365 дни до Париж 2024: Никола Станчев – първият българин, стъпил на олимпийския връх

5026
365 дни до Париж 2024: Никола Станчев – първият българин, стъпил на олимпийския връх
Снимка: Actualno

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Българският спорт винаги е бил и продължава да бъде част от онези неща, които карат целия свят да слуша родния химн. Най-големият международен шампионат - Олимпийските игри, е перфектното място за нашите състезатели да демонстрират своите качества. А те категорично го правят! Силното женско представяне на Токио 2020, в лицето на „диамантения“ ансамбъл по художествена гимнастика, Ивет Горанова, Стойка Кръстева, Антоанета Костадинова, Тайбе Юсеин и Евелина Николова, бе поредното доказателство за това. Как обаче започва всичко за нашата страна?

В началото нашите представители не успяват да се класират на предни позиции. Първият медал за България идва чак от Хелзинки 1952 (първото издание на Игрите е през 1896 г.), а само 4 години по-късно Никола Станчев става първият първият български олимпийски шампион. Това се случва в Мелбърн, а спортът е свободна борба –категория 79 кг.

Кой е Никола Станчев

„Гагарин на българския спорт“, „Патриарх на големия български спорт“ или просто бай Кольо: Това е легендата Никола Станчев. Роден е на 11 септември 1930 г. в село Твърдица, Бургаско. Според различни източници става активен състезател съвсем случайно. През 1949 г. младежът е привикан да свидетелства по дело и трябва да пътува до Ямбол, а във влака среща борци, които са се отправили на републиканско първенство, и спонтанно го канят да ги придружи.

Пътят до първата олимпийска титла на България

След две години вече е привлечен в ЦСКА. Влиза и в националния отбор. Първият сериозен успех в кариерата на странджанеца е именно на Олимпиадата в Мелбърн. Надпреварата започва добре за Станчев. Той побеждава един от фаворитите - грузинеца Схиртладзе. В следващата схватка обаче българинът отстъпва на японеца Кацумарото. Тогавашните правила на олимпийския турнир дават втора възможност на борците при допускане на загуба, но им поставят тежки условия - задължително да побеждават само с туш във всички останали срещи.

С невероятна тактика спортистът ни поваля западногерманеца Щер. Поредната жертва е опитният швед Лимбланд, а на финала предстои тежка схватка срещу смятания за непобедим американец Алън Ходж. Преминал през изключително тежки моменти по време на битката, Никола Станчев използва своята любима техника "Чарека", с която носи олимпийска титла за България!

След Мелбърн 1956

След Олимпиадата роденият в Твърдица състезател продължава да се бори. Единадесет пъти става шампион на България, като осем от тях в свободна и три в класическата борба. Печели и балканската титла. Прекратил активната си кариера, се заема с треньорство, но не успява да се утвърди в новото си поприще. Въпреки славата и успехите на тепиха, животът му не продължава, както подобава. Пребивава със скромна пенсия и е подпомаган от известни родни спортисти и треньори.

Споменът за Никола Станчев

В знак на почит в село Твърдица е открит негов паметник през 2011 г. Никола Станчев е наречен от треньора Райко Петров „Гагарин на българския спорт“. Неговият колега и приятел Боян Радев го определя като „патриарх на големия български спорт“. Станчев бележи началото на една епопея, наречена български олимпийски шампиони! А геройското му постижение с трите поредни туша към спортния Еверест ще бъде помнено винаги!

 

Автор: Джем Юмеров

 

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

ОЩЕ: Очаквайте в Actualno.com: 4 спортни рубрики, които не трябва да изпускате

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Пред погледа на Ганчев: Българските борци грабнаха трета олимпийска квота (ВИДЕО)

Мартин Проданов на старт с още четирима атлети с под 3:40 на 1500 метра

Почина голяма легенда на българската художествена гимнастика

Паскал Дойчев: Да спортувате с детето си - мисия възможна

Ще използват изкуствен интелект на Олимпийските игри в Париж 2024

Обиди и бой с мокра кърпа: Норвежкият метод на бащата на Ингебригтсен

Жалко: Едмонд Назарян няма да представя България на Игрите в Париж

Шампионки: Българските грации завоюваха 11 медала от Европейската купа (СНИМКИ)

Нокаут за 8 секунди: 15-годишният Майк Тайсън с демонстрация (ВИДЕО)

„Пас към миналото“: Одисеята „Ямайка на Зимни олимпийски игри“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт