Куп занаятчии показват майсторство в Ловеч по време на Цветница

13270
Куп занаятчии показват майсторство в Ловеч по време на Цветница
Снимка: БГНЕС

В 17 шатри, за които е отредено специално място на площад „Тодор Кирков“ за Цветница, 22-ма занаятчии ще демонстрират пред гостите на празника изработването на своите майсторски изделия. Своеобразни домакини са ловешките майстори занаятчии, които имат ателиета на Покрития мост, съобщи г-жа Даниела Коларова за кореспондента ни от града.

Майстор Стефка Тинкова и нейната помощничка Илияна Матева ще демонстрират рисуване на великденски яйца. При тях ще може да видим още ръчно изработена бижутерия, плетива и рисувани сувенири, свързани с града на люляците.

Със седянки Ловеч пресъздава стари обичаи за Цветница

Пресъздаване на селската седянка в Ловешкия край е част от проявите за пролетния празник Цветница. Пренасяйки духа на отминалите времен...

С ръчната изработка на кожени изделия ще ни запознаят майсторите Марияна и Анатоли Тоневи, при тях всеки може да изпробва уменията си.

Майсторите Ваня Григорова и Иво Чехларов са иконописци и ще  представят етапите на изписване на една икона, авторски бижута от топено многоцветно стъкло - технология фюзинг, ръчно изработени кукли и домашна декорация от плат.

Майстор Димитър Колев ще покаже авторски дърворезби със сувенирен и битов характер, миниатюри, икони дърворезба, пирография с изображения на Покрития мост и декупаж, съобразен с идеята на празника.

Майстор Десислава Василева представя своите кожени изделия, създадени в студио „Креатив“ в Ловеч.

Със своето грънчарско колело Димитър Терзиев от Троян ще демонстрира точенето на керамичните съдове. Изписването на уникалната троянска шарка ще покаже Снежана Тодорова.

Ловеч празнува Цветница цели пет дни

Пет дни празненства - това се очертава Цветница за Община Ловеч предвид подготвената програма за големия празник, предаде кореспондентъ...

Майстор Ивайло Господинов от Пловдив отново ще представи уникалния стил на своите керамични съдове.

Майстор Илиян Павлов от Варна ще разкрие технологията на изработването на уникални свещи с прилагането на карвинг техника.

Майстор Радка Вацева от София представя техниките рисуване и гравиране върху стъкло и рисуване върху коприна.

Майстор Екатерина Костадинова от София и тази година ще провокира вниманието на гостите на празника със своите произведения от керамика и стъкло.

За първи път на пролетния празник Цветница с демонстрации ще участват седем майстори, които ще представят своите занаяти.

Несебър стана още по-красив по празниците

Народни песни и игри, огласиха улиците на Несебър в празничните дни. На Лазаровден и Цветница, по стар български обичай, около 140 дец...

Майстор Таня Иванова от Велико Търново ще демонстрира изработването на авторски бижута с любимите си материали - естествените  минерали и полускъпоценни камъни.

При майстор Марияна Няголова от Габрово ще видим изработка на бижута основно от минерали, семена и дърво.

Майсторите Веселин Стоянов и Радосвета Доневска от ателие „Толби арт” – Троян, ще покажат една модерна визия на троянската керамика.

Майстор Лидия Костова от Монтана ще представи нова колекция с великденски яйца, изработени с техниките декупаж и куилинг, и ще промотира специално за гостите на Цветница  новата си колекция с бижута.

Майсторите Галина Тодорова и Петя Райкова от Велико Търново ще представят своите техники за изработката на бижута.

Корейска магия в София и що е то Медъп

Изкачваш няколко стъпала, прекрачваш един праг и прашните софийски улици изведнъж се изпаряват от съзнанието ти. Попадаш в една вълшебн...

И потребителите на социалните услуги в Ловеч ще покажат изработеното от тях в подредени пред Младежкия дом шатри. Ще се представят Дневният център за деца и възрастни с увреждания, Центърът за социална рехабилитация и интеграция, Дневният център за възрастни с тежки психични заболявания.

Ученици от Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии ще представят най-стария занаят – кожарството. Гостите ще могат да разгледат облекла и аксесоари, изработени от естествена и еко кожа в часовете по учебна практика.

Всички изложени изделия на щандовете на майсторите занаятчии, на потребителите на социалните услуги и на учениците от Кожарската гимназия може да бъдат и закупени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч