Казусът "неоснователно обогатяване" в Кюстендил провокира законова промяна

1285
Казусът "неоснователно обогатяване" в Кюстендил провокира законова промяна
Снимка: БГНЕС

Абсурдният казус с т. нар. „неоснователно обогатяване“ на община Кюстендил провокира предложение за законодателна промяна. Тя е подготвена от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и предстои да бъде обсъдена с всички институции, заяви за Actualno.com кметът на Кюстендил Петър Паунов.

„Идеята е договорите за обществени поръчки да бъдат обявени за специален вид административни договори, по които да не може да се прилага този статут на „неоснователно обогатяване“, обясни градоначалникът.

По думите му промяната, която се предлага, е твърде сурова и предстоят кръгли маси с всички институции, за да се търси съгласието им, но това е една от идеите. „Всички са категорични, че трябва да се действа бързо, защото това е сериозна заплаха за обществения интерес“, коментира Паунов.

До казуса с „неоснователното обогатяване“ се стигне след съдебна битка между община Кюстендил и „Консорциум за инженерингови проекти и строителство“ в който влизат софийската фирма „Люко – К“ и „Стройпроект“. Делото срещу общината е заведено през 2012 г. за „надработени“ 400 000 лева.

Как обаче се е стигнало до „надработването“ им.

На 10 ноември 2009 г. река Бистрица прелива. Компрометирани са няколко обекта от национално и местно значение. Възложено е на фирми, посочени от областния управител, да отстранят щетите. Комисията за защита на населението отпуска средства за шест обекта, четири от които на Община Кюстендил.

Договорът с Консорциума за инженерингови проекти и строителство е сключен на 29.12.2009 г. за сумата от 1 394 442 лв. без ДДС. Той е за „Пълен инженеринг за извършване на неотложни аварийно-възстановителни строителни и монтажни работи за ликвидиране на последиците от интензивните валежи на 10 ноември 2009 година на територията на Община Кюстендил, както следва: 1. Възстановяване на пътното платно от ВЕЦ”Осогово” до водохващането на ВиК „Кюстендилска вода”; 2. Възстановяване на общинския мост в с. Ръсово; 3. Възстановяване на пътното платно и за укрепване на пътя при ВЕЦ”Осогово” и 4. Възстановяване на общинския път за с. Сажденик“.

Договорената сума е изплатена на 22.06.2010 г. , сочи съобщение в Агенцията за обществени поръчки.

Следват обаче претенции на фирмата, че на единия от обектите при село Сажденик са изпълнени допълнително дейности за над 400 000 лева, които по думите на кмета той не е възлагал.

„Никой нито е отправил до нас питане, нито е изразявал тревоги, че са необходими допълнителни дейности. Шест месеца нищо не се споменава. След което казват, че има надработени суми“. Областният управител отново поема инициатива. Съставя комисия, която отказва да приеме тези суми и той създава нова комисия през август месец, която стига до сумата над 460 000 лева. Кметът обаче отказва да ги плати.

Община Кюстендил спечели конкурса "Най-зелена община"

Община Кюстендил спечели конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД за 2017 г. Проектът, който получи...

И през 2012 г. отсрещната страна завежда дело в съда. То е минало през всички инстанции. Навсякъде има потвърждение, че общината не е възлагала допълнителни дейности, но приема странната формулировка "неоснователно обогатяване", защото на общински терен са извършени дейности, от които общината се е обогатила.

Окончателно съдът приема 290 000 лв. за основателна претенция от заявените 460 290 лв.

Коментарът на кмета Паунов е, че за първи път орган на публичната власт е осъден да плаща без да е възлагал, без да е приемал и без да е бил уведомяван за конкретна дейност. Той е убеден, че човек е отговорен, когато е подписал нещо, а в случая е обратното – осъден е Върховния административен съд поради причината, че не е възложил допълнителни дейности за изпълнение.

Сезиран от община Кюстендил Върховният касационен съд след това отказа да допусне касационно обжалване, приемайки, че е налице неоснователно обогатяване, а въпросите, изложени в жалбата, не представляват касационно основание.

Съдът бе приел, че са основателни претенциите на изпълнителя за 290 000 лв. от заявените над 460 хил. лв. Но с лихвите до месец декември м. г. сумата набъбна до 500 054 лв.

Кюстендил с атрактивно участие на туристическата борса в София

За поредна година Община Кюстендил се представя на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо” ( 14.02-16.02 2...

Пред Actualno.com тогава кметът заяви, че се надява фирмата да не предприема запор на общинските сметки, докато не се произнесат няколкото институции, до които бе сигнализирал за абсурдния казус – МС, главен прокурор, ВСС, омбудсман, които да сезират пленума на ВКС, за да се изясни практиката.

На 19 декември обаче общинските сметки на управата в Кюстендил бяха блокирани. Малко преди Коледа имаше опасност около 600 служители да останат без заплати.

„Ден по-късно – на 20 декември, светкавично дойде решението на Министерския съвет, с което ни отпускат средства да се издължим. И запорът бързо бе вдигнат“, съобщи градоначалникът.

„На практика обществеността плаща за несправедливо взето решение на съда. Независимо дали тези пари са взети пряко от общинския бюджет или от бюджета на държавата, това са пари на данъкоплатеца. От Министерския съвет бяха достатъчно коректни и със светкавично решение ни спасиха от заплахата да не разплатим заплатите за възнаграждение на голяма част от нашите служители в местни дейности за Рождество Христово“, коментира днес той.

Постановлението, с което е одобрен допълнителен трансфер за целеви разходи по бюджета на Община Кюстендил, е за сумата от 1 000 000 лв., предназначени за неотложни ремонтни дейности за поддържане на общинската инфраструктура. На практика, с половината от тази сума е платено „неоснователното обогатяване“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com