Юбилейна изложба на Мария и Асен Евтимови в Кюстендил

3427
Юбилейна изложба на Мария и Асен Евтимови в Кюстендил
Снимка: ХГ “Вл. Димитров - Майстора“

На 22-ри ноември, от 18:00 часа в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" ще бъде открита юбилейна изложба на артистичното семейство Мария и Асен Евтимови. Мария Тупарова-Евтимова ще се представи с живопис, а Асен Евтимов – с концептуално изкуство.

Мария Тупалова-Евтимова е родена през 1952 година в София. Учи в СПТУ по художествени занаяти в град Котел с квалификация специалист по консервация на паметниците на културата и работи 5 години в НИПК като реставратор. Завършва Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Живопис", след което работи като преподавател в Дупница, ЮЗУ Благоевград, ТУ София и ЛТУ София. От 2007 година е доцент по живопис, от 2014 година е доктор по ергономия и дизайн, а от 2016 година и професор.

Националната галерия представя Ода Жон за първи път в България

Националната галерия представя Ода Жон за първи път в България с голяма ретроспективна изложба „Сърцевина“ – това е ...

Мария Евтимова работи в областта на живописта. Има самостоятелни изложби в София, Кюстендил, Благоевград и Дупница. Участник е в 15 национални и международни пленери. Учредител и член на представителството на Съюза на българските художници – Кюстендил. Член на "Група Цвят – България". Носител е на множество награди, сред които – за живопис от Зонална изложба "Струма" през 2004 година. Нейни творби са притежание на държавни галерии в България и частни сбирки в Англия, България, Германия, Македония, Русия, САЩ, Словения, Турция, Черна гора, Украйна, Швейцария.

Асен Евтимов е роден през 1952 година в село Раково, Кюстендилско. Ученик е на кюстендилския художник Венко Петров в периода 1965 – 1967 година, след което учи в Художествена гимназия – София. През 1979 година завършва Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Стенопис". Работи в областта на запазения знак и концептуалното изкуство. Участва в национални, регионални и общи изложби, в пленери, симпозиуми и други творчески изяви. Дългогодишен преподавател е в Педагогически колеж – Дупница, а от 1994 до 2000 година е заместник-директор на колежа. От 2001 година работи като старши експерт по изкуства в РУО – Кюстендил.

Асен Евтимов е носител е на Награда за скулптура "Струма" за 1997 година. Член на Съюза на българските художници. Председател е на представителството на СБХ – Кюстендил в периода от 2002 до 2016 година. Член е и на „Група Цвят – България“, предаде кореспондент от града, за Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com