Стрелата на българското колоездене влиза в световния елит

13562
Стрелата на българското колоездене влиза в световния елит
Снимка: Личен архив / Ивана Тонкова

Най-добрата българска състезателка по колоездене Ивана Тонкова ще продължи своята кариера в отбор от професионалния тур. Още ненавършила 20 години, Тонкова ще се сблъска с елита при жените в световното колоездене. В края на този месец тя ще се присъедини към континенталния италиански отбор "GB Piemonte - Pedale Cartanese A.S.D.". А още в началото на май ще замине за Испания, където заедно с новите си съотборнички ще мерят сили с най-добрите дами в колоезденето. По този начин тя ще стане първата българска състезателка в световния тур на колоезденето.

Родена е през 2003-та година в София, започва да се занимава с колоездене преди цели 11 години, като през този период е ставала национална шампионка във всички дисциплини и всички възрастови групи на шосейното и пистовото колоездене. Двукратна златна медалистка на Балканите, участвала е два пъти на европейско и веднъж на световно първенство. И ако трябва да говорим със статистика от купищата състезания, в които е карала - златните ѝ медали надхвърлят 100, сребърните са малко над 10, а бронзовите са 5.

Ивана Тонкова

Сама обаче казва, че зад всички тези успехи далеч не стои само и единствено нейният труд, а и безрезвната подкрепа на семейството, дългогодишният ѝ треньор Добри Деспотов, както и механикът на българския ѝ отбор "Омега Тийм" - Момчил Цонев. Техните съвети, помощ и насоки се оказват безценни в изграждането на Ивана като състезател. Освен с добрите постижения и отличията, които печели, Ивана гледа да се отблагодари и да помогне на треньора си, като редовно излиза да кара с малките деца в тима, с което да им помага при нужда, както и да ги мотивира да продължават да тренират усилено. Както тя самата сподели - “Никога няма да забравя откъде съм тръгнала”.

Пътят до професионалното колоездене за Ивана обаче далеч не е само "цветя и рози". Първата покана, която получава от същия италиански отбор, идва преди две години, когато тя все още се състезава в категорията девойки старша възраст. Тогава е била извикана на проби, включила се е в няколко от тренировъчните лагери на тима и дори е участвала на някой състезания заедно с тях. Нещата са вървели перфектно почти до финалната стъпка, но получава контузия в коляното, която я принуждава да се прибере обратно в България и да започне курс на лечение. И макар двете страни да са се харесвали взаимно, обстоятелствата били такива, че нямало как да се случи нещо повече. И така нещата с “GB Piemonte” остават за обсъждане напред във времето, но без никакви срокове и критерии. Контузията идва като “гръм от ясно небе”, повлиява ѝ доста зле емиционално и е имало моменти, в които дори е смятала, че това ще сложи край на нейната кариера.

Ивана Тонкова

Но трудът и лишенията се отблагодаряват и в началото на тази година от “GB Piemonte” отново се обръщат към нея с покана за проби. Самата тя казва, че този път се е зарадвала дори по-силно, отколкото преди 2 години. През този период и двете страни претърпяват положителни промени - тя е натрупала много повече опит, знания и умения, които смело да приложи в състезанията, а отборът вече е с континентален статут и участва на Про тур състезанията.

Казва, че няма очаквания относно новото начинание, което ѝ предстои, тръгва с изцяло позитивна нагласа и смята, че е напълно готова да отвори една нова страница в колоездачната си кариера. Изключително благодарна е на българския си екип и най-вече на треньора си Добри Деспотов, без който нищо от това не би било възможно, именно неговата усмивка я зарежда и мотивира да покаже най-доброто от себе си по време на състезания. На този етап няма твърде високи амбиции, старае се да се развива постоянно и спрямо спортната си форма да си поставя високи, но постижими цели.

Желаем успех и късмет на родната ни състезателка, която още в началото на следващия месец ще излезе на голямата сцена!

Автор: Иван Андреев

Ивана Тонкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт