Боряна Калейн завоюва два медала от Световното и квота за Париж 2024 (СНИМКИ)

7706
Боряна Калейн завоюва два медала от Световното и квота за Париж 2024 (СНИМКИ)
Снимка: Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница

Европейската шампионка в многобоя от Баку 2023 Боряна Калейн завоюва сребърни медали на финалите на бухалки и на лента на 40-ото Световно първенство по художествена гимнастика в испанския град Валенсия. Освен това представителката ни заслужи и квота за Олимпийските игри в Париж 2024, която не е поименна, а отива при Националния олимпийски комитет.

Така България вече има три отличия от шампионата, след като ден по-рано Стилияна Николова взе бронз на финала на топка. В съчетанието си с бухалки 18-годишната ни състезателка допусна неточности и с 32.050 точки (15.800 за трудност) се нареди на шесто място. От щаба ни подадоха контестация. За жалост, тя беше отхвърлена.

Фото: Анна Недкова 40-то Световно първенство по художествена гимнастика Валенсия 2023 Награждаване - финали бухалки и...

Публикувахте от Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница в Четвъртък, 24 август 2023 г.

Как се представи Боряна Калейн на бухалки

В първия финал за вечерта възпитаничката на Марияна Памукова изигра много силно и артистично своите бухалки. Първоначално получи 33.350 точки, от които 16.300 за трудност. От българския щаб подадоха контестация за трудност с уред и с тяло, която беше уважена, и оценката й беше повишена на 33.550 (16.500 за трудност). Така Калейн се окичи със сребърния медал. Трета се нареди Виктория Оноприенко (Украйна), а световна шампионка стана Дария Варфоломеев.

Боряна Калейн

Дария Варфоломеев пак със злато, Калейн със сребро и на лента

16-годишната грация, родена в Москва, но представляваща Германия, взе златото и на лента. Така тя вече има четири титли от надпреварата. В предния ден Варфоломеев триумфира на обръч и на топка. 23-годишната Калейн пък показа много танц, техника и артистичност в композицията си с лента и беше оценена с 31.850 точки. 

ПРЕДИ МЕСЕЦ: Три медала за България от Световната купа по художествена гимнастика

Какво предстои във Валенсия

Първенството продължава с квалификации/финал на многобоя при ансамблите, след което ще бъдат наградени и призьорите в отборната надпревара. Българският ансамбъл е във втория поток, които започва в 19.00 часа българско време. В тази група са още тимовете на Италия, Азербайджан, Израел, Украйна и други.

Как преминаха квалификациите

Боряна Калейн представи много силно своите композиции и получи 33.450 точки на бухалки (16.400 за трудност) и 32.050 точки на лента (15.400 за трудност). Така европейската шампионка в многобоя от Баку 2023 влезе на финалите съответно с втора и с трета по сила оценки, а освен това взе и олимпийска квота.

Така страната ни ще бъде представена от две индивидуалистки и ансамбъл на Париж 2024. България вече имаше завоювани две квоти от Стилияна Николова и ансамбъл жени от Световното първенство миналата година в София. Николова беше безапелационна в своите рокендрол бухалки и бе с най-висока оценка от 34.450 точки, от които 17.500 за трудност. 

ОЩЕ: Поредна гордост: Воложанина със злато и бронз от Световните университетски игри

Стиляна Николова

Другата родна участничка Ева Брезалиева завърза възел на лентата си още в началото и не успя да се пребори за място на финала. Тя беше оценена от съдиите с 29.650 точки, което я изпрати на 19-ата позиция, а само първите осем печелят право да се борят за отличията. За Брезалиева това беше дебют на световно първенство по художествена гимнастика при жените.

Стилияна Николова и Боряна Калейн се класираха и за финала на индивидуалния многобой, който е в събота. Николова спечели квалификациите със сбор от 104.300 точки, а Калейн е на четвърто място със 101.450.

Ако искате да научите повече за Световното първенство и българските гимнастички, прочетете този материал: Българка ли ще е новата световна шампионка по художествена гимнастика? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт