Община Ловеч отбеляза 144 години от Освобождението на града

1643
Община Ловеч отбеляза 144 години от Освобождението на града
Снимка: Община Ловеч

Община Ловеч отбеляза 144 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление. По традицията основното събитие на 22 август 2021 година беше гражданското поклонение с военен ритуал. Събитието започна в 18.30 часа пред Белия паметник на парка „Стратеш“.

Сред официалните участници бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, депутатът Свилен Андреев, временно изпълняващият длъжността Генерален консул на Генерално консулство на Русия в гр. Русе Любов Агеева, областният управител инж. Светослав Славчев, заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, полк. Марин Господинов - командир на Единния център за начална подготовка в Плевен.

Присъстваха още представители на армията, духовенството и институции, граждани и гости на града. В ритуала участваха военнослужещи от гарнизона в Плевен. В програма участва и Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе журналистът Никола Колев.

В слово си кметът Корнелия Маринова подчерта:

„Днешните събития минават под знака на една обществена аскеза – по-скромно, без исторически възстановки и многолюдни паради. Ограниченията и самоограниченията напоследък белязаха нашия обществен живот. През последните години ние винаги отдаваме своята почит на мястото, където са се провели битките. Където са издигнати паметниците на героично сражавалите се и загинали руски войници и офицери. Днешните събития са важни. И няма как санитарните мерки да намалят непреходността на датата, която тържествено честваме всяка година на 22 август. 144 години от освобождението на Ловеч от Османско иго и от установяване на местно самоуправление. Това са две събития. Едното – кърваво и героично, другото – делнично, но не по-малко героично.“

Поздравителен адрес на български език прочете временно изпълняващият длъжността Генерален консул на Русия в Русе Любов Агеева. В него се казва: „Днешното събитие е повод да си спомним отново за смелия подвиг на руските войници и българските опълченци. Без да жалят живота си, те се биха рамо до рамо за свободата на България“.

Гражданското поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност и минута мълчание.

По-рано, в 17:30 ч., в храм „Света Троица“, бе отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч, както и благодарствен молебен. Службата бе водена от отец Кънчо Кабадийски. Поднесени бяха цветя на паметника в двора на храма.

В 18.00 часа едновременно бяха поднасяне на венци и цветя пред останалите паметни места. Признателни ловчалии бяха пред паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица, пред Кървавия паметник в кв. „Дръстене“, пред паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“; пред Черния паметник в парк „Стратеш“; както и в Алеята на българо-руската дружба.

Програмата продължава в 21.00 ч. с оригиналния музикално-танцов спектакъл „Освобожденци“ на НЧ „Бяла Анаста - 2016“, който е на сцената на пл. „Тодор Кирков“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч