Чрез европейски проект маратонът „К3 Ultra“ се превърна в най-мащабното спортно събитие

746
Чрез европейски проект маратонът „К3 Ultra“ се превърна в най-мащабното спортно събитие
Снимка: Личен архив

Чрез европейски проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), маратонът „К3 Ultra“ се превърна в най-мащабното спортно събитие за страната. В тазгодишното му пето издание участие взеха 1 280 състезатели от 14 държави.

Общата стойност на предложението на Сдружение „К3 Ултра“, което е бенефициент по подмярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“ от Програмата, е 17 724 лв. Проектът е с наименование „Развитие, запазване и обогатяване на нематериалното културно и природно наследство“ и е реализиран на територията на Златоград. Той има за цел чрез използването на наличните природни, културни и исторически дадености да се развие природния и екологичен туризъм с организирането на спортно състезание по планински маршрути в Родопа планина. Състезанието, което се състоя в рамките на предложението, започна и завърши в най-южния град на България – Златоград. На всеки участник се предостави възможност да открие тайните на непознатата красота на вечните Родопи. Това от своя страна спомогна за привличането на повече туристи от страната и чужбина, което има принос в дългосрочен аспект за развитието на нов вид туризъм на територията на Местна инициативна група (МИГ) „Кирково-Златоград“, а именно: на природен и еко туризъм.

„К3 ULTRA GBR“ е ултрамаратон, който се провежда в района на Златоград през септември – на границата между жаркото лято и пъстрата есен. Той е създаден с идеята да популяризира красотата на магичните Родопи и с апел към спортуване и водене на здравословен начин на живот“, каза за Actualno.com председателят на сдружението г-жа Емилия Цонева.

Тя обясни още, че благодарение на кандидатстването и подкрепата, която са получили чрез  Програмата за развитие на селските райони, са успели да продължат провеждането на събитието и да организират неговото трето издание, което се оказва по-успешно от предходните две.

„Програмата на събитието става все по-богата и широко обхватна. Тя представя фолклорната музика, традиционните ястия и талантливите хора на района.  Тридневните мероприятия се превръщат в дългоочакван празник за всички – малки и големи“, заяви Емилия Цонева. И допълни, че преди броени дни се е провел ултрамаратона, в който участие са взели 1 280 състезатели от 14 държави. „В организационния екип на събитието тази година се присъединиха 160 доброволци от цялата страна. Това официално превръща K3 ULTRA GBR в най-мащабното спортно събитие, организирано в страната, което привлича в района на Златоград няколко хиляди посетители и категорично засилва туристическия поток“, отбеляза Цонева. 

По думите ѝ богатството на района на Златоград е в уникално съчетание на природните с културно-историческите ресурси. Чистата природа и красотата на Родопа планина, наличието на зони от НАТУРА 2000 и спиращи дъха гледки се съчетават с богатото културно и историческо наследство, всичко това в комбинация с добрата организация на събитието и гостоприемството на местните жители, създава емоционална връзка с гостите на града, задържа ги в района,  която е повод  да се  връщат отново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com