и да не загубят София

И мисля, че така ще стане. Защото такива кандидати не се появяват в последния месец.

Не може да се справи Вили Лилков с такава кампания, защото тръгна късно. Защото все пак има някаква история на приемане на част от управлението на Фандъкова и в някакъв смисъл просто така не се печелят избори в София. Аз между другото смятам, че той съвсем искрено каза пред камерите, когато започна кампанията си, че просто импулсивно е усетил, че няма избор. Отново бих казал, наистина импулсивно решение, не е лишено от логика, но по-соро се е отворила една възможност за група, надявам се, свестни общински съветници да влязат в общинския съвет с водач Вили Лилков. Шанс за победа в изборите няма, включително и ако бъде поскрепен от ГЕРБ.

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

Ниската избирателна активност ще доведе до сериозни размествания: Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“ (ВИДЕО)

"Хамас" няма да изчезне с бомби и ракети: Проф. Владимир Чуков посочи пътя към мир (ВИДЕО)

"Спаси София" действа като комунистите: Антон Хекимян за бул. "Патриарх Евтимий" (ВИДЕО)

Петър Чолаков: ГЕРБ и ДПС нарцистично си търсят трети за управление (ВИДЕО)

"Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

"Няма интрига, няма и партия за всички": Социолог за ниската избирателна активност (ВИДЕО)

Атанас Славов: Допуснахме грешки, но искаме правова държава, а не публичен ресурс в частни ръце (ВИДЕО)

Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

"Криминална икономика и скрит транзит": Тихомир Безлов за историята на контрабандата у нас (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю