127 дни до Париж 2024: Невъзпятият герой, който позлати Фелпс и разби френските надувковци (ВИДЕО)

7152
127 дни до Париж 2024: Невъзпятият герой, който позлати Фелпс и разби френските надувковци (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Колаж: Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Майкъл Фелпс е най-декорираният атлет в историята на олимпийските игри. Иконата на американския спорт притежава невероятните 28 медала, като 23 от тях са златни. Неговият най-успешен басейн е този на Игрите в Пекин 2008, когато печели всичките 8 златни медала - рекорд, който нямаше да е възможен, ако не бе един невъзпят герой...

Американецът, който спаси олимпийската мечта на Майкъл Фелпс

Заминавайки за Пекин, Майкъл Фелпс си поставя една много амбициозна цел - да подобри невероятния рекорд на сънародника си Марк Шпиц, който печели седем златни медала от Мюнхен 1972. Фелпс започва похода си в Пекин със злато на 400 м св. стил. Но още във втората дисциплина е напът да изпусне златното отличие.

На 11 август 2008 година Фелпс застава на старт на първи пост за Щатите в щафетата на 4х100 кроул. Дата, която преди старта никой не подозира, че ще се превърне в историческа за олимпийското плуване. Щафетата на САЩ е в невероятна форма, но американците имат много сериозна конкуренция в лицето на Франция.

Майкъл Фелпс

Мощната щафета на Франция се кани да спре Фелпс и САЩ

Игрите в Пекин позволяват употребата на високотехнологичните полиуретанови костюми, които впоследствие биват забранени. Тези костюми помагат на плувците да свалят времената си с по секунда-секунда и половина. А най-големи ползи извличат французите, които демонстрират невероятни резултати и дават заявка за олимпийска титла в щафетата.

"Ще ги смажем"

В отбора на Франция е световният рекордьор на 100 метра св. стил - Ален Бернар, на който не му липсва и самочувствие. "Кои са американците? Ще ги смажем. Затова сме дошли", заканва се Бернар, който очаквано е оставен на последен пост за френската щафета. А самочувствието и заканите далеч не са без покритие.

Ален Бернар

Още на първи пост става ясно, че световният рекорд на 4х100 кроул ще падне. Австралия, САЩ, Канада и Франция се понасят мощно напред, като Фелпс докосва втори стената - на 27 стотни зад австралийците. След 250-ия метър Франция повежда състезанието, а зад тях се нареждат Щатите. Подреждането се запазва така и на трети пост.

Ален Бернар напът да разплаче Фелпс

На последния четвърти пост звездата на Франция Ален Бернар скача в басейна с 59 стотни аванс пред Щатите. При такава преднина и предвид факта, че Бернар е световен рекордьор в дисциплината, за мнозина изглежда ясно, че Франция ще победи САЩ и ще лиши Майкъл Фелпс от мечтата за пълен комплект от златни отличия.

Майкъл Фелпс

Джейсън Лезак и най-великият обрат в олимпийското плуване

Последният пост на САЩ е ветеранът Джейсън Лезак - кроулист, който винаги плува на последен пост за американската щафета, но никога не е бил най-добрият им индивидуален плувец. Изоставайки с почти цяло тяло в басейна още от старта, Лезак няма време за губене - и започва да догонва мощния кроулист на Франция.

След обръщането Джейсън Лезак постепенно успява да стопи половината от изоставането си. Остават финалните 25 метра. В тях светът вижда един от най-великите обрати в олимпийската история. От невъзможна позиция американският плувец успява да застигне Бернар и да го изпревари в последния момент, докосвайки стената 0,08 сек. преди французина.

46,06 магически секунди 

Времето на Джейсън Лезак е извънземно - 46,06 секунди! Това е най-бързият сплит, регистриран по време на щафета 4х100 метра. Феноменален резултат, който не може да се впише като индивидуален световен рекорд, тъй като не е направен на първи пост. Въпреки това САЩ поставя световен рекорд на щафетата с резултат 3:08.24 мин. и става олимпийски шампион.

Лезак остава в сянката на Майкъл Фелпс

Финалът на 4х100 метра се счита и до днес за най-великото олимпийско щафетно състезание в плуването. Драмата е буквално до последния метър, а минималната разлика от 0,08 сек. остава като най-малката между победителя и втория на олимпийско равнище. И за всичко това е отговорен един плувец, останал в сянката на Фелпс - Джейсън Лезак.

Майкъл Фелпс и Джейсън Лезак

Ако не бе феноменалният последен пост на Лезак, Майкъл Фелпс нямаше да успее да запише един от най-великите рекорди в историята на спорта. Благодарение на опитния ветеран, Фелпс печели второто си злато в Пекин, а след това грабва още шест. Общата бройка златни отличия за американеца става осем, а към тях Майкъл добавя и седем световни рекорда.

В Щатите посрещат 8-кратния олимпийски шампион от Пекин като национален герой. Фелпс пристига в червен кабриолет с Мики Маус до себе си, а хиляди скандират името му на бляскав парад в Дисниленд. А Джейсън Лезак ли? Той се прибира от Пекин със самолет в икономична класа, тъй като няма места в бизнес класа.

"Опитах се да премина в по-висока категория, но всички места в бизнес класа бяха заети. Поне все още имам място до пътеката", казва скромният Лезак. А след това се качва на автобуса и се прибира вкъщи. Къде ли държи безценния си златен медал? Носи го в джоба си. Именно там, в джоба на Лезак, се пази олимпийската слава на Майкъл Фелпс и горчивината на френските надувковци.

Джейсън Лезак - невъзпятият герой на САЩ, който сътвори един от най-великите олимпийски мигове.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ДНИТЕ ДО ПАРИЖ 2024": Един от най-големите грабежи в историята на олимпийските игри (ВИДЕО)

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт