България и още 40 страни: Русия да не използва спорта, за да легитимира войната срещу Украйна

2511
България и още 40 страни: Русия да не използва спорта, за да легитимира войната срещу Украйна
Снимка: Getty Images

Повече от 40 държави, включително България, излязоха с колективно изявление, в което настояват, че на Русия "не трябва да се позволява да използва спорта, за да легитимира незаконната си и непровокирана война" срещу Украйна.

Изявлението беше представено на седмото издание на Международната конференция на министрите и висшите служители, отговарящи за физическото възпитание и спорта (MINEPS VII), в азербайджанската столица Баку.

Полиция и прокуратура тарашат офисите на организаторите на Игрите в Париж (ВИДЕО)

Полиция и прокуратура нахлу в офисите на организаторите на Олимпийските игри в Париж. Това съобщиха световните медии. Според информации...

Длъжностни лица от страните домакини на Олимпийските игри в Париж 2024 г., Милано - Кортина 2026 г. и Бризбейн 2032 г. бяха сред 41 политически фигури, подписали изявлението, което призовава спортната общност да помогне за възстановяването на спортната инфраструктура на Украйна, съобщава Inside the Games. 

Не е ясно кой е подписал документа от българска страна, но това е официална промяна в позицията на България, която до момента не се присъединяваше към бойкота срещу руските и беларуските спортисти, докато на власт бе служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

Държавният секретар на Андора за младежта и спорта Алиан Кабанес Галиан прочете изявлението, в което се подчертава, че 317 спортисти и треньори от Украйна са били убити, а 363 спортни съоръжения са били разрушени или повредени, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари миналата година. Сред тях са олимпийският тренировъчен център в Чернигов и ледената арена "Алтаир" в Дружковка.

"Тази непровокирана и агресивна война, водена от Русия, опустоши инфраструктурата, която не би могла да осигури физическо възпитание и спорт в цяла Украйна и която допринася за благосъстоянието на украинския народ", се казва в изявлението. "Младите хора видяха, че достъпът им до спорт и физическо възпитание е нарушен или прекъснат поради войната, водена от Русия".

"41 министри на спорта и висши длъжностни лица са обединени тук днес и затова призоваваме международната спортна общност да продължи да проявява солидарност по отношение на украинския народ, като подкрепя стремежа за възстановяване на спортните съоръжения в Украйна, където това е възможно.

Президентът на руската борба: Трябва да идем с танкове на Олимпиадата в Париж

Президентът на руската федерация по борба Михаил Мамиашвили заяви, че делегацията на страната трябва да стигне до Париж с танкове за ол...

Не трябва да се позволява на Русия да използва спорта, за да легитимира своята незаконна и непровокирана война срещу Украйна, а Беларус не трябва да може да използва спорта, за да оправдае своето съучастие във войната, водена от Русия срещу Украйна. Русия трябва да спре нападенията си срещу Украйна и да изтегли военните си части и оборудване от цялата украинска територия в рамките на международно признатите граници, включително териториалните води", гласи позицията.

Освен от домакините на бъдещите Олимпийски игри Франция, Италия и Австралия, изявлението е подписано и от Швейцария, Гърция, Великобритания, Канада, Украйна, Япония.

Останалите подписи бяха положени от Албания, Андора, Австралия, България, Кипър, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Исландия, Италия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Молдова, Монако, Черна гора, Норвегия, Нова Зеландия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Швеция, Белгия, Островите Кук и Грузия.

През март Международният олимпийски комитет (МОК) постанови, че на спортистите от Русия и Беларус трябва да бъде разрешено да се състезават под неутрален флаг, при условие че не подкрепят войната и не са свързани с военните.

Президентът на МОК Томас Бах по-рано заклейми правителствата, които се противопоставят на позицията на комитета и които искат пълно изключване на руснаците и беларусите.

Година преди старта: Продадоха 2/3 от билетите за Игрите в Париж

Повече от година преди началото на Олимпийските игри в Париж 2/3 от билетите вече за изкупени. Това съобщи днес ръководителят на органи...

ОЩЕ: МОК полага всички усилия да върне руските и беларуските спортисти в международни състезания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

До "Люлин" и обратно: Новото трасе на Софийския маратон (ВИДЕО)

Спорт по телевизията днес - 14 май 2024 г.

Няма пари: Голям фал за щангите ни - ще изпуснем ли златен медал в Париж?

Европейска класа: 11 български атлети покриха нормативи за Европейското под 18 г.

Кимия Ализаде донесе европейска титла на България (СНИМКИ)

Шабан Мустафа стана троен европейски шампион в планинското бягане (ВИДЕО)

Китай елиминира основен конкурент на Насар, понеже нямал шанс за злато в Париж

Карлос Насар получи пълна премия за европейската си титла в щангите

78 дни до Париж 2024: Спаси хиляди на Игрите в Атланта, но бе обвинен в ужасно престъпление

Пред погледа на Ганчев: Българските борци грабнаха трета олимпийска квота (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com