Симона Чаръкчиева за Операция "Жълти стотинки", малките къщи и големите мечти

115789
Симона Чаръкчиева за Операция "Жълти стотинки", малките къщи и големите мечти

Cимона Чаръкчиева e родена в Париж. Там тя живее и завършва образованието си в областта на международната търговия и маркетинга. Кариерата й преминава в работа за гиганти в рекламата, маркетинга и комуникациите.

След университета, започва работа като търговски представител в HAVAS Group. Впоследствие живее известно време в Москва и там работи за Sara Lee Group. По-късно се завръща във Франция и става част от международната телекомуникационна компания Orange. Взема участие и в различни доброволчески инициативи към WWF, Червения кръст и Animal Rescue София.

През 2008 г., след 30 години зад граница, решава да се завърне в България и да се присъедини към VIVACOM в отдел Корпоративни комуникации като съветник корпоративна социална отговорност – длъжност, която заема успешно и до днес. Биографията й впечатлява и с четирите езика (френски, руски, испански и английски), които владее. Както и с факта, че успява да съчетае успеха на компанията и кариерата си с грижи за дъщеря си Йоанна.

Как се роди идеята за Операция "Жълти стотинки"?

Историята на Операция "Жълти стотинки" тръгва от Франция. Там тя е традиция, защото се случва повече от 20 години. Събраните пари винаги отиват за една и съща кауза – за  детските отделения в болниците, за да станат тези места по-приветливи и по-красиви. Инициативата се осъществява в рамките на един месец от една фондация, а обикновените хора, които се явяват частни дарители, допринасят с поставянето на отделни кутии за събиране на средства на избрани от самите тях места.

Само срещу личната си карта там може да вземете картонена кутия от всеки пощенски клон и да я поставите в магазина, сладкарницата, пекарната или фризьорския салон, който притежавате. А ако сте ученик, може да събирате монети в училище. Когато кутията се напълни, всеки има задължението да я върне обратно, за да бъдат преброени парите от Национална банка на Франция – еквивалент на БНБ.

Във Франция повечето партньори на тази благотворителна кампания са медии и целта им е да й дадат възможно най-широка гласност. Това безусловно е един от ключовите фактори за успеха й толкова много години подред. Френските държавни железници например също вземат голямо участие в инициативата, като правят различни роудшоута в цялата страна.

Какво представлява инициативата в България?

До 80% отстъпка за всички марки телефони в магазините на VIVACOM

От края на тази седмица VIVACOM започва специално намаление на телефони във всичките си магазини в страната. Отстъпките за мобилните ус...

Тук направихме инициативата по доста различен начин. Пак имаме кутии и  парите отиват за една и съща кауза всяка година. Ние обаче включихме корпоративни партньори, повечето от които удвояват даренията, събрани в кутиите. Всички се включват по някакъв начин. Тези, които не участват финансово, допринасят с материално дарение или някакъв тип логистика. А зад тази кампания реално стои огромна логистика. Това е и основната разлика с кампанията в чужбина – тук зад идеята стоят компании, които дават на разположение техните търговски обекти, след това удвояват събраните средства, като предоставят и своя ресурс за тежката организация – транспорт, куриери, дизайнери, финансисти…

От колко време се практикува в България?

Активно се осъществява вече 4 години. Първата беше през април 2010 година. Първоначалната ни идея тогава беше всяка година каузата да е различна, затова в началото кампанията подкрепи деца с аутизъм. Участваха само 4 фирми, защото е много трудно да намериш партньори за едно такова начинание, особено, когато е за първи път. През втората година решихме да подкрепим фондация "Надежда за малките", а партньорите ни вече бяха 10. Тогава взехме и решението каузата да е една и съща и ето – вече трета поредна година операцията се случва в полза на тази неправителствена организация.

В какъв срок ще бъде активна?

Кампанията е активна в срок от 2 месеца. Стартира на 1 октомври и ще приключи на 1 декември. Идеята ни е и след Нова година да припомняме за тази кауза, да подсещаме хората за къщичките от семеен тип и децата, които живеят в тях. Възможно е да стане и целогодишна, но още не сме решили под каква форма.

Как едно дете се озовава в Малката къща?

До 80% отстъпка за всички марки телефони в магазините на VIVACOM

От края на тази седмица VIVACOM започва специално намаление на телефони във всичките си магазини в страната. Отстъпките за мобилните ус...

Когато Къщата беше открита, тя бързо се напълни с бебета и малчугани и сега никога няма „вакантни“ места. Децата се настаняват там по преценка на Агенциите за социално подпомагане. Грешка е, ако някой си мисли, че идвайки в къщата си избира дете. Там живеят изоставени бебета, които чакат да намерят своето ново семейство, а има и такива, чиито родители нямат възможност да се грижат за тях.

В синхрон с изискванията на Европейския съюз за затваряне на домовете за сираци, част от които станаха и негативен повод държавата ни да влезе в световните новини, в момента у нас основно се акцентира върху приемната грижа, но за съжаление тя все още не се развива особено успешно. Докато в София има само 60 приемни семейства, в провинцията те са много повече. Голяма част от приемните семейства не искат малки деца и бебета, защото това означава някой от семейството да спре работа и да си остане вкъщи, защото ангажиментът е много голям. Затова най-малките деца често имат незавидната съдба, попадайки в домовете, да се загубят в институциите. Докато в Малката къща, те остават максимум 6 месеца.

Най-голямото дете настанявано до момента беше на 2 години и половина. Дори в момента там живеят 8 деца, което е повече от максимума за капацитета на Къщата.

Какво се случва когато то напусне Малката къща?

За всяко дете се търси най-добрия вариант – някои от тях са осиновени, други отиват в приемни семейства, понякога се връщат и при биологичното семейство.

Колко души се грижат за децата от Малката къща?

До 80% отстъпка за всички марки телефони в магазините на VIVACOM

От края на тази седмица VIVACOM започва специално намаление на телефони във всичките си магазини в страната. Отстъпките за мобилните ус...

Екипът се състои от 7 социални работници, които работят на 24-часови смени, а през уикенда идват и доброволци. Винаги има поне по 2-ма души, които постоянно се грижат за децата. А в домовете често една жена се грижи за 20-30 бебета…

Колко средства са събрани до момента и как ще бъдат използвани?

81 016 лв са парите събрани от миналогодишната кампания. С тях в момента е изградена втора Малка къща, в която вече живее едно бебе. Тя се намира в Кръстова вада, район Южен парк. Очакваме официалното й откриване от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Държавата отпуска 50% от бюджета за поддръжка на една къща за 3 години, за 6 деца. Ако децата станат 7 или 8, допълнителни средства не се отпускат. Затова силно вярваме, че с настоящата кампания ще наберем достатъчно средства, за да построим трета къща и да покрием разходите на съществуващите две, в които ще бъдат настанявани от новородени до 3-годишни деца.

Кои известни личности са взели участие в кампанията?

Тази година Хилда Казасян стана посланик на добра воля на Операция "Жълти стотинки".  За нас нейната подкрепа е огромно значение, защото тя е една изключителна и много позитивна личност, която прегърна идеята ни на мига. Вярваме, че тя ще допринесе много за успеха на каузата ни.

VIVACOM с интернет услуга до 3 милиона домакинства и свързаност до 2.5 Gbps

3 милиона домакинства вече имат достъп до високоскоростен интернет от VIVACOM със свързаност до 2,5 Gbps. Половин милион от тях получих...

С кого си сътрудничите в тази благородна кауза?

Има 19 бранда, които са се включиха в нашата инициатива тази година: Air France, Burger King, Carrefour, Chipolino, Девин, DHL, Hipp, inmedio, Корпоративна търговска банка, Marsel Toys, MR. Bricolage, ONDA, 1 Minute, Renault-Nissan, Relay, Studio 5, Техномаркет, Техномаркет @Home и ZaBulgariq.org. Девин и Hipp осигуряват вода и храна за една година на малките. DHL пък се грижат за разнасянето на всички рекламни материали за кампанията. В цялата страна има близо 600 търговски обекта, в които човек може да направи своето дарение.

Как корпорациите достигат до душите на хората за такива инициативи?

Обикновено не правим чисто имиджови кампании, стремим се да докоснем хората, подкрепяйки стойностни и значими за обществото проекти. Партньори сме и на Дом на киното, театрална формация Мелпомена, създадохме арт пространството VIVACOM Art Hall - място, което хората посещават и оценяват.

Коя е вашата добра новина?

Успешната кампания!

Над 300 000 клиента преместиха номерата си към Vivacom

Над 300 000 клиента, избрали да пренесат номерата си в мобилната й мрежа, регистрира Vivacom тази седмица. Бройката е с близо 100 000 п...

Дарение може да направите освен към изброените по-горе фирми и тук:

- SMS на кратък номер 17 777 и текст DMS MALKITE (1 лв. )

- обаждане на 0 900 5 10 01 (1,20 лв. с ДДС на обаждане)

-  банков превод по сметка в КТБ АД,

  IBAN BG81KORP92201050992901BIC KORPBGSF

- онлайн дарение на www.ZaBulgaria.org/stotinki

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю