Кметът на Тетевен: Имаме изпълнен обект с отказано финансиране и кредити, които тежат на общината

5569
Кметът на Тетевен: Имаме изпълнен обект с отказано финансиране и кредити, които тежат на общината
Снимка: Община Тетевен

Actualno.com се срещна с кмета на Тетевен Мадлена Бояджиева по повод днешното й остро изказване по отношение на искането на опозицията да бъдат освободени от такса смет голям брой юридически лица.

Д-р Бояджиева, в какво финансово положение е общината - какви дългове и просрочия сварихте в началото на мандата?

При встъпването ми в длъжност като кмет заварих общината в много тежко финансово състояние. Първо, имаше просрочени задължения в размер на около 5 млн. лв., които бяха финансови корекции по различни проекти, осъществявани от предишното ръководство по Програмата за развитие на селските райони. Отделно от това имаше два банкови кредита по 4 милиона, общо 8 милиона лева.

Защо е допуснато да станат корекциите в просрочие?

Kултурно-информационно събитие за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 в Тетевен

На 29 ноември в салона на Община Тетевен се проведе културно-информационно събитие по Комуникационната стратегия на Република България ...

Има един проект изпълнен, за който изцяло е отказано финансиране от Държавен фонд "Земеделие" - една пречиствателна станция в село Глогово на стойност 2,4 млн. лв. И поради това имаме задължение на стойност общо около 3 милиона лева, защото имаме неразплатени средства както към фирмата изпълнител, така и към фонд "Земеделие".

За да спрат цялото финансиране, означава, че е напълно опорочена обществената поръчка, така ли е?

Аз не мога да правя квалификации. Има си проверки по случая и те ще излязат със съответни констатации.

Колко от критериите, които Министерство на финансите наблюдава от общинския бюджет, не са в норма?

В началото общината не отговаряше на три критерия. За тези две години ние направихме доста неща. Изготвихме оздравителна програма, представихме я на Министерството на финансите и тя беше одобрена. На базата на тази оздравителна програма МФ през 2017 г. ни отпусна временен безлихвен кредит на стойност около 1 096 000 лв., с който погасихме един дълг към фирмата изпълнител по този проект, който вече споменах. Отделно от това имаме вече доста свити разходи. Това е едно от изискванията на оздравителната програма - да намалим повече разходите и да увеличим приходите. Така че ние вече година и половина се придържаме строго към нея.

Кметът на Тетевен посети манастира „Св. пророк Илия“

Кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева посети манастира „Св. пророк Илия“, за да види как протичат ремонтните дейности по ...

От трите критерия, на които не сте отговаряли, колко са в момента?

Единствено остава критерият, който е по отношение на кредитите, тоест задлъжнялостта. Задълженията ни са над нормата, съгласно изискванията на Закона за публичните финанси. Другите два показателя са вече в норма.

Тоест, може ли да се каже, че е стабилизирана финансово общината или е рано да се твърди това?

Категорично мога да кажа, че е започнала стабилизация, тъй като от тези просрочени 5 млн. лв. в момента имаме само 1,3 млн. лв., които дължим. Всичко друго е изчистено под някакви форми. Обслужваме си кредитите към банките. Направихме и разсрочване на единия кредит, а по другия намалихме значително лихвения процент, с което също падна тежестта върху общината.

А как се отнася опозицията в местния парламент към този финансов проблем, на последното заседание направихте много остро изказване?

Тетевен ще си има къщичка за книги

По повод 15 септември – първия учебен ден, в Тетевен ще бъде монтирана къщичка за книги. Инициатива е на кмета на Община Тетевен ...

Какво да ви кажа!? Оздравителната програма се прие като имаше изказвания в посока на това, че не би трябвало толкова много да се стяга колана и другото, което е чисто популистко действие от тяхна страна, че те искаха да бъдат освободени доста юридически лица от такса смет. А това ще намали доста приходите на общината. И точно по този повод беше и моето изказване пред Общинския съвет. Няма как да не реагирам на тенденциозните популистки предложения на определени общински съветници, които под прикритието на „загриженост“ за хората целят дестабилизация на общинските финанси и рухване на финансовата стабилност, която постигнахме през последните две години. Още повече, че същите те и техните ментори са били част от предишните управления, които доведоха община Тетевен до тук.

Коя точка сте разглеждали, когато правите това изказване?

Това беше точката, която касае план-сметката за битовите отпадъци и те искаха да бъдат освободени доста юридически лица, които ползват услугата сметосъбиране и сметоизвозване. Не беше редно по този начин да се поставят нещата. Ако наистина се случи това, ще има намаление на приходите и съответно недостиг във финансирането на тази услуга.

За чия сметка е трябвало да бъдат освободени тези юридически лица?

За сметка на общия бюджет на общината, по-точно за сметка на местните приходи. Би трябвало разходите за сметосъбиране в такъв случай да се дофинансират с приходи от местните приходи. Слава Богу, това не се случи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч