Четирима атлети ще представят България на Европейското по крос кънтри

6353
Четирима атлети ще представят България на Европейското по крос кънтри
Снимка: Личен архив

Четирима талантливи атлети ще представят България на Европейското първенство по крос кънтри в Брюксел тази неделя (10 декември). Това са Иво Балабанов при мъжете, Милица Мирчева и Девора Аврамова при жените, както и Ясна Петрова при девойките до 23 години.

Крос кънтрито е дисциплина в леката атлетика, която се провежда на различни трасета на открито. "Чарът" на тази дисциплина е, че предлага бягане в естествен терен - обикновено черен път или тревна настилка. Някои трасета са по-хълмисти, други - по-кални.

Отборът на България на Европейското първенство по крос кънтри

  • Иво Балабанов (мъже)
  • Милица Мирчева (жени)
  • Девора Аврамова (жени)
  • Ясна Петрова (девойки до 23 г.)

Българските атлети се запознаха с трасето в Брюксел деня преди състезанието, като впечатленията им са за тежко и кално трасе, а дъждът го прави още по-предизвикателно. Actualno.com се свърза с атлетите от българския отбор в часовете преди състезанието, за да разбере повече за моментната им форма и целите, които си поставят.

Иво Балабанов

Милица Мирчева ще атакува топ 20 

Най-титулуваният ни състезател на шампионата е Милица Мирчева, която има сребро при девойките от европейски шампионат по крос кънтри, завоюван през 2014-а в Боровец. Нейният фокус е върху маратонската дистанция, но не крие, че бягането на крос кънтри ѝ е страст. 

"Обожавам крос кънтри бягане, но който е взимал участие в такъв тип състезания знае, че е много трудно да се предвиди какво ще се случи. Много е важно какво е трасето - дали е по-силово или по-бързо, дали е кално или сухо, какъв е самият профил на трасето. Ще се радвам, ако успея да вляза в топ 20 на Европа", каза Милица Мирчева пред Actualno.com.

Пневмония повали Милица в седмиците преди шампионата

Милица изкара пневмония в седмиците преди шампионата, което не ѝ позволи да участва на Балканското по крос кънтри в Пирдоп. Тя обаче е държавна шампионка по крос кънтри в последните 3 години и несъмнено има възможностите да се бори за призово класиране и на Европейското.

"Тренировките вървят в правилната посока и прогресираме всяка седмица, но не съм очаквала, че една пневмония може да наруши дотолкова ритъма на един атлет. Радвам се, че вече се чувствам по-добре и се надявам, че съвсем скоро целият труд, който полагаме, ще има резултат", каза още възпитаничката на Йоло Николов.

Основната цел на Милица Мирчева е норматив за Олимпиадата

Основната цел на Милица Мирчева в обозримо бъдеще е да покрие норматив за Олимпийските игри в Париж 2024. "Имам маратон след няколко седмици през януари. Там ще се опитам да бягам за норматив за Олимпиадата (2:26:50)", сподели Милица, която държи националния рекорд на маратон с време 2:29:23.

Милица Мирчева

Девора Аврамова - втора на Балканите в крос кънтрито

Девора Аврамова е другата българска състезателка, която ще участва в надпреварата при жените. Тя остана втора на Националния шампионат тази година, а малко по-късно спечели сребърен медал и на Балканиадата, където финишира след европейската шампионка на 3000 м стипълчейз Луиза Гега от Албания.

"Надявам се на по-предно класиране. Дебютирам при жените, което е хем вълнуващо, хем доста сериозно, но се чувствам по-добре подготвена от всякога. Чувствам се добре. В този период наблегнахме на силата, която доста ми изоставаше, но мисля че Балканското първенство показа, че подготовката ми за кроса е на добро ниво", сподели Девора Аврамова пред нашата медия.

Тя няма търпение да мине и последният старт за сезона, за да може да си отдъхне преди наближаващия нов сезон в леката атлетика. "В личен план искам да видя семейството и приятелите си и нямам търпение. Ще починем и ще дадем старт на подготовката за догодина, като в началото ѝ ще акцентираме на шосето", каза още Девора, която се подготвя при треньора Иван Попов.

Девора Аврамова

Ясна Петрова - от САЩ до Брюксел

При девойките до 23 години ще участва Ясна Петрова, която учи и тренира в САЩ. Тази година Ясна постигна много силен резултат на 5000 м, а освен това участва успешно в редица състезания по крос кънтри в Щатите. Тя няма голям опит на международната цена - затова и не иска да си поставя конкретни цели за класиране на шампионата в Брюксел.

"Мисля, че съм в стабилна форма. Работих с помощта на треньора и част от отбора да продължа с добри тренировки след националното по крос кънтри във Вирджиния, за да поддържам и дори да надградя физическите ми качества. Наблегнах на възстановяването в последната седмица с цел тялото ми да свикне с различната часова зона и да отпочине след дълите полети и да се аклиматизира", каза Ясна Петрова.

Ясна иска да удовлетвори високите си стандарти

"Искам да се раздам докрай и да представя трибагреника достойно. Нямам все още утвърдено самочувствие на международната сцена като атлет - искам да бягам със свободен ум и да почувствам удовлетворение след финала, което е трудно, защото винаги си поставям високи стандарти", добави още Ясна, за която след Европейското по крос кънтри предстои кратка почивка в България, а през януари отново се завръща в Щатите с фокус върху тренировките на писта.

Ясна Петрова

Иво Балабанов изпраща силен сезон в атлетиката

Единственият ни представител при мъжете е Иво Балабанов, който ще се надява на силен завършек на един много успешен сезон. В началото на годината Балабанов на 2 пъти разклати "брадясал" рекорд на Евгени Игнатов на 3000 метра в зала, след това записа и още силни класирания и резултати.

Национален рекорд на 5 км шосе

В края на годината Балабанов постави национален рекорд в новата дисциплина 5 километра шосе, като даде време 13:41 мин. на Световното в Рига (там участва и Милица Мирчева, която постави национален рекорд при жените с 15:45 мин). Той се отказа на Националния шампионат по крос кънтри, но след това - на същото трасе в Пирдоп, стана балкански шампион.

Мечта за Париж 2024

Иво Балабанов също се е фокусирал върху класиране за Олимпийските игри в Париж, където спечелването на квота е изключително трудна задача. Неговата коронна дисциплина е 3000 м стипълчейз, но бяга успешно и на останалите средни и дълги дистанции. Той също е възпитаник на Йоло Николов.

Иво Балабанов

"Чувствам се добре. Не бих казал, че съм в най-добрата си форма, понеже е трудно да си в такава за всяко състезание. Приоритетните ми състезания за есенния сезон минаха и остана само това, което просто влизаше като част към подготовката ми за следващия сезон. Надявам се да се получи добро бягане", сподели Иво Балабанов пред Actualno.com.

"Трудно се поставят цели за състезание по крос кънтри, защото никога не се знае какво може да се получи като класиране. Не гоня резултат, а просто едно добро бягане, което да ме удовлетвори. За пръв път бягам на европейско по крос за мъже и се надявам на възможно най-предно класиране."

"След ЕП по крос ми предстоят състезания в зала, които все още са неясни, защото турнирите, на които ще бягам, все още се обработват (стартови листи и заявки). Има още почти 2 месеца до най-важните ми състезания и се надявам възможно най-скоро да имам сигурни турнири, за да насоча подготовката си спрямо тях", каза още Балабанов.

Европейско по крос кънтри 2023: Какво трябва да знаем?

На Европейското първенство по крос кънтри в Брюксел ще се състезават четирима от шестимата индивидуални шампиони от последния шампионат през 2022-ра. На стартовата линия обаче няма да застане норвежката звезда Якоб Ингебригтсен, което означава, че при мъжете ще има нов европейски шампион.

Якоб Ингебригтсен

Без Ингебригтсен, но с друга норвежка звезда при жените

При жените обаче ще стартира норвежката Каролине Бьеркели Грьовдал, която отново е фаворит за победата. Тя е шампионка в последните две години, а освен това има общо девет медала от европейски първенства по крос кънтри. Конкуренция може да ѝ бъде италианката Надя Батоклети, която успешно защити титлата си при 23-годишните през миналата година, а сега ще се състезава при жените.

Почти 100 атлети в групата на Балабанов

При мъжете Иво Балабанов ще се състезава в конкуренцията на още 95 атлети. При жените Милица Мирчева и Девора Аврамова са в група с общо 61 състезателки. При девойките до 23 години пък Ясна Петрова ще застане на старт с още 73 атлетки (всички заявки). Общият брой на всички състезатели на Европейското е 540 от 38 държави.

Иво Балабанов

Кога стартират българските атлети на ЕП по крос кънтри

Европейското първенство по крос кънтри в неделя (10 декември) ще бъде излъчено на живо на платформата All-Athletics с английски коментар от 13:05 часа българско време, а резултати в реално време може да следите ТУК. Eто и как изглежда програмата на шампионата (в българско време):

  • 13:25 часа: Девойки до 20 г.
  • 13:50 часа: Юноши до 20 г.
  • 14:10 часа: Смесена щафета
  • 14:35 часа: Девойки до 23 г. (Ясна Петрова)
  • 15:05 часа: Младежи до 23 г.
  • 15:35 часа: Жени (Милица Мирчева, Девора Аврамова)
  • 16:15 часа: Мъже (Иво Балабанов)

Европейско първенство по крос кънтри 2023 Брюксел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com