По взрива се работи по единствена версия, която героизира Гешев: Проф. Николай Радулов в "Отговорите" (ВИДЕО)

13901

"Разкритие на този случай няма да има, защото не се работи по всички версии, а само по една-единствена, която версия всъщност има за цел да героизира г-н Гешев. И аз мисля, че всички участници в съчинението на тази версия са доста озадачени, че тя не намира добър прием сред обществото". Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите" проф. Николай Радулов, преподавател по национална сигурност в НБУ. С него коментираме взрива близо до кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

Ето какво каза проф. Радулов: "Тези, които държат на тезата, че това е някаква мистификация, че това не е атентат и т.н., се опитват да разсъждават върху доказателствата, които им се представят от самата прокуратура. Защитниците (на другата теза, бел. ред.) не искат да разглеждат никакви доказателства, не им правят впечатление несъответствията. Те казват само: "Не, това е атентат срещу държавността, тези, които са вътре, Бобоков и т.н., те трябва да се разследват".

И още: "Много е сложно да се изкаже само една версия в този случай, тъй като това, което знаем, е в съвсем в началната фаза на каквото и да е разследване. Плюс това информацията, която се появи в публичното пространство, е толкова противоречива, че всеки специалист, който се занимава с разследване на подобни взривове, терористични актове, бомбени атентати, както щете ги наричайте, би се пазил много да прави изявления веднага след като се е случил такъв инцидент. Всъщност възможност за публична изява, да се разкаже на хората там, където има голям публичен интерес какво се е случило, може компетентно и етично да се направи чак когато има резултати от криминалистически разследвания на местопрестъплението, експертизи. В началния етап са възможни всякакви версии и тези, които са учили криминалистика, знаят, че трябва да има версии и в едната посока, и в другата посока. Обикновено когато работят по важно криминално престъплениеу разследващите се задоволяват да работят по две-три най-вероятни версии".

Иронично, проф. Радулов представи алтернативна версия:

"Как познаха например, че е създаден взрив от подръчни материали? Т.е. това, което е готварската книга на анархистите – описва как да си купите от магазините за химически материали, перилни препарати и други, материали, от които да сглобите самоделна бомба. Как разбраха това, защото в момента на разказа на заместник-главния прокурор не беше направена експертиза по нищо, по никакъв въпрос? Къде намериха взривателя, как разбраха, че става дума за дрон? Аз си мисля, че това е същият дрон, който сложи кюлчетата на Борисов в чекмеджето. Това е дронът на президента. Защото само неговият дрон има такива способности и само президентът, като такъв добър пилот е успял да насочи дрона така. А има и мотив – Гешев нахлу в президентството и ето, сега президентът със своя дрон просто иска да го сплаши".

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

"Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

"Няма интрига, няма и партия за всички": Социолог за ниската избирателна активност (ВИДЕО)

Атанас Славов: Допуснахме грешки, но искаме правова държава, а не публичен ресурс в частни ръце (ВИДЕО)

Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

"Криминална икономика и скрит транзит": Тихомир Безлов за историята на контрабандата у нас (ВИДЕО)

Кристина Кампос: Писането е да казваш истината

"Пуделите крият неработещата правосъдна система": Николай Денков пред Actualno

Как ще се отразят на бюджета промените в хазарта? Говори Любомир Каримански (ВИДЕО)

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю