В Кърджали още чакат помощ за пострадалите от свлачища места

9751
В Кърджали още чакат помощ за пострадалите от свлачища места
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов обеща до дни помощ за пострадалите от свлачища населени места в Кърджалийско, но от тогава измина месец. Това заяви кметът на Кърджали Хасан Азис, предаде БГНЕС.

След две срещи с премиера Борисов и дадена твърда дума от него все още няма яснота какво е решението му. "В момента сме в точката на замръзване, правителството мълчи и това ме притеснява като кмет, ситуацията със свлачищата е наистина твърде тревожна, особено в село Сипей. Имахме две срещи с премиера и финансовия министър, с междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане", посочи Азис. Той припомни, че експерти от Минно-геоложкия университет изготвиха доклади, направени са технически и работен проект, има и решение на Общинския съвет. При премиера отишъл заедно с кметовете на селата, които пострадаха от свлачищата, поканил и депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева, но тя се оказала заета. 

Закриват 5 профилирани паралелки в Кърджалийско, заради липса на интерес към тях‏

5 паралелки от обявените 26 по предварителен план-прием за ученици след 7 клас в Област Кърджали ще бъдат закрити. Причините за това са...

"Там беше и министърът на финансите. Предоставих цялата документация и подчертах, че всичко необходимо е направено, както и че очакваме отговорното отношение на правителството. Премиерската дума беше: "Г-н кмете, обади ми се в петък и ще ти кажа решението". Нямах никакви съмнения, не можех да не му повярвам. Оттогава обаче минаха 4 петъка. Все още очаквам премиерската дума, независимо каква ще бъде. Наясно съм, че той е и много зает, и достатъчно отговорен, но ние имаме нужда от яснота. Очакваме правителството да подпомогне проекта ни за укрепване на свлачището в Сипей, както и останалите 9 в Кърджали и района", коментира кметът. Според него засега най-спешно трябва да се действа както в Сипей, където 6 къщи са разрушени и необитаеми, така и в селата Солище и Енчец, където 4 къщи пропаднаха. В Енчец трябва да се направят по-специални обследвания със сондажи, които да установят движението на земните пластове, което е с дълбочина 30-40 метра. 

"Нямам обяснение за мълчанието на правителството, когато става дума за живота на български граждани, това вече звучи страшно. Когато се случват подобни кризи, независимо дали у нас или по света, премиери и министри ходят на място, пращат се комисии, правят се огледи и това е доказателство за съпричастност. Вместо това премиерът Борисов и регионалният министър Лиляна Павлова няколко пъти казаха, че с исканата от нас сума за Сипей щели да построят един голям блок и селото да се нанесе в него. Не е аргумент, че селото е строено някога върху насип, геолозите знаят, че цял Кърджали е върху вулканична пепел, няма и квартал, където да не избиват подпочвени води. Не трябва да се забравя, че по времето на развития социализъм контролът върху строителството е бил железен. Ние трябва да направим оценка на институциите към днешна дата, които са отговорни за проблема", каза още Хасан Азис. 

Той посочи, че от завчера потърпевшите хора го предупредили за намерението си да се струпат пред сградата на МС и да питат дали правителството ще се трогне за гражданите си. "Трудно ги удържаме, все пак хората на Кърджали са много търпеливи, но и търпението си има граници. Силно се надявам то да не достигне точката на кипене", допълни кметът на Кърджали. Според него именно сега, в сухите летни месеци, трябва да се действа за отстраняване на проблема, наесен ще бъде късно. Другата седмица той отново ще поиска среща с министър-председателя. "Защото колкото по-дълго се отлага неговото решение, толкова повече възприемането на проблема се изкривява. Хората от засегнатите къщи вече загубиха надежда, започнаха да ни питат защо точно на тях не им се помага", обясни Азис. 

Според анализа на експертите от общо 9 критични точки в района на Кърджали селата Сипей и Енчец се нуждаят от незабавни мерки, останалите са с локален характер и техническите решения за тях са лесни. В село Сипей разрушените къщи са 6, семействата са настанени в общински жилища, други 20 къщи са със сериозни нарушения в конструкцията. Там има две свлачищни зони, като едната в западната част на селото е на площ от 20 декара, а другата е в югоизточната, където 14 къщи са под риск от срутване. В доклада на геолозите се препоръчва аварийно частично укрепване, а на по-късен етап и цялостно. Наложителен е дренаж и понижаване на нивото на подпочвените води. Опасните къщи в Енчец са 4 вече са 6, хората са намерили подслон при роднини. Процесите се развиват в 3 участъка - в района на старото свлачище по пътя за селото, при входа на населеното място и процепът през целия терен на Енчец. Експертите препоръчват спешни допълнителни проучвания и укрепителни дейности за старото свлачище. Освен това са необходими 4 проучвателни сондажа, за да може да се изработи проект за укрепване на свлачището при входа на селото, както и изграждане на укрепителни съоръжения за пукнатината, врязана в цялата територия. Разрушената подпорна стена на гребната база на Националната федерация по кану-каяк на брега на язовир "Кърджали" трябва да бъде възстановена, но това е ангажимент на спортното министерство. Препоръката в доклада за село Невестино, където семействата от трите пострадали къщи отказаха да ги напуснат, е да се направи корекция на дерето и вертикална планировка. 

БСП предложи на ГЕРБ обща кандидатура за кмет в Кърджали

Лидерът на БСП в Кърджали Георги Кючуков лично занесе в офиса на ГЕРБ покана за преговори за обща надпартийна кандидатура за кмет, пр...

Свлачищата станаха причина и за политически скандал по време на априлското заседание на Общинския съвет. Тогава групата на ГЕРБ отказа да подкрепи декларацията на съвета, с която се настояваше правителството да осигури 9 млн. лева за укрепването на свлачището в сипей и за изграждането на мониторингова система в Енчец. Няма да подкрепим искане на сляпо да се похарчат експериментални 9 млн. лева, без да има гаранция за окончателно решаване на проблема, заяви съветникът Кольо Ангелов и така повтори думите на премиера Борисов отпреди дни, казани в Кърджали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали