Ловеч приветства изкуството на Торос Хорисян

27988
Ловеч приветства изкуството на Торос Хорисян
Снимка: Getty Images / Guliver

В края на зимния сезон Художествена галерия - Ловеч и Галерия “УниКредит Студио” представя изложбата „Небето, което говори с морето“ с фотографии на българското Черноморие от 60-те години на легендарния Торос Хорисян. От 10-ти март до средата на април жителите и гостите на Ловеч ще могат да си припомнят как са изглеждали плажовете ни преди точно 50 години, каза Даниела Коларова от Община Ловеч пред кореспондента на Actualno.com в Ловеч.

В „Небето, което говори с морето“ камерата на Торос Хорисян флиртува с всяка вълна, с всяка усмивка на плажа, с всеки фриволно развят от вятъра кичур коса. Във всеки кадър личи ръката и душата на майстор. Технологията се покланя пред непостижимия за нея фотографски усет.

Българите от Украйна с изложба на стари снимки в Свиленград

На 25 февруари 2015 г. в Арт Галерията гр. Свиленград ще бъде открита изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Кр...

В чест на закачливия поглед на камерата на Хорисян, УниКредит Студио показва лятната колекция в няколко серии: „За мен ти си морска сирена“, „Винаги двама“, „С деца на море“ и „И още нещо…“. От уважение към фотографа банката е запазила повечето от оригиналните имена на снимките, които той им е дал.

Изложбата „Небето, което говори с морето“ ще бъде открита от кмета на Ловеч - Минчо Казанджиев, директора на Художествена галерия – Ловеч - Спас Дочев и регионалните директори на УниКредит Булбанк - Димитър Сечанов, банкиране на дребно, и Георги Георгиев, корпоративно банкиране.

За Торос Хорисян (1921 – 2011г.)

Торос Хорисян е фотограф–легенда, член на Международната федерация по художествена фотография и Съюза на българските журналисти, със 70 години стаж във фотожурналистиката. Носител е на много български и международни награди и е организирал десетки изложби в страната и чужбина.

Символите на държавността показва Военноморският музей за 3 март

Военноморският музей ще отбележи предстоящия Национален празник с изложбата „Свободна България. Символи на държавността“, к...

Известно е, че е бил безумно влюбен в своята професия. Торос Хорисян е и един от основателите на Държавния фотоархив – Централфото.

През 1966г. Хорисян реализира първата у нас цветна фотоизложба „Българското Черноморие“ заедно с колеги. Следва фотоалбумът му „Арменски икони“, посветен на 1700-годишнината от приемането на християнството в Армения като държавна религия.

Незабравими са и албумите: „Велико Търново. Паметници на културата“, придружен с изложбата „Легенда за Търново“, „Стара родопска архитектура“. Негова е и фотоизложбата „Ритми и багри“ - своеобразен летопис от народните събори в Копривщица.

Изложбата ще бъде открита на 10-ти март от 17.30 ч. с коктейл в изложбена зала "Вароша".

С изложба представиха Испания, Грузия и Азербайджан в Благоевград

Петокласници от Благоевград се запознаха с историята и културата на Испания, Гърция и Азербайджан. Това стана по време на фотоизложба, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч