Затворник заведе дело заради липса на медицински грижи

5151
Затворник заведе дело заради липса на медицински грижи
Снимка: БГНЕС

Затворник заведе дело за 100 хил. лв. срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в административния съд в Кюстендил, съобщи „24 часа“.

Мъжът, който в момента излежава присъда от 7 г. в Пазарджик, настоява да получи обезщетението, защото смята, че не са му били осигурени медицински грижи. Това станало причина за влошаване на здравословното му състояние по време на престоя му в затвора в Бобов дол. Получил трайни и сериозни заболявания – обострен улцерозен колит, високо кръвно налягане, подагра.

Затворник от Добрич съди държавата за лоши условия в килията

В Административния съд в Добрич днес бе даден ход на делото, заведено от Цветан Димов Димитров срещу Главна дирекция „Изпълнение ...

В хода на делото обаче се събрали доказателства, че осъденият е бил на седмично индивидуално диетично меню. За него са полагани необходимите медицински грижи, съобразно поставената диагноза. Самият той в съдебно заседание отказал да се назначи съдебно – медицинска експертиза, която евентуално да потвърди твърденията му. Не са събрани доказателства, че точно заради бездействието на затворническите власти болестта му се обострила и е станала хронична.

Заради това магистратите в Кюстендил отхвърлиха предявения иск и го осъдиха да плати 300 лв. за юристконсултско възнаграждение на ГД "Изпълнение на наказанията".

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com