Петър Колев: Извършителите на покушения срещу българската общност в Северна Македония са безнаказани (ВИДЕО)

16575

На 4 юни беше подпалена вратата на Българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля. Задържан като подпалвач е македонският певец Ламбе Алабаковски, който си е признал за деянието. Съдът в Битоля му определи 8 дни арест. Изострят ли се антибългарските настроения в Северна Македония? Засилва ли се натискът върху България да даде зелена светлина за членството на Северна Македония в ЕС?

За това в Студио Actualno разговаряме с Петър Колев, председател на партия Граждански демократичен съюз.

Той припомни поредица от антибългарски прояви от 2000 г. насам и ги коментира така:

Проблемът всъщност е в две неща. Първо защото македонското общество е подложено на една индоктринация в омраза. Особено към своите съграждани, които се самоопределят като българи. За епитетите "фашисти", "татари",“предатели“ и т.н. , смятам, че е достатъчно известно на българското общество. Но втория момент, който според мен е ключът към надминаването на такива явления, е безнаказаността за тези хора или групи от хора, които плануват и реализират такива покушения срещу българската общност и българските организации в Македония.

И може би тук е ключовият въпрос. Ако предишните събития в Македония се случваха от някакви хулигански престъпни групи, последното е извършено от един изключително популярен и добре приет човек в македонското общество. Надявам се, че здравият разум няма да ни помрачи виждането на това, че е изключително странно един певец, който е живял години наред и в щатите, който има две малолетни деца, чиито брат работи в службите за сигурност на Република Северна Македония, заедно с неговите кръстници и останалата част от неговата компания, е преценил да подпали вратата на българския културен център.

Прекалено наивно би звучало това, ако този човек го беше направил по начина, по който се опитва в момента да бъде представено и пред македонското, и пред българското общество. И знаете ли кое е странно – ако това беше направено от някакви хулигани, най-вероятно и във всеки един човек би предизвикало отвращение.

Не мога да изключа възможността, че някой много коварен ум отнякъде е измислил, че трябва това да бъде направено от човек, който е харесван, който е одобряван, който е звезда, само с ясната илюзия да получи сериозна обществена подкрепа.

И най-трагичното е, че мои колеги политици в Македония, каквито са представителите на просръбската и проруската партия „Левица“, представителите на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която всъщност носи името на организацията, чиито ръководител е бил Иван Михайлов, вместо да осъждат тези явления... Забележете, нито една албанска партия в Македония не каза дума за това. Нито една албанска партия, включително и тези, които са във властта и в опозицията, не осъдиха това, което се е случило. Така че ако добавим и това, че по време на срещата между министър Генчовска и министър Османи е получена информация, че това се е случило, министър Генчовска е заминала на място, което ѝ прави чест. Да види на място какво се случва и да се ангажира, като първи дипломат на България, да помогне за разрешаването на този случай, нейният колега Османи е останал в Скопие.

Единственото по-различно в конкретния случай е това, че извършителят на този етап е заловен. Което ми дава надежда, че все пак има здрави сили в македонското общество, които са подготвени да се съпротивляват на злото от чисто човешка гледна точка. Защото ако днеска е палеж, какво някакъв странен мозък може да измисли в бъдеще.

Допуска ли Петър Колев, че този път ще има ефективна присъда, ще разберете от видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю