Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо икономиката ни е на дъното в Европа? Говори финансистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

24 юни 2024, 19:30 часа • 7698 прочитания

"След като правим за три години 6 пъти избори, не може това да не окаже влияние на икономиката и на публичните финанси. Падаме за 4 години с 10 места в класацията по конкурентоспособност". Така икономистът и финансист Румен Гълъбинов коментира тревожните данни на швейцарския Институт за развитие на управлението (IMD): Българската икономика е една от най-неконкурентоспособните в Европа.

Причините

"Не си усвояваме парите по Плана за възстановяване (ПВУ), не можем да стартираме още и програмите за втория програмен период 2021-2027 г., които са извън Плана – там имаме да получаваме почти толкова, колкото и по Плана. Имаме да получаваме финансиране за над 30 милиарда лева от Брюксел. В следващите 5-6 години трябва да ги усвоим – те са заделени. По ПВУ сме усвоили само 20-ина процента. По другите програми е под 5% усвояването", обясни той откъде идва тази статистика.

"В последните 3-4 години ние сме нетно повече платец, отколкото бенефициент на европейски средства", посочи Гълъбинов и похвали служебното правителство, че действа по задачите за еврозоната и Шенген.

Още: Кабинет на малцинството на ГЕРБ и с отцепници от "Величие"? Анализ на Добромир Живков (ВИДЕО)

Не всичко е толкова зле

"България по потребление на човек от населението достигна 73% от средното в ЕС. Унгария е със 70%. Тоест - може би поне с малко сме изравнили или надминаваме Унгария като стандарт на живот. Но там имаха други проблеми – голяма девалвация на форинта, най-високата инфлация в ЕС. При нас няма такъв проблем - инфлацията продължава да намалява, цените се успокоиха, доходите продължават да се увеличават. В следващите 5-10 години можем не само да не сме последни в ЕС по повечето икономически показатели, а да сме някъде в златната среда. Като минем в еврозоната и сухопътния Шенген, като увеличим инвестициите и започнем да усвояваме фондове, имаме всички условия да напреднем значително. Единствено трябва да обърнем внимание на демографията", смята икономистът.

Още: България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

Гледайте още в интервюто: как политическата ситуация влияе на всичко това, каква е реалистичната дата за влизане в еврозоната, колко бързо може да се постигне дигитален и зелен преход?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес