X
 
 

Александър Андреев: Местните избори ще са най-тежките досега

2454 3
photo of Александър Андреев: Местните избори ще са най-тежките досега
Снимка: БГНЕС
Предстоящите местни избори у нас ще са най-тежките досега. Това заяви пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Очаква се отчитането на резултатите да става по-бавно и процесът на приемане на протоколите да е по-дълъг, каза Андреев. Според него и Централната избирателна комисия ще бъде натоварена с повече сигнали за проблеми.

„Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в кампанията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, ако има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически проучвания във връзка с предизборната кампания, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на кандидатите и т.нар. "добри нрави“, обобщи той.

ЦИК отказа регистрацията на Десислава Иванчева за местните избори

ЦИК отказа да регистрира бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева като кандидат кмет на София в предстоящите избори ...

ЦИК призова политиците да отправят положителни послания и да спазват правилата в Изборния кодекс, за да няма сигнали и жалби, които да доведат до наказания:

„В рамките на нашата компетентност е, когато мониторингът, който осъществява СЕМ, ни изпрати сигнал, да го разгледаме, да проучим материала и да преценим дали е необходимо да се наложи определена санкция. В голяма част от случаите, в които сме сезирани от граждани и от неправителствени организации за такива нарушения, ги разглеждаме, изискваме материалите по отношение на печатни и онлайн новинарски доставчици, на онлайн новинарски услуги, на медии, за да можем да преценим дали има нарушение. Когато става въпрос за обхвата на ОИК, тоест регионален обхват, тогава те, след като бъдат сезирани, вземат своите решения въз основа на това, което е установено“.

Андреев подчерта, че санкциите са предвидени в Изборния кодекс – между 2500 и 5000 лева, но се повишават при повторно нарушение.

„ЦИК няма пряк контрол върху финансирането на предизборната кампания на политическите сили. Това се преценява от Сметната палата. Ние единствено приемаме правилата по отношение на финансирането“, добави Андреев.

ЦИК отказа регистрацията на Десислава Иванчева за местните избори

ЦИК отказа да регистрира бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева като кандидат кмет на София в предстоящите избори ...

Към момента Секционните избирателни комисии още не са назначени, а обучаването на членовете им тепърва предстои. Предвидено е значително увеличение на възнагражденията на председателите и членовете им. От ЦИК се надяват това да спомогне за осигуряване на достатъчно хора в СИК в страната за нормалното протичане на изборите.

ЦИК в момента създава обучителни материали за нуждите на комисиите, включително и за попълване на протоколите, съобщи БГНЕС.

В миналото сериозен проблем беше организацията при предаването на изборните книжа в нощта след изборите. Предвиждат се организационни промени за облекчаване на процеса, обясни говорителят на ЦИК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ИМПЕРИАЛИСТ 2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 седмици Профил на трол?
  Дано в този ЦИК не са турски подлоги както на изборите през 2014 г. за евродепутати...Според изборния кодекс, на ДПС се полагаха 3 /три/, а не 4/четири/ евродепутата, за сметка на Реформаторския Блок на който се полагаха 2/два/, а не 1. Така е според приетата методика на Хеър-Ниймайер ( З А К О Н за избиране на членове на Европейския парламент от Република България ; чл. 9, ал. 2) за разпределение виж още ›› на местата, но ЦИК не се съобрази с нея. Друг е въпросът, че в РБ са слабохарактерни интелигенти и си затраяха, затова не заслужаваха да имат 2-ма депутати вместо 1.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  И все по тежки ще стават, но нали това е целта? Риба се лови по лесно в мътна вода.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  ГЛУПОСТИ !!! КАКТО ВСЕКИ ПЪТ , ЩЕ ИЗДУХАМЕ КОМУНЯГИТЕ..... И ТОЛКОЗ !!!!
  : 0 !