ВАС потвърди: Разрешението за експериментално горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ е невалидно

1461
ВАС потвърди: Разрешението за експериментално горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ е невалидно
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Административен съд София – град по казуса с експерименталното изгаряне на модифицирани горива, получени от отпадъци с неопасни свойства в съществуващата горивна инсталация на ТЕЦ „Бобов дол“, съобщиха от съда.

Предмет на съдебния спор е съдържанието на писмо от 2018 г., издадено от зам.-министъра на околната среда и водите (б.а. - тогава Красимир Живков, ГЕРБ). С него ТЕЦ „Бобов дол“ е информиран, че може да проведе експеримента без предварително поставяне на специални условия в Комплексното разрешително по отношение на горивните съоръжения, които ще се използват. В т. 1 до 6 от писмото са описани условията, при които може да се извърши експерименталното изгаряне на въпросните отпадъци.

Съдът за ТЕЦ "Бобов дол": Гори всякаква биомаса, няма защо да има ОВОС

Върховният административен съд (ВАС) окончателно валидира погазването на правата на обществеността и заобикалянето на процедури за защи...

Върховните магистрати потвърждават преценката на първоинстанционния административен съд, че заради поисканото от ТЕЦ "Бобов дол" изменение на инсталацията, независимо че горенето е пробно, единствено министърът на околната среда и водите е компетентен да даде подобно разрешение, а не зам.-министъра. Това означава, че разрешението за експериментално горене е обявено за нищожно и то се отменя.

Разрешението е дадено през лятото на 2018 г. и е с подписа на тогавашния зам.-министър на околната среда Красимир Живков, който по-късно беше обвинен по друго дело, свързано с отпадъци. То е дадено след писмо, в което ТЕЦ „Бобов дол“ посочва, че иска да изгаря експериментално 500 000 тона отпадъци, без да променя капацитета си и технологията, която използва. Важна подробност е, че това е одобрено като експериментално изгаряне и така отпада задължението да се проведе преди това обществено обсъждане и да се оцени какво би било влиянието върху околната среда.

Природозащитните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ водеха две години съдебни дела заради действията, предприети от ТЕЦ-а, свързан с бизнесмена Христо Ковачки. Според тях 500 000 тона за 6 месеца е твърде голямо количество, за да влиза в определението „експериментално“ горене на отпадъци. Те посочиха като аргумент факта, че то надвишава с 10 000 пъти максимално допустимото според европейската директива за емисиите от промишлеността, където е записано, че за експериментални се смятат инсталациите, които изгарят до 50 тона отпадъци на година.

През 2019 г. Административен съд – София-град задължи МОСВ да каже колко и какви отпадъци гори ТЕЦ-ът, след като екоминистерството бе отказало да го стори.

Владислав Панев се похвали със съдебна победа над Христо Ковачки

"Изразите "Боклуците на Ковачки", "Финансов господар" и "Воденичен камък не само за енергетиката, но и за цялата българска индустрия", ...

През октомври 2020 г. Административният съд в Кюстендил отхвърли искането на „Грийнпийс“ да отмени разрешителното. Така се отвори вратата пред централата да продължи изгарянето.

През януари 2021 г. съдия Николета Карамфилова от Административния съд в Кюстендил отмени решението на РИОСВ Перник от 2018 г., с което се позволява допълване на предишно разрешително за горене в ТЕЦ-а. Аргументът е, че е трябвало да се извърши преценка за необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), а не шефът на РИОСВ да решава, че екооценка не е нужна. ТЕЦ „Бобов дол“ обаче обжалва.

Делото е разпределено на друг съдия от Административния съд в Кюстендил – Иван Демиревски, и в края на юли 2021 г. той отхвърля новата жалба. Т.е. казва, че действието на РИОСВ Перник е съвсем законен акт, защото имало „нулеви стойности на замърсяване на атмосферния въздух“.

След началото на 2020 г. ТЕЦ-ът беше затварян от екоминистерството неведнъж заради редица еконарушения.

ТЕЦ "Бобов дол": Съобразяваме се с процедурите за отчитане на емисиите на CO2

От ТЕЦ "Бобов дол" изпратиха официална позиция до медиите относно публикациите и твърденията за замърсяване на въздуха в кюстендилското...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Цял квартал и 25 кооперации без вода в Кюстендил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com