Блокираха сметките на община Кюстендил: 600 души остават без заплати

7593
Блокираха сметките на община Кюстендил: 600 души остават без заплати
Снимка: БГНЕС

Запор на стойност 500 054 лв. върху сметките на община Кюстендил е наложила фирма, която след наводнение през 2009 г. е извършила непоръчани от кмета дейности. 600 служители, чиито възнаграждения се осигуряват от местни дейности на общината, остават без заплати за празниците.

„Искат ни половин милион за нищо. За нещо, което не сме поръчали, което не сме приемали. Само лихвите са 166 000 лв. Образуване на изпълнително дело 15 000 лв., разноски 200 000 лв., адвокатски хонорар и по изпълнителното дело 7 000 лв. и какви ли не суми още. Запорът е за 500 054,86 лв., но това е към 14 декември, а лихвата се начислява всеки ден допълнително. Има реална опасност близо 600 човека, чиито възнаграждения се плащат от местни дейности, да останат без заплати. Дано не се стига до там доставчиците на ток да предприемат някакви мерки спрямо нас. Просто не мога да опиша в какво състояние сме“, гневи се градоначалникът Петър Паунов.

Той е уведомил за проблема всички компетентни институции – в т.ч. председател на ВКС, главен прокурор, ВСС, омбудсман.

„Уведомили сме и Министерския съвет. Ако те по някакъв начин ни подкрепят през Комисията за защита на населението при бедствия и аварии, да се разплати сумата и да се разблокират сметките. Нали сте наясно, че ние не сме се обогатили!? Не дължим пари, но в крайна сметка това странно законодателство доведе до там“, коментира Паунов.

По думите му ситуацията с „дължимите“ от общината пари е все едно някой да повика фирма вкъщи да му изцикли паркета. А като се върне на другия ден, паркетът да е изваден, на негово място да залепени теракотни плочки. „И да ви ги фактурира, как бихте се почувствали!? И ви обяснява: "Паркетът не ми хареса, не беше здрав, затова го махнах и наредих плочки". Вие ще кажете: "Няма да ви платя, защото аз не съм ви възлагал!". Започва дело и съдът казва на вас: "Той не може да си отлепи плочките, затова трябва да му платите работата", поясни кметът.

Той допълни, че му предстоят срещи с премиера и председателя на парламента, за да се прецизира законодателството.

„Поне можеше да не е на празниците, поне можеше да не начисляват допълнителни такси. Тук целта е да покажеш агресия срещу държавността. Това никога не е довело до добро“, заяви Паунов.

А казусът, описан от кмета в интервю за Actualno.com,преди месец, е доста странен.

На 10 ноември 2009 г. река Бистрица прелива. Компрометирани са няколко обекта от национално и местно значение. Възложено е на фирма, посочена от областния управител, да отстрани щетите. Комисията за защита на населението отпуска средства за шест обекта, четири от които на Община Кюстендил. На 28 май следващата година са приключени дейностите по тези четири договора. Следват претенции на фирмата, че на единия от обектите при село Сажденик са изпълнени допълнително дейности за над 400 000 лева, които по думите на кмета не е възлагал.

„Никой нито е отправил до нас питане, нито е изразявал тревоги, че са необходими допълнителни дейности. Шест месеца нищо не се споменава. След което се казват, че има надработени суми“.

Областният управител отново поема инициатива. Съставя комисия, която отказва да приеме тези суми и той създава нова комисия през август месец, която стига до сумата от 460 000 лева.

Община Сливен е под запор заради Йордан Лечков

Община Сливен е под запор заради 4,5 милиона лева. Мярката е наложена от МОСВ заради първия воден цикъл на града по времето на кмета Йо...

Кметът не ги плаща.

През 2012 г. фирмата завежда дело в съда. То е минало през всички инстанции. Навсякъде има потвърждение, че общината не е възлагала допълнителни дейности, но приема странната формулировка "неоснователно обогатяване", защото на общински терен са извършени дейности, от които общината се е обогатила.

Окончателно съдът приема 290 000 лв. за основателна претенция от заявените 460 290 лв.

„За първи път орган на публичната власт е осъден да плаща без да е възлагал, без да е приемал и без да е бил уведомяван за конкретна дейност“, обясни кметът на Кюстендил.

Той е категоричен, че човек е отговорен, когато е подписал нещо, а в случая е обратното - той е осъден, задето не е възложил допълнителни дейности за изпълнение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com