Отговорите: С проф. Росен Стоянов, Арман Бабикян и Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

6656

Темите в обзорното седмично предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“, са: 48-ото Народно събрание три дни не можа да си избере председател. Коментираме последователно с проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател в НБУ и с Арман Бабикян от „Ние идваме“.

Владимир Путин обяви военно положение в анексираните украински територии. Разговаряме с журналиста Чавдар Стефанов. Новината за военното положение дойде след разговора с Чавдар Стефанов и затова не сме я коментирали, но той даде няколко интересни прогнози за войната в Украйна , които вече се сбъдват. Ще загубят ли руснаците Херсон?

Парламентът може да работи много дълго със служебно правителство

Народно събрание без председател. Така ли ще работи 48-ият парламент? В „Отговорите със Спасиана Кирилова“ разговаряме с проф. Росен Стоянов.

Не е невъзможно, нека така да го кажа по-уклончиво, да се стигне до там, че парламентът да функционира и да приема определени закони, без да излъчи в по-подължителен период от време правителство. Така че да подготви онази добра база, с която следващото служебно, вече имайки бюджет и приети закони за парите от Европа, да ги реализира, докато премине тази зима, докато се успокоят страстите и докато, както се казва, се превърти играта, прогнозира проф. Стоянов.

И напролет на избори. Не е невъзможно това да е крайният компромисен вариант, който обаче е компромисен не защото са седнали да се разберат и са достигнали до този извод, а защото просто са в безизходица.

Най-лошият вариант е конституционна криза, на ръба на която сме. Защото да, политическа криза винаги има. Криза в смисъл на възможност. Противоборство на статукво и алтернатива. Това е принципът на демокрацията. А парламентарната такава, каквато виждаме в момента, извинете за чуждицата, тупик, безизходица, път без изход, наблюдаваме всеки ден. Лошото е, че я наблюдаваме, защото хората все повече се отвращават на всекидневна база от неспособността на онези, които са уж елитът, уж цветът на нацията. Но конституционната криза ще е голям проблем. Представете си решения на този парламент, които впоследствие бъдат оборени от Конституционния съд, който е независим и между другото доста обективно въздаващ, образно казано, правосъдие, защото той не е съд в пълния смисъл на думата. Но е единственият, който има право да тълкува Конституцията от последна инстанция. Тогава ще влезем в ситуация, в която всичко това трябва да се разформирова и за съжаление радикализиращи се субекти ще извлекат най-големи ползи от това.

Вървим ли тихомълком към президентска република ще разберете от видеоматериала.

Това, което виждаме в парламента, е резултатът от изборите

Безпрецедентно 48-ото Народно събрание в първия си работен ден не си избра председател. А хората очакват от този парламент да излъчи стабилно правителство. За това и по други политически теми в „Отговорите със Спасиана Кирилова“ разговаряме с Арман Бабикян, един от създателите на гражданско сдружение „Ние идваме“, депутат в 45-ото НС, журналист, политически анализатор и пиар експерт.

Няма голяма изненада в това, което се случи в Народното събрание, казва той. „Ние идваме“ още преди два месеца споменахме, че това ще бъде резултат от изборите. Това, което виждаме всъщност е резултатът от изборите. Не става дума за невменяемост, нито става въпрос за аматьорщина... Това, което виждаме, наистина е резултат, нищо повече. Точно затова и ние се отказахме да участваме, просто защото няма смисъл просто да бъдеш депутат, ако не работиш. Има смисъл да отидеш там, ако ще свършиш определена работа, която си обещал на хората. В ситуация, в която тези, които настоявахме за промяната не сме заедно, за да изградим общ фронт, който може да промени ситуацията в България към по-добро. Имам предвид и правосъдната реформа, имам предвид и демократизацията на много други контролни органи в страната. Имам предвид и, разбира се, икономическата политика, независимо от инфлацията. Нямаше такова събиране. Е, за какво да участваме тогава?

Абсолютна грешка беше, че не се явихме заедно на изборите. Затова и ние се оттеглихме, защото просто присъствието в парламента не е голяма радост или голяма гордост. И някакви политолози да кажат: „Ех, тези хора три пъти бяха в парламента, браво, много са стабилни“. Ние не се кандидатираме за тези оценки. От излизането на площада, до ден-днешен ние се опитваме да слагаме ясни, прагматични цели.

Знак ли е неизбирането на председател, че парламентът няма да стигне до консенсус по важни закони и да излъчи правителство, ще узнаете от видеоматериала.

Руснаците се готвят да отстъпят Херсон, като го превърнат в ад

В „Отговорите със Спасиана Кирилова“ следим темата за войната в Украйна. Разговаряме с журналиста Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва.

Има напрежение в руската армия, за което показва и украинското настъпление, каза той. Не съм военен експерт и не мога да твърдя кой как ще надделее, но общо взето прогнозите са, че войната може да продължи и догодина и евентуално да свърши през пролетта или лятото. Ако свърши, разбира се, тъй като главният виновник за всичко, Владимир Путин, е непредсказуем.

Очевидно руснаците се готвят да отстъпят Херсон, като го превърнат в ад, прогнозира Чавдар Стефанов. „Последно четох, че местният заместник-кмет е казал и са разпратили есемеси да бъде евакуирана от Херсон голяма част от населението. Преди това назначеният от руснаците беше казал да бъдат евакуирани 3 или 4 региона. Общо 50-60 хиляди души за една седмица. Аз не виждам как може да стане това, от другата страна на реката да отидат, тъй като тя е едно препятствие. Руснаците се готвят да отстъпят Херсон, като го превърнат в ад. То и без друго и сега 70-80% от града е унищожен още при окупацията му от руските войски. А сега какво ще стане там, просто остава да гледаме развитието на събитията, как се развиват военните действия“.

Не може да няма жертви в Херсон, смята журналистът.

Още – какво се случва в Русия и защо съпротивата срещу Владимир Путин е толкова слаба? Какви са версиите за взривяването на Кримския мост и можем ли да прогнозираме какъв ще бъде изходът от войната, ще узнаете от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю