Париж 2024 попари Зеленски: МОК решава за участието на Русия на Игрите

2431
Париж 2024 попари Зеленски: МОК решава за участието на Русия на Игрите
Снимка: Getty Images

Организаторите на Олимпийските игри в Париж 2024 ще се съобразят с решението на Международния олимпийски комитет (МОК) относно участието на руски и беларуски спортисти в Игрите. Позицията на Париж 2024 идва след писмото на президента на Украйна Володимир Зеленски до Еманюел Макрон, в което призова за недопускане на руски и беларуски спортисти на Игрите.

МОК решава за участието на Русия на Олимпийските игри

Молбата на Зеленски бе отправена директно към организаторите на Олимпийските игри, но от там подчертаха пред Reuters, че това решение не се взима от тях, а от МОК. В същото време от МОК съобщиха преди седмица, че Олимпийският съвет на Азия е предложил на руски и беларуски спортисти шанса да се състезават в Азия - нещо, което ядоса Киев.

Критиките на Киев към МОК

Според Зеленски разрешаването на Русия да се състезава на Игрите през 2024 г. би било равносилно на показване, че „терорът по някакъв начин е приемлив“. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк каза в понеделник, че МОК "насърчава насилието, масовите убийства, унищожението" и че руско присъствие на Игрите би представлявало предоставяне на страната на "платформа за насърчаване на геноцид".

Париж 2024

Отговорът на Париж 2024 към искането на Зеленски

„Докато конфликтът продължава, Париж 2024 би искал да изрази пълната си солидарност с Украйна, нейния народ и украинските олимпийски и параолимпийски движения, които са изправени пред невъобразима криза“, каза Париж 2024 в писмено изявление пред Reuters в сряда, подчертавайки, че МОК предприе няколко мерки срещу Русия и Беларус.

„В отговор на това Международният олимпийски комитет (МОК) предприе редица санкции от февруари 2022 г., включително:

  • Нито едно международно спортно събитие не се организира или подкрепя от международна федерация или национален олимпийски комитет в Русия или Беларус;
  • Никакви знамена, химни, цветове или каквато и да е друга идентификация на тези държави не се показват на нито едно спортно събитие или среща, включително на всички места;
  • Никой представител на руското правителство или държава не може да бъде поканен или акредитиран на международно спортно събитие или среща.“

Париж 2024

Според Париж 2024 тези санкции "пряко или косвено засягат участието на руски и беларуски спортисти в определени квалификационни събития за Париж 2024". Организаторите обясниха, че ръцете им са вързани за това кой може да се класира за следващите летни олимпийски игри.

„По отношение на присъствието на руски и беларуски спортисти на Игрите в Париж през 2024 г., трябва да припомним, че системата за квалификация се определя от международните федерации, МОК и IPC (Международен параолимпийски комитет).

„Нашето желание е олимпийското движение, параолимпийското движение и спортистите да преживеят Игрите в Париж през 2024 г. в дух на мир, зачитайки ценностите на братството и солидарността.“

Олимпийските игри в Париж през 2024 г. ще се проведат от 26 юли до 11 август, а Параолимпийските игри - от 28 август до 8 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Ивет Горанова се включва в Купата на Президента по карате, участниците са над 1500

Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)

Медал и четвърто място за България от Балканиадата по полумаратон

Най-сложното съчетание, получило най-висока оценка е на българка. Вижте го! (ВИДЕО)

Калоян Братанов счупи национален рекорд и се доближи на 8 стотни от Париж 2024

Падна най-брадатият световен рекорд в леката атлетика (ВИДЕО)

Нургюл Салимова отново не се даде на световната вицешампионка в шахмата

"Пас към миналото": Полет към една мечта

Прекрасно! Европейска титла по бокс за България при младежите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт