Националната спортна база е с печеливш потенциал, отдават се нейни имоти без контрол

9027
Националната спортна база е с печеливш потенциал, отдават се нейни имоти без контрол
Снимка: БГНЕС

Въпреки констатираната тенденция на финансова дестабилизация, дружеството „Национална спортна база“(„НСБ“) ЕАД не е финансово зависимо от кредитори, финансира се изключително за сметка на собствени средства.

То е в ликвидно състояние, позволяващо своевременно и в пълен обем да изпълни своите краткосрочни задължения за сметка на текущите си активи, запазва финансовата си автономност и има нисък финансов риск, показва одита. Това показва извършения одит от Сметната палата на на „Национална спортна база“(„НСБ“) ЕАД за периода от 01.01.2013 г. до 31.12.2014 г.

Шефът на Сметната палата: Няма нарушения в усвояването на еврофондове

Не е вярно, че има големи нарушения в усвояването на еврофондовете в България. Това заяви шефът на Сметната палата Цветан Цветков. &bd...

Установено е, че дружеството намалява приходите си и увеличава разходите си за дейността през 2014 г. спрямо 2013 г., като по-голям е темпът на нарастване на разходите спрямо този на намаляване на приходите

„НСБ“ ЕАД е търговско дружество със 100 на сто държавно участие в капитала. Министърът на младежта и спорта упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала на дружеството. Одитът е обхванал три области – управлението на дружеството, на имуществото му и възлагането на обществени поръчки.

Не е извършван ежегоден анализ на възможностите за отдаване под наем на активи на „НСБ“ ЕАД и предварителен контрол по процедурите за отдаване под наем, с което е създаден риск за незаконосъобразни действия във връзка с провеждане на процедури за отдаване под наем на активи на дружеството през одитирания период. Не са предприети действия за начисляване на неустойки (лихви), съгласно клаузи в договорите за наем във връзка с установени забавяния при плащането на наемни цени от наемателите. От проверените 45 договора за отдаване под наем на дълготрайни материални активи, 8 са сключени без да е спазен редът за отдаване под наем, предвиден в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

В областта на възлагането на обществени поръчки са констатирани нарушения в някои съществени аспекти.

Сметната палата не можела да каже за кои две банки БНБ си е правила три години оглушки

Не мога да ви кажа, това е професионална тайна. Това заяви в прав текст председателят на Сметната палата Цветан Цветков на въпрос на bT...

При проверката и анализа на сключени през одитирания период договори за доставки, услуги и строително - монтажни работи за нуждите на „НСБ” ЕАД, е установено незаконосъобразно сключване на договори, стойността на които е изисквала възлагане по реда и условията на ЗОП, но не е спазен приложимият ред.

Състоянието на СФУК в областта на възлагането на обществените поръчки не е добро, тъй като в началото на одитирания период липсват писмено въведени контроли, а през останалата част от периода въведените контроли не са прилагани последователно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт