Запознай се с Йордан Ноков, който майстори уникални дъски за лонгборд

77203
Запознай се с Йордан Ноков, който майстори уникални дъски за лонгборд
Снимка: Славея Йорданова

Искаш да сърфираш по улиците и планините, развивайки бясна скорост? Лонгбордът може да ти подари именно такова изживяване!

Виж какво ни разказа Йордан Ноков за екстремния спорт. Освен, че е запален по карането, той произвежда уникални дъски, които вече са влезнали в употреба.

Би ли се представил?

Казвам се Йордан Ноков, на 32 години съм, от София.

Какво представлява лонгбордът?

В една статия го определят като дългия братовчед на скейтборда. Това е така, защото имат много сходни черти между двете. Лонгбордът е разбира се по-дълъг, по-широк, с по-големи колелца и по-големи машинки, по-стабилен е. Може да се кара с по-висока скорост, съответно не могат да се правят триковете, които се правят със скейтборда, но за сметка на това има безброй други. Лонгбордът е по-подходящ за придвижване в града, спускания по наклони, трикове – особено популярен е т.нар. dancing, когато се правят ситни стъпчици върху дъската, участва цялото тяло и изглежда много красиво.

Слайдването е голяма мания сред лонгбордистите. Тъй като дъската е с по-дълга база, на завоите може да се получи като дрифтване при колата, но това нещо е контролирано с цел да можеш да маневрираш в сложни ситуации.

При лонгбордът има и практична, и приятна част, но си е екстремен спорт и трябва да се внимава.

С какво се занимаваш ти?

Малко преди Нова година аз и един мой приятел, който се казва Иван, решихме да създадем работилница за ръчно направени лонгборди.

Тествахме, опитвахме нови неща, проваляхме се, почвахме отначало. Вече първите модели са готови с много хубав дизайн, с хубави части. Днес (19.05.2014 бел.ред.) първите готови дъски отиват в ръцете на собствениците си.

Страхотно! Започнахте това сериозно начинание само двмата, така ли?

Да, двамата започнахме. Разделили сме си отговорностите – той е повече по техническата част, а аз съм повече по управлението и маркетинга, но дъските ги правим заедно. Има още няколко човека, които ни помагат. Имаме страшен дизайнер – Стефан Чинов, с Trash Lovers и Rocca Cocca правим партньорство, те също рисуват дъски. Отделно има няколко души , които ни помагат за комуникацията - Мария, Мартина и Станислава.

Така започнахме да комуникираме моделите, които правим и след това дойдоха и първите поръчки, които бяха изпълнени точно днес.

Предполагам, че са за България?

Да, за момента изпълняваме поръчки само за България. Искаме първо да стъпим тук и след това да излезем навън.

Колко са готовите дъски?

Имаме много дъски, но не ги пускаме, докато не си издържат всички тестове. Решихме първата година да започнем с 4 модела, които да са тествани изцяло и които да покрият основните стилове. Направихме една дъска, която е класически лонгборд с формата на сърф, която е подходяща за учене, крузване в парка, по улиците. Дизайнът й е летен, с вълни и слънце – получи се много добре.

Втората ни е фрийрайд модел. Казва се Berserker – на името на викингски войн, който никой не можел да спре, изпадне ли веднъж в ярост. В дъската вложихме страшно много енергия. Много трудна е за изпълнение, но пък е много приятна за каране. Това може би е топ моделът ни.

Направихме една дъска за фрийстайл – Lowrider, освен това създадохме една дъска за downhill – спускане в планината, по хубав асфалт развива много добри скорости.

Фенове на лонгборда има много, но не зная на колко от тях им хрумва да се занимават с изработването им. На теб как ти дойде идеята?

Години наред се занимавах с музикални събития. Започнах с малки партита, след това с концерти, фестивали… 5 години прекарах в Spirit of Burgas. В един момент реших, че ми е време да се захвана с нещо ново и напълно различно. Винаги съм искал това, което правя, да има ефект върху хората около мен. Ефектът с музиката беше много видим – всички мои приятели харесваха къде отива трудът ми. Спортът е следващото нещо от този тип, а лонгбордът ми е страст от известно време. Така реших, че можем да доразвием българската сцена.

Звучи като едно наистина много трудно начинание. Сами ли финансирахте проекта?

Последните месеци срещнахме много трудности, справихме се с много проблеми. Всяко нещо с много труд и четене се получава. Има много световни примери за малки производители на дъски, така че имаше откъде да черпим опит. Все пак едно е да правиш в България и съвсем друго в САЩ и Канада, където са най-много. Няма нито една фирма, която да предлага едни и същи продукти на двата пазара. Ние минахме през всички вносители на суровини, тествахме ги, селектирахме ги, чупехме, успявахме и стигнахме до крайната си цел. Срещнахме и огромна подкрепа от много хора и магазини.

За момента сме сами. Инвестцията не ни изненада. В момента няма отворени програми и не сме кандидатствали, но със сигурност в бъдеще ще се опитаме.

Как протича направата на една дъска?

Започва се от проектирането. Има няколко неща, които трябва да се измислят – формата, която определя стила; извивката по дължина; извивката по широчина. Отделно могат да се обособят газ педали и кикъри. Когато съчетаеш тези елементи, получаваш готова дъска, за която може да започне производството. Направихме много проучвания, докато сметнем по колко милиметра ни е всяка извивка, къде да разположим газ педалите и кикърите. Така успяхме да се спрем на 4-те модела, които начертахме, поръчахме си матрици за тях, където да можем да ги пресоваме. След това се търси подходящ материал. В България може да се използва само един вид дървесина – балтийска бреза. Намираме подходящото качество и лепила, подсилваме с фибротъкан и смола и след това печатаме дизайна, който слагаме отгоре.

Как могат да си поръчат хората лонгборд от вас?

Във фейсбук страницата ни - https://www.facebook.com/temperboards, a в момента работим и по сайт.

Приемате ли индивидуални поръчки?

Кинематограф: Чрез късото кино предлагаме алтернатива на масовата култура

Преди година и няколко месеца младите, активни, отдадени и приказливи Калин Димитров, Йордан Агов и Юлиян Спасов създават най-младата и...

Отворени сме за всякакви предложения. Единият вариант е Rocca Cocca да направят ръчно, специално за клиента, което е уникално. Ние също можем с нашата технология да отпечатаме желания дизайн, но трябва да имаме права върху него, не може да е какъвто и да е.

Популярен ли е този спорт тук?

Става все по-популярен. Има пазар и вносители, с които се надяваме да работим заедно и да печелим повече хора за каузата. Иначе тези години има бум не само в България, ами в цял свят.

Какви са различните стилове в карането?

Фрийстайл (dancing, трикове, скокове), фрийрайд (слайдове, скорост, крузване), downhill (спускане) и крузинг. Крузинг е по-лежерното каране, което е предназначено за придвижването в града, парка. Може да се прави с всяка дъска, а с времето с крузинг дъската можеш да се научиш да правиш и трикове. Фрийрайд дъската има твърдост и можеш да слайдваш с нея и да развиваш скорости, с фрийстайл дъската е мека и можеш да правиш различни трикове.

Какви са лонгборд събитията у нас?

Насо Русков: Винаги имам музика в ушите

Насо Русков е много откачен, ексцентричен тип с остър език, всестранно развит талант, с безброй интереси. Познаваш хапливия му език от...

Тази година започна със събитие на Drop In, откъдето докараха професионални атлети от техния отбор. Събитието беше в Борисова градина с демонстрации, уъркшопи и .т.н. Има няколко много добри български лонгбордиста, които си поделиха първите места. Във Варна също има много силно присъствие.

На 17 май се състоя откриване на сезона пак в Борисова с демонстрации и музика, а преди началото направихме обиколка на София с лонгборди.

Ти имаш ли някакви травми от карането?

Много пъти съм си патил, но нищо сериозно, никакви счупвания.

Момичетата карат ли лонгборд?

Има много силна сцена сред тях. Много добре карат, а отстрани изглежда много красиво. Партнираме си с Wild Berries, с тях сме планирали събития в София и Варна.

Спенс и Negy от FARS за Back To Da Unity: Това е форум с традиция

Тази вечер ще се състои поредното издание на събитието BACK TO DA UNITY в клуб *MIXTAPE 5*. BACK TO DA UNITY традиционно събира на...

Лонгбордът свързва ли се с определена възрастова група?

Не, има много деца, които се учат, има и по-възрастни от мен.

Какви са плановете ви за в бъдеще?

Да успеем да стъпим стабилно на българския и на европейския пазар, да развием този тип спорт и по морето, да се свържем с хотели и туроператори, защото има много хубави курорти със страхотни алеи. Там е много приятно да се движиш по този начин.

След няколко години да можем да показваме здрави дъски и колаборации с добри артисти.

Снимки: Славея Йорданова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю