Свлачище удари село до Кърджали, има съборена къща

15236
Свлачище удари село до Кърджали, има съборена къща
Снимка: БГНЕС

Активизирано от пороищата свлачище в село Сипей до Кърджали събори къща, други 10 са застрашени от срутване, предаде БГНЕС.

Над 200 души в селото са и без питейна вода, след като се скъса водопровод, има и засегнат далекопровод, а пътят е затворен за движение. Авариралият водопровод допълнително усложнява обстановката и активизира свлачището, смятат общински експерти. Комисия от специалисти, водена от кмета на Кърджали Хасан Азис, четвърти ден инспектира пораженията от обилните валежи. Днес по спешност те посетиха района на свлачището и срутената къща в Сипей, като се срещнаха с потърпевшите от стихията местни жители. Семействата от разрушената къща и от другите 10 застрашени ще бъдат евакуирани, опасно е да живеят под страх за живота си, заяви кметът. Хората обаче се притесняват от посегателства върху имуществото им, останало под открито небе.

Общината възложи спешно на експерти-геолози да предложат мерки за решаване на проблема. Ще бъде внесено искане до Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към МВР за финансиране на дейностите по преодоляването на щетите и за подпомагане на пострадалите хора, допълни Хасан Азис.

Вчера вечерта геолог, нает от общината, извърши оглед на свлачището до блок 16 в квартал "Веселчане" в Кърджали. Той ще следи всекидневно състоянието на свлачището, което е на няколко метра от жилищната сграда и ще информира строителните експерти от общината. Проблемът възникна след поройните дъждове от последните дни, когато се получи потъване на земната маса с около 70 см. Геологът изготвя предписания за първите стъпки за спиране на свлачището, съобщиха от общинската администрация. При евентуално усложняване на ситуацията местната управа ще предприеме мерки за евакуация на живеещите в блока.

Снимка: Архив

Свлачища заплашват да срутят пътя между Варна, Кранево, "Албена" и Балчик

Пътят между Варна, Кранево, курорта Албена и Балчик може да бъде сринат от активизирали се свлачища. Заради дъждовете вече е активно с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали