Държава на абсурдите: Тройна световна шампионка остана с нищожна премия

42014

Колко струват 3 световни титли в кикбокса? Ако съдим по предвидената премия от държавата, те са с цената на половин световна титла. А причината за това "орязване" на премията е още по-абсурдна - нямало конкуренция и си спечелил 3-те световни титли в една календарна година.

Каква премия се полага на Калина Бояджиева за 3-те ѝ световни титли?

Калина Бояджиева е определяна за "детето чудо" на България в бойните спортове. През ноември тя стори нещо невиждано: стана тройна световна шампионка по кикбокс в дебюта си при жените. При това на само 17 години. Нейният фурор обаче буквално бе разкостен от държавата...

Actualno.com разбра, че Калина Бояджиева очаква да получи премия от държавата в размер на едва 4500 лева. Ако бе спечелила световните си титли в различни години и при повече участници, тя можеше да прибере 27 000 лева - или 6 пъти повече от сегашната ѝ премия.

Калина Бояджиева

Калина може да вземе премия само за една от световните си титли през 2023-а

Парадоксът е заровен в Наредба №5 на министъра на младежта и спорта, в която се уреждат критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица. От там става ясно и каква премия се полага на Калина за 3-те ѝ световни титли в кикбокса, който е неолимпийски спорт.

В чл. 5 е записано, че "спортист, състезаващ се в неолимпийски спортове, има право за една календарна година да получи парична награда само за едно класиране на едно световно първенство и/или едно европейско първенство". Тоест - ако участваш в три различни дисциплини на дадено първенство, само един резултат (най-силният) ще бъде награден.

Отново в същата наредба е записано, че премията за първо място на световно първенство в неолимпийски спорт е в размер на 9000 лева. Калина Бояджиева, която спечели три световни титли, няма да вземе пълна премия дори и за една световна титла. 

ОЩЕ: 3 световни титли по кикбокс не стигат: Калина Бояджиева гони олимпийски триумф в таекуондото (ВИДЕО)

Калина Бояджиева

Премията на Калина е орязана с още 50%, защото нямало конкуренция

Държавата има и още един субективен критерий - за наличие на конкуренция. Как обаче се доказва наличието на конкуренция? Чрез изискване за определен брой участници на съответния шампионат - минимум 22-ма. А на световно първенство по кикбокс всяка държава може да бъде представена от само един състезател, което на практика не позволява достигането на голям брой участници.

Заради липсата на достатъчно участници Калина може да получи само 50% от полагащата ѝ се премия за една световна титла - или 4500 лева. Българската състезателка все още не е получила премията си - повече от месец след проведеното Световно първенство в Португалия, научи още Actualno.com. Тази премия обаче е по-скоро обидна, отколкото стимулираща - предвид факта, че с всички условности на практика е намалена 6 пъти.

Калина Бояджиева

Какво прави държавата - стимулира или обижда шампионите си?

През март Калина Бояджиева ще опита да си спечели олимпийска квота в друг спорт - таекундото. Тя стана европейска шампионка за жени през 2023-та, а сега е устремена към това да се класира за Олимпийските игри в Париж. А ако си спечели квота, нищо чудно Калина да стъпи и на почетната стълбичка. Защо да не чуе и българския химн.

А държавата - държавата ще продължава да поставя условности в ущърб на състезателите. Така както Петър Мицин получи плакет и потупване по рамото за световния си рекорд в плуването, защото бил за юноши. И ако спортният министър до известна степен реши проблема с премирането на младите спортисти, то някои текстове в прословутата Наредба №5 продължават да будят недоумение...

Автор: Стефан Йорданов / Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт