Легендата Бьорндален взе златото в мъжкия спринт, нашите разочароваха

20764
Снимки: Getty Images/Guliver

Кошмарен се оказа първият старт за българските биатлонисти в Сочи. Михаил Клечеров тръгна първи от нашите, направи две грешки, като големият провал беше в първата обиколка, когато изгуби цели 44 секунди, което му отреди 70-то място. Голямата ни звезда Красимир Анев пък се срина на стрелбата от положение легнал с три грешки, оправи се на прав, където беше безгрешен, но остана на 49-то място. Влади Илиев успя да „победи” дори това постижение, завършвайки с четири грешки – по две от легнал и прав и 60-то място. Иван Златев направи по една грешка на прав и легнал, което му отреди 76-то място. Така само Анев и Илиев отиват на преследване, като Владко се класира на последното възможно място.

Денят принадлежеше на легендата Оле Ейнар Бьорндален. Той спечели спринта след невероятно каране в последната обиколка, вземайки пети индивидуален златен медал от Олимпиада. Това е шестата Олимпиада за великия норвежец, който обяви, че състезанието в Сочи ще е последното му появяване на олимпийски игри. Подгласниците на Бьорндален се оказаха сравнително изненадващи – австриецът Доминик Ландертинген, който бяга много силно и стреля без грешка, оставайки на само 1,3 секунди от златото, а трети се класира чехът Ярослав Соукуп. Като цяло състезанието беше силно за чехите, след като класираха двама души в десетката. Същото направиха и австрийците – Симон Едер зае седмо място.

Продуцентът на церемонията в Сочи: Няма гаф с картата на България

Главният креативен продуцент и автор на сценария на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Сочи Константин Ернст обяви пред ...

Надпреварата се оказа разочарование за домакините - звездата им Антон Шипулин се размина с медал за седем стотни, оставайки четвърти, на 6,4 секунди от златото. Звездите Мартен Фуркад и Емил Хегле Свендсен заеха шесто място (на 12,4 секунди от Бьорндален) и девето място (на 29,3 секунди от Бьорндален).

Състезанието започна много силно, като първите четирима в надпреварата – Нейтън Смит от Канада, Фредрик Линдстрьом от Швеция, Симон Дестьо от Франция и Томас Каукенас от Литва направиха нули от легнало положение. Накрая от 87 стартирали цели 15 завършиха с 10 от 10 на стрелба. В първите двадесет стартирали изпъкна Ондрей Моравец, който направи две чисти стрелби в много добър ритъм и водеше след първа стрелба докато на рубежа не дойдоха норвежките звезди Оле Ейнар Бьорндален и Емил Хегле Свендсен, които поведоха кервана. И двамата норвежци обаче направиха по една грешка от положение прав, което не попречи на великия Бьорнадален да изпревари и Моравец, и представилият се много силно Доминик Ландертингер, които бяха на второ и първо място при завършили 23-ма биатлонисти. Свендесен не се оказа толкова добър като съотборника си в състезанието и остана на 29,3 секунди от Бьорндален, което в крайна сметка му отреди девета позиция.

Подобно на норвежките звезди и лидерът за Световната купа Мартен Фуркад направи грешка, но от легнал и реализира 9 от 10 на стрелба. Французинът определено не успя да направи добро състезание, завърши на трето място, само за да бъде веднага изпреварен от изненадата Ярослав Соукуп, който също като Моравец стреля 10 от 10, но бяга по-бързо и се класира на само 5,7 секунди от Бьорндален.

Първи старт за България в Сочи, САЩ спечели първия златен медал

Българката Антония Григорова-Бургова завърши на 56-а позиция в ски бягането при жените на 7,5 км. (спринт) на Олимпийските игри в Сочи,...

В дисциплината от Олимпиадата във Ванкувър през 2010 година Венсан Же от Франция спечели изненадващо златото, а втори остана Емил Хегле Свендсен. Трети завърши Яков Фак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт