X
 
 

Зарица Георгиева: Преди всичко трябва да пазим творческия потенциал на децата

803 0
photo of Зарица Георгиева: Преди всичко трябва да пазим творческия потенциал на децата
Снимка: Thinkstock
Как трябва да мислим върху развитието на нашите деца, кои са пътищата за бягство от образователните клишета и как опитът отвън помага в българска среда - за тези и още теми Actualno.com разговаря със Зарица Георгиева, мениджър за България на европейския проект "Глобални училища" и част от международния отдел на ПП "Зелените".

За какво трябва образованието да подготвя децата в днешно време?

Много е важно преди всичко да запазим творческия потенциал на децата и тяхното естествено любопитство, чрез което самите те биха могли да ни научат на много неща. Не трябва да се опитваме да им поставяме ограничения съгласно една система, създадена преди 200 години като концепция, която не съответства на нуждата от развитие на образованието в момента. Децата в днешно време трябва да бъдат подготвени да реагират еднакво добре и в естествена, и във високотехнологична среда.

Как може да стане това? С какви методи и подходи от страна на възрастните?

Първо, ние трябва да имаме много повече уважение към тяхната индивидуалност, към тяхното право на любопитство. Не трябва да забравяме, че хората, които са постигнали най-много и като откриватели, и като иноватори, са хора, които никога не са се спирали пред ограничения, налагани им от наука, образователна система. Те винаги са мислели как да минат отвъд известното, да открият нови и нови неща.

Има родители и преподаватели, които като че ли следват един стандартен образователен модел за децата. Не трябва ли да се работи и с тях?

Разбира се, че трябва да се работи с тях и това е целта на една програма на Европейската комисия, която се казва "Образование за развитие и повишаване на осъзнатостта". Дейностите по нея са насочени към всички - и към учители, и към родители, защото отговорността да запазим детския потенциал и да помогнем на децата ни да го развият, е предимно наша. Много е важно да научим децата по какъв начин техните действия влияят днес в условията на глобална свързаност.

Как обаче да интегрираме образованието за развитие в настоящия момент?

Като за начало образованието за развитие трябва да бъде интегрирано в общата програма за образование и в много от учебните предмети. Аз смятам, че противно на общоприетото, България има доста сериозна традиция в това отношение и глобалните проблеми от десетилетия се поставят като акцент в предмети като география и история. Работейки по проект "Глобални училища" на Европейската комисия, ние се насочихме към това да се подпомогнат преподавателите в начален курс да могат лесно и по занимателен начин да интегрират чрез игри, викторини и различни упражнения т. нар. образование за развитие в процеса на преподаване.

Мотивирани ли са учителите у нас да внедряват иновации в процеса на преподаването според Вас?

В България има едни прекрасни учители, които са изключително мотивирани да правят това, но се чувстват притиснати от системата и методиката, която им се налага.

Зарица Георгиева управлява проект "Глобални училища" на Европейската комисия за България, започнал през 2015 г. и реализиран в 10 страни от ЕС от 17 партньори, водени от автономна провинция Тренто. Проектът е съфинансиран от Програмата DEAR на Европейската комисия. Тригодишният ангажимент има за цел интегрирането на глобалното гражданско образование като хоризонтална тема и подход за всички съществуващи предмети в програмите на началните училищата в страните партньори.

Дългосрочната цел е промяна на културата в училищата и в обществото като цяло за изграждането на ново поколение граждани на света, мотивирани от ценности за солидарност, равенство, справедливост, включване, устойчиво развитие и сътрудничество.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 25-31 март

Овен През тази седмица обстановката в работата ще изключително успешна така че сега е моментът за атакуването на кариерни върхове. Най...

Последно в Актуално