Министър Димитър Илиев: Трябва да ходим наперени от успехите на нашите спортисти

1681
Министър Димитър Илиев: Трябва да ходим наперени от успехите на нашите спортисти
Снимка: БГНЕС

Спортът е обединителната сила, това е нещо, което може да ни накара да ходим наперени по улиците. Това каза министърът на младежта и спорта Димитър Илиев в предаването "Тази сутрин" по bTV. Според него българите трябва да се гордеят с успехите на родните спортисти - и даде пример с Александър Везенков, който сбъдна мечтата си и ще играе в НБА.

Везенков е вдъхновение и доказателство, че българите можем

"Вярвам, че Везенков е едно вдъхновение за всеки един спортист, независимо дали идва от баскетбола или от друг спорт. Той за пореден път доказва, че българите можем, стига човек да има мечтата, волята и отдадеността, желанието да постигне и сбъдне тези мечти. Ние вече сме изпратили поздравителен адрес до него, пожелавам му огромни успехи там, където отива, и дълго време да се чувстваме горди с неговите постижения. Не, трябваше да имаме среща, но полетът му беше така направен, че нямахме физическото време за нея – като се прибере, ще направим такава среща", заяви Димитър Илиев в ефира на bTV.

Александър Везенков

Успехите на българските спортисти

"Всички имаме вина като общество – много често, когато пусна телевизията и гледам спортните новини, започваме с успехи на чужди държави и най-накрая отразяваме българските. Нека се гордеем с успехите на нашите спортисти. Имаме страхотни постижения в спорта – само от Европейските игри в Полша се върнахме с 12 медала, от които три златни, четири сребърни, пет бронзови – вчера Петър Мицин успя да победи и да счупи националния рекорд на 200 м свободен стил, това е едно момче със страхотен потенциал.

Поздравяваме не само него, но и сестрите Стоеви, и Станимира Петрова, и Хавиер Ибаниес, те донесоха златните медали. Аз обаче за нещо, което винаги, не знам защо, се връщам назад във времето – 1994 г., когато България завърши четвърта на Световното първенство в САЩ. Каква еуфория имаше, колко горди и обединени бяхме и какво огромно самочувствие имахме. Спортът е обединителната сила, това е нещо, което може да ни накара да ходим наперени по улиците."

сестри Стоеви

Скандалът с Антъни Иванов

"Антъни е един страхотен спортист, аз му симпатизирам изключително много – темата обаче е по-скоро свързана със Световната антидопингова асоциация, те трябва да коментират. Когато един орган е независим, това са съвсем различни неща. Всеки един спортист трябва да изпълнява кодекса, който задават от асоциацията. Морална подкрепа винаги, но правилата са си правила, дори за най-добрите спортисти – ако той не е изпълнил нещо в правилата, ние няма как да го подкрепим. Идеята е, че спортът трябва да бъде чист – всеки един спортист трябва да се яви там, където трябва да бъде – не е бил намерен на адресите, на които е бил."

Антъни Иванов

Работата на спортното министерство

"За мен в личен план имам смесени чувства – в обществен принос аз знам, че с моя екип за този един месец успяхме да проведем всички процедури и по двете младежки програми – имаше около седем месеца забавяне, особено по едната. Успяхме да дадем 12-годишната стратегия, която е вече за междуведомствено съгласуване. Успяхме да започнем срещите с федерациите, където трябва да държим много тесен контакт, защото те са проводникът между Министерството на спорта и гръбнака на спорта – това са треньорите и спортистите. Тези срещи ще продължат и следващата седмица. Подготвя се наредбата, по която ще работим за финансиране и възстановяване на инфраструктурни спортни обекти", каза още Илиев.

Защо спортните федерации бедстват

"Финансово подпомагане има, те са изплатени. Не е само това проблемът – той идва от липсата на държавен бюджет, много федерации бедстват, защото продължаваме да изплащаме с 1/12 от месеца договорите, които имаме. Откакто сме в министерството успяхме да развържем доста от възелите по тази тема – с приемането на новия бюджет, надявам се съвсем скоро, смятам, че всички финансови взаимоотношения между министерството и федерациите ще бъдат уредени в много кратък срок", каза още бившият автомобилен състезател.

ОЩЕ: Весела Лечева пред Actualno.com: Часът по физическо отново е любим, но защото е свободен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Пред погледа на Ганчев: Българските борци грабнаха трета олимпийска квота (ВИДЕО)

Мартин Проданов на старт с още четирима атлети с под 3:40 на 1500 метра

Почина голяма легенда на българската художествена гимнастика

Паскал Дойчев: Да спортувате с детето си - мисия възможна

Ще използват изкуствен интелект на Олимпийските игри в Париж 2024

Обиди и бой с мокра кърпа: Норвежкият метод на бащата на Ингебригтсен

Жалко: Едмонд Назарян няма да представя България на Игрите в Париж

Шампионки: Българските грации завоюваха 11 медала от Европейската купа (СНИМКИ)

Нокаут за 8 секунди: 15-годишният Майк Тайсън с демонстрация (ВИДЕО)

„Пас към миналото“: Одисеята „Ямайка на Зимни олимпийски игри“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт