Петър Колев: Извършителите на покушения срещу българската общност в Северна Македония са безнаказани (ВИДЕО)

16544

На 4 юни беше подпалена вратата на Българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля. Задържан като подпалвач е македонският певец Ламбе Алабаковски, който си е признал за деянието. Съдът в Битоля му определи 8 дни арест. Изострят ли се антибългарските настроения в Северна Македония? Засилва ли се натискът върху България да даде зелена светлина за членството на Северна Македония в ЕС?

За това в Студио Actualno разговаряме с Петър Колев, председател на партия Граждански демократичен съюз.

Той припомни поредица от антибългарски прояви от 2000 г. насам и ги коментира така:

Проблемът всъщност е в две неща. Първо защото македонското общество е подложено на една индоктринация в омраза. Особено към своите съграждани, които се самоопределят като българи. За епитетите "фашисти", "татари",“предатели“ и т.н. , смятам, че е достатъчно известно на българското общество. Но втория момент, който според мен е ключът към надминаването на такива явления, е безнаказаността за тези хора или групи от хора, които плануват и реализират такива покушения срещу българската общност и българските организации в Македония.

И може би тук е ключовият въпрос. Ако предишните събития в Македония се случваха от някакви хулигански престъпни групи, последното е извършено от един изключително популярен и добре приет човек в македонското общество. Надявам се, че здравият разум няма да ни помрачи виждането на това, че е изключително странно един певец, който е живял години наред и в щатите, който има две малолетни деца, чиито брат работи в службите за сигурност на Република Северна Македония, заедно с неговите кръстници и останалата част от неговата компания, е преценил да подпали вратата на българския културен център.

Прекалено наивно би звучало това, ако този човек го беше направил по начина, по който се опитва в момента да бъде представено и пред македонското, и пред българското общество. И знаете ли кое е странно – ако това беше направено от някакви хулигани, най-вероятно и във всеки един човек би предизвикало отвращение.

Не мога да изключа възможността, че някой много коварен ум отнякъде е измислил, че трябва това да бъде направено от човек, който е харесван, който е одобряван, който е звезда, само с ясната илюзия да получи сериозна обществена подкрепа.

И най-трагичното е, че мои колеги политици в Македония, каквито са представителите на просръбската и проруската партия „Левица“, представителите на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която всъщност носи името на организацията, чиито ръководител е бил Иван Михайлов, вместо да осъждат тези явления... Забележете, нито една албанска партия в Македония не каза дума за това. Нито една албанска партия, включително и тези, които са във властта и в опозицията, не осъдиха това, което се е случило. Така че ако добавим и това, че по време на срещата между министър Генчовска и министър Османи е получена информация, че това се е случило, министър Генчовска е заминала на място, което ѝ прави чест. Да види на място какво се случва и да се ангажира, като първи дипломат на България, да помогне за разрешаването на този случай, нейният колега Османи е останал в Скопие.

Единственото по-различно в конкретния случай е това, че извършителят на този етап е заловен. Което ми дава надежда, че все пак има здрави сили в македонското общество, които са подготвени да се съпротивляват на злото от чисто човешка гледна точка. Защото ако днеска е палеж, какво някакъв странен мозък може да измисли в бъдеще.

Допуска ли Петър Колев, че този път ще има ефективна присъда, ще разберете от видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...