Граждани на Дупница се събраха на символичен протест пред джамията в града

29425
Граждани на Дупница се събраха на символичен протест пред джамията в града

Жители на Дупница се събраха на символичен протест пред джамията в града. Анелия Геренска, директор на историческия музей съобщи, че хората са реагирали на провеждащото се днес заседание по дело в Софийски апелативен съд, касаещо искане на Мюсюлманското вероизповедание да бъде прието като наследник на мюсюлманските вероизповедни общини в България от началото на 20 век, предаде Фокус.

„Гражданството реагира, провокирано от това. Пред джамията беше и кметът на общината”, каза Анелия Геренска. По време на протеста хората са направили жива верига около сградата на джамията и са поставили български трикольори върху нея. „При нас са запазени документи, имаме и спомени на наш съгражданин Никола Лазарков. Тази джамия оцелява, защото в младата българска държава не е имало достатъчно обществени сгради. Веднага след освобождението тя е била използвана за затвор. Тя изпълнява тази роля до 1924 година. Самият Яне Сандански е бил директор на този окръжен затвор. 1924 година археологическо дружество „Царичина” оценява, че това е старина, изградена върху основите на православен храм. С решение на Народното събрание сградата е предоставена на дружеството за изграждането на исторически музей и ние пазим в архива това решение”, разказа Анелия Геренска.

Животновъди ще блокират Е-79

Животновъди ще блокират главния път Е-79 в 12.00 часа в знак на протест заради неизплатени от държавата помощи. От сутринта те докараха...

Сградата е обявена за паметник на културата и изпълнява тази си функция.

„Тази сграда е загубила функцията си на мюсюлмански храм, защото след 1878 година мюсюлманско население тук не остава. Джамията в Дупница оцелява благодарение на археологическото дружество”, допълни Анелия Геренска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com