“Отговорите“: Със Светлин Тачев, Владимир Сиркаров и Пламен Павлов (ВИДЕО)

6236
“Отговорите“: Със Светлин Тачев, Владимир Сиркаров и Пламен Павлов (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Доколко е стабилно управлението на фона на постоянните нападки межд ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ? Ще се стигне ли до ротация в правителството? Разговаряме с политолога от “Галъп интернешънъл“ Светлин Тачев.

Закъсняха ли депутатите с приемането на бюджет 2024 и адекватни ли са предложенията за промени в данъчните закони? Разговаряме с финансиста Владимир Сиркаров.

Защо природният газ в България поскъпва, а в Европа и САЩ поевтинява? Ще има ли големи ценови изненади през зимния отоплителен сезон? В студиото – председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

 Ще се стигне ли до ротация в правителството?

Самите разправии в коалицията са някаква такава перверзна игра на нерви, която им доставя удоволствие, защото никой не иска да победи. Това каза в “Отговорите“ Светлин Тачев:

“Която и страна да победи, това означава да развали правителството. А и трите страни, включително и ДПС, нямат особено желание това нещо да се случи, защото всеки от тях има интерес това правителство за момента да функционира. Разбира се има външни фактори – геополитическата ситуация, войната в Украйна. Евроатлантизмът беше нещо, което на практика ги съедини и направи т.нар. сглобка, която за мен е коалиция. От друга страна всеки има интерес. Виждаме, ГЕРБ-СДС са в изключително удобна позиция, те само подкрепят, без да участват пряко във властта. Но за тях това е много изгодно, защото с всеки скандал те се опитват да свалят електорално ПП-ДБ.

Чиновници, не министри на ДПС

Още: "Работим добре въпреки атаките": Денков отчете първите 6 месеца на кабинета (ВИДЕО)

За ДПС виждаме също, че е изключително изгодно да подкрепят подобно правителство, защото до момента всички правителства, в които е участвало, мисля, че почти във всички, те са имали министри. Тук нямат. А нямат и желание да имат, защото така им е много по-удобно.“

След ротацията възможно ли е да се появи и министър на ДПС?

“По-скоро не. Апетитите за регулаторите са вече друго. За тях по-изгодният вариант е да могат да вкарат хора в държавната администрация, а не директно в управлението, за да не носят щети.

Още - във видеоматериала.

Ще имаме ли бюджет за догодина и какъв ще бъде той?

3% е сериозен дефицит, когато имаме реален растеж на икономиката. Това каза в “Отговорите“ финансистът Владимир Сиркаров:

Още: Асен Василев: Стремим се да достигнем 70% от средноевропейското ниво на заплащане

“Виждаме, че както за следващата, така и за следващите три години, се залага дефицит от 3%, което със сигурност не е оптималният вариант, поне според моята визия. Виждаме, че това се споделя от БНБ, от Фискалния съвет. А именно, че когато имаме реален растеж и то не малък и прогнози за такъв, да се залагат сериозни дефицити, защото 3% е сериозен дефицит... Това е границата, свързана с Маастрихтските критерии и идеята и намерението да влезем в еврозоната, иначе 3% е сериозен дефицит.

Още по-голям дефицит

Още: След скандал: Приемането на бюджета се отлага за следващата седмица

Ако ги нямахме тези спирачки, свързани с целите ни за влизане в еврозоната, най-вероятно финансовото министерство и в частност Асен Василев, финансовият министър, щеше да залага по-сериозни дефицити. Защото той споделя директно и абсолютно ясно, че неговата визия за това как да се развива икономиката и как да се постига т.нар. догонващ растеж, т.е. ускорен растеж, е чрез държавни механизми. Т.е. държавата да помага в това избутване на икономиката. Разбира се има други тези и идеи, икономически школи дори, които споделят, че трябва да се внимава, особено в контекста на това, че ние сме малка, отворена икономика, развиваща се. Зависима доста от външните пазари. Да се прави подобно планиране и бюджетна политика със сигурност крие сериозни рискове. Рискове, които могат да се развържат много бързо и много неочаквано за широката общественост.“

Още - във видеоматериала.

Ще скочат ли цените на парното заради по-скъпия природен газ?

Ще скочи ли цената на парното през новия отоплителен сезон, защото от 1 декември, по искане на “Булгаргаз“ и с решение на КЕВР, природният газ у нас е по-скъп с 6,5%? Ето какво каза в “Отговорите“ Пламен Павлов:

“Цените на парното, знаете, се определят на 6 месеца, така че няма на този етап да се отрази. Аз считам, че и после няма да се отрази. Практически тук Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) активно участва, така че няма да се отрази. Въпросът е, че в крайна сметка този процес на прелокиране на всички наши доставки наистина ни води към една малко по-голяма несигурност.“

Газът няма да поевтинее

Още: Окончателно: Цената на природния газ ще е още по-висока през декември

Какви трябва да бъдат предпоставките, за да има поевтиняване на природния газ през следващите месеци, или изключванте такова през отоплителния сезон?

“Не, изключвам през отоплителния сезон наистина да има намаляване на цената, просто няма икономическа логика.“

Още - във видеоматериала. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю