Силни резултати и рекорди за България в дългите бягания: "Бегачите" през март 2024 г. (ОБЗОР)

3655
Силни резултати и рекорди за България в дългите бягания: "Бегачите" през март 2024 г. (ОБЗОР)
Снимка: Личен архив

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Март се оказа необичайно силен месец за българската лека атлетика в дългите бягания. Няколко от водещите ни състезатели записаха много силни резултати, като бяха подобрени и няколко рекорда. И всичко това в месец, който не бе особено пъстър откъм лекоатлетически състезания.

Джош Кър загря за Париж 2024 с титла на 3000 метра в зала

Месецът започна със Световното първенство в зала в Глазгоу, където страната ни нямаше представители в по-дългите дистанции. Британецът Джош Кър успя да спечели световната титла на 3000 метра в отсъствието на големия си конкурент Якоб Ингебритсен.

Якоб Ингебритсен пропусна Световното в зала

Титлата на Кър дойде няколко седмици след световния му рекорд на 2 мили в зала. Британският атлет е действащ световен шампион на 1500 метра на открито, след като шокира Ингебритсен с мощен финален спринт през миналата година. Очаква се двамата да спорят за златото на 1500 м и на Олимпийските игри в Париж.

Джош Кър

Милица Мирчева подобри националния си рекорд на 5 км шосе

В средата на месеца Actualno.com съобщи, че Иво Балабанов и Милица Мирчева ще атакуват националните рекорди на 5 км шосе. Двамата застанаха на старт на изключително силното състезание "Podium 5K" в Лестър, Великобритания. И докато Иво остана на 13 секунди от националния си рекорд, то Милица успя да подобри времето си.

Макар и да е фокусирана върху маратонската дистанция и участие на Игрите в Париж, Милица показа добра моментна форма на 5 километра и смъкна националния рекорд до 15:43 - с две секунди по-бързо от резултата ѝ на дебютното Световното първенство на шосе от миналата година.

Милица Мирчева

Иво Балабанов опита бруталната конкуренция на Световното по крос

През март се проведе и още едно световно първенство в леката атлетика - това по крос кънтри в Белград. България изпрати един представител - Иво Балабанов, който завърши на 70-о място. Якоб Киплимо от Уганда защити световната си титла в дисциплината. Припомняме, че през декември Балабанов бяга силно и на Европейското по крос в Брюксел.

Иво Балабанов

Ясна Петрова с рекорд за девойки и почти с рекорд за жени

Друг много силен резултат през месец март записа 21-годишната Ясна Петрова, която учи и тренира в САЩ. Тя разклати националния рекорд на 10 000 метра на писта, който е притежание на Милица Мирчева. Ясна спря хронометрите на 32:36.97 мин., като остана на по-малко от 7 секунди от рекорда на Милица, поставен през 2019 г.

Времето на Ясна е и второто най-силно за българска жена на тази дистанция. Тя постави национален рекорд на 10 000 метра за девойки под 23 години. Петрова също участва на Европейското по крос през миналата година, където влезе в топ 10 на Европа. През тази година Ясна отново ще може да се състезава при девойките под 23 г. и е амбицирана да спечели медал от Европейското по крос.

Ясна Петрова

Силни резултати при юношите на Националния шампионат по полумаратон

Месецът завърши с Националния шампионат по полумаратон, който се проведе в Стара Загора. Победител при мъжете стана Исмаил Сенанджи, а при жените - Милица Мирчева. И на този шампионат бяха постигнати две високи постижения - Николай Кауфман завърши втори при мъжете със силен резултат от 1:09:36, а Александър Божилов бяга извън класирането, но даде най-силен български резултат за юноши под 20 г.

Божилов и Кауфман са две от младите надежди на България в дългите бягания. Фокусът на Александър Божилов е в триатлона, но се справя отлично и в леката атлетика. Николай Кауфман пък мечтае за рекорди в дългите бягания, а зад гърба си има доказан треньор, имащ заслуги за някои от най-добрите български успехи в леката атлетика.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": Бягане до отказ: Лабораторията, която обединява спорта и науката (ВИДЕО)

Николай Кауфман, Исмаил Сенанджи и Мирослав Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Най-бързите 800 метра от българин за века: "Бегачите" през април 2024 г. (ОБЗОР)

Ивет Горанова гостува на българско училище в Кипър по повод 15-годишен юбилей (СНИМКИ)

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com