Държавата ще съфинансира реновирането и изграждането на нови спортни обекти

1845
Държавата ще съфинансира реновирането и изграждането на нови спортни обекти
Снимка: БГНЕС

Държавата ще съфинансира реновирането и изграждането на нови спортни обекти, които са държавна или общинска собственост. Това обяви министърът на финансите Асен Василев на среща, на която бе представена Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Той бе категоричен, че за всеки лев, който клубовете инвестират в спортна инфраструктура, държавата ще инвестира по един лев заедно с тях.

Министърът на финансите допълни, че по този начин ще се спрат опитите за политическо влияние на клубовете през формата и начина на финансиране. Василев също така пое ангажимент средствата, които клубовете заявявaт за инвестиции, да бъдат осигурени и от държавата. Това ще важи за всички спортове. Бюджетът на програмата за тази година е 10 милиона лева, като има в резерв още 50. По думите на министъра на финансите догодина бюджетът може да скочи до 100 млн.

На днешната среща присъстваха още министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, представители на футболните клубове Левски, ЦСКА и ЦСКА 1948, както и на спортните клубове ОСК ЦСКА, Левски, Славия и Академик.

„Спортът трябва да се финансира по правилата“

Стадион Българска армия

„Крайно време е спортът в България да спре да се финансира по симпатии, а да започне да се финансира по правила. Правилата са направени така, че за всеки лев, който клубовете си осигурят и решат да го инвестират в спортна инфраструктура, държавата инвестира един лев заедно с тях“.

„Това ще помогне по три начина. Първо - клубовете, които имат повече фенове и спонсори, ще получат и повече финансиране. Второ - когато половината пари са на клуба, съм сигурен, че ще бъдат похарчени разумно. Трето - това ще махне опитите да се влияе политически на клубовете през формата и начина на финансиране“.

„Средствата, които клубовете заявят, поемам ангажимента да бъдат осигурени от държавата. Това се отнася за всички спортове. Най-накрая ресурс в спорта трябва да се определя от феновете, а не от държавата. Това е целта на тази програма. Тази година сме заделили един малък ресурс. До 30 ноември може да подавате предложения, които в рамките на две-три седмици ще бъдат оценени и средствата ще бъдат осигурени до края на годината“.

Държавата предвижда и увеличаване на бюджета

Комплекс Червено знаме

„Имаме села със стадиони, на които в кръчмата не можеш да събереш отбор. Една от причините за това е, че до момента нямаше самоучастие. Общините може да кандидатстват също. Отделно - през 2021 година отпуснахме 500 млн. лева за общински проекти. Догодина сме заложили един милиард. Ние поемаме 50% от съфинансирането“.

„За тази година бяхме заложили 10 милиона, като имаме в резерв още 50 милиона. Догодина може да тръгнем с бюджет между 50 и 100 милиона. Ако има интерес, ще намерим средства. Може да разширим програмата без проблем. Дай Боже да имаме недостиг на бюджета след тази среща. В момента капиталовата програма не се усвоява“, каза Асен Василев.

Преди два пък стана ясно, че реконструкцията на стадион "Българска армия" се отлага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт