Кърджалийско село изчезва под свлачище, което е могло да бъде спряно по-рано

7678
Кърджалийско село изчезва под свлачище, което е могло да бъде спряно по-рано
Снимка: БГНЕС

Свлачище застрашава десетки къщи в кърджалийското село Сипей. Вече много хора са загубили домовете си, информира Нова телевизия.

От 10 декември насам живеем в ад, споделят хората. Не се вземат мерки, не се отпуска помощ, а цялото село е застрашено. Пукнатини има и по моята къща, чакам да се срути всеки момент, сподели една от пострадалите жени.

Село изчезва под свлачище заради некачествено укрепване за милиони

10 къщи в село Лясковец, близо до Оряхово, само от началото на февруари са разрушени от свлачище. Други хора отказват да напуснат опасн...

Освен къщите, шосето в селото е вече нагънато. Това е жива подигравка – не може да ни препращат от институция на институция при внесен проект. Не може да се дават милиони, милиарди за 19 километра трасе и след два месеца асфалтът да се напуква, а тук нищо, възмути се друга жена.

Сипей е показателен случай за институциите, включи се и кметът на Кърджали Хасан Азис. И сам си каза, че подопечните му органи са закъснели. Имало било проучвания, имало вече и изведени хора от домовете им. За Сипей трябвали 9 млн. лева, но „9 млн. лева не са много за живота на хората”, каза Азис. Той обясни, че до края на тази и в началото на следващата седмица ще има срещи с парламента, президента, правителството. Очакваме през следващата седмица да има решение, заяви Азис.

В процеса на разговора стана ясно, че преди време геолог е предписал дренажни действия за 550 хил. лева. Тогава свлачището е било 19 декара, сега вече е 30 декара, призна Азис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали