3 месеца след Олимпиадата Рио е разорен

3681
3 месеца след Олимпиадата Рио е разорен
Снимка: Getty Images/Guliver

3 месеца след като Рио де Жанейро беше домакин на Олимпийските игри, градът е на ръба на финансов колапс.

Рио е разорен. Общината не успяваше да плаща сметките си и преди Игрите. Властите поддържаха полицейско присъствие по улиците и се грижеха болниците да са отворени докато имаше туристи. Сега обаче парите свършиха и на общинските служители не им се плаща.

Местните власти гласуват мерки, с които пенсиите и заплатите на работниците могат да бъдат намалени с 30%. Този ход отприщи вълна от недоволство и масови протести по улиците.

Ръстът на престъпността също е внушителен. От януари до октомври убийствата са се увеличили с 18%, а кражбите по улиците - с 48% в сравнение с миналата година, пише GlobalPost.

Рио дължи над 31 млрд. долара на федералното правителство и други кредитори. Финансовото състояние на щата допълнително се усложнява на фона на все по-затъващата бразилска икономика и замразяването на цените на петрола, на който иначе се пада голям дял от приходите в хазната. Корупционни скандали от последните месеци също създадоха проблеми. Както и обвиненията към бивш губернатор за прибиране на милиони долари подкупи за строителството на съоръжения за Олимпиадата.

"Мисля, че Олимпийските игри бяха последната капка, която преля чашата. Организирахме едно голямо шоу, но знаехме, че това ще се случи", заявява Сиро Дарухо, оперен певец, участвал в мащабните протести от миналата седмица.

Никога не се е смятало, че Игрите ще бъдат финансова панацея за Рио, но мнозина възлагаха надежди на това форумът да подпомогне местната икономика. Вместо това сега анализаторите пресмятат дали Игрите въсщност не са утежнили положението на града.

Един от големите казуси са данъчните облекчения за фирми, свързани с Олимпиадата. В Рио е практика да се дават данъчни стимули за компании, които правят бизнес в щата. В момента обаче на Рио му липсват 40 млрд. долара от корпоративни такси между 2008 и 2013 г. Това е почти двойно повече от годишния бюджет на щата.

Тези отстъпки се правят, за да бъдат привлечени инвеститори. Методът обаче беше приложен и по отношение на спонсорите на Олимпийските игри.

Сега експертите имат за задача да изчислят колко ще струват на бюджета тези данъчни стимули и колко компании са спестили данъци, цитирайки участие в организацията на Игрите.

Професорът по политически науки Маурисио Санторо заявява, че политиките на правителството много явно са се провалили.

"Това беше лошо решение от финансова гледна точка, тъй като данъчните облекчения не водят до създаването на повече работни места или икономически растеж на Рио. Сега щатът е разорен и трябва да намалява заплати и пенсии, така че стотици хиляди хора ще изтърпят последиците от тези лоши решения", допълва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт