Супербоул – мачът за 28 милиарда, който подлудява американската икономика (ВИДЕО)

13268
Супербоул – мачът за 28 милиарда, който подлудява американската икономика (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

В понеделник през нощта, в 01:30 часа българско време, Америка ще притаи дъх. Причината е, че почти половината от населението на Щатите ще гледа най-популярното спортно събитие в страната – Супербоул. За хората, които не се интересуват толкова, ще уточним – това е финалът на сезона по американски футбол. В него се изправят един срещу друг двата най-силни тима от двете конференции. До битката за трофея „Винс Ломбарди“ се стига, както при всички други спортове зад Океана – чрез плейофи, като победителят минава в следващия кръг. Толкова за самия спорт. Американският футбол не се слави с голяма популярност у нас, но лека-полека това започва да се променя. Тук обаче няма да говорим за спорта, а за всичко останало, случващо се около въпросното събитие.

Защото около Супербоул е супер лудница в САЩ. Събитието събира пред екранитe над 140 милиона зрители всяка година и поради тази причина в седмицата преди него икономиката на страната работи на пълни обороти. В тазгодишното издание сили ще премерят Канзас Сити Чийфс и Филаделфия Ийгълс. Арена на сблъсъка ще бъде „Стейт Фарм Стейдиъм“ в Глендейл, Аризона. Телевизия „Фокс“ ще излъчва Супербоул LVII (57), като 30-секунден рекламен клип по време на мача е оценен на 7 милиона долара. Това е рекорд досега, след като за миналото издание на срещата същият клип струваше с около 500 000 по-малко. Въпреки огромната цена рекламодателите се избиват за телевизионно време, а причината е ясна – 140 млн. зрители.

Супершоуто на полувремето

Преди началото на срещата кънтри певецът Крис Стейпълтън ще изпее химна на САЩ. На полувремето пък предстои грандиозното шоу, което от НФЛ организират всяка година. В него, в рамките на 20 минути, някои от най-големите изпълнители в света излизат на сцената, за да забавляват хората по трибуните. Миналата година това бяха рапърите Доктор Дре, Снуп Дог, Еминем, 50 Сент, Мери Джей Блайдж и Кендрик Ламар. Сега на сцената ще се качи Риана. Други световноизвестни изпълнители, пели на Супербоул, са U2, Бионсе, Принс, Майкъл Джексън. Очаква се на тазгодишното издание на трибуните да има над 75 хиляди души.

Супербоул

10 милиарда долара за бира

Малко по-нагоре в текста стана дума за икономиката на САЩ и нейното движение по време на грандиозното събитие. По данни на Националния съвет на птицепроизводителите в страната в уикенда на Супербоул на територията на Щатите се изяждат 1,42 милиарда крилца. Именно това е най-предпочитаната храна на американците за това събитие. В събота и неделя ще се изпият 325,5 милиона галона бира, което се равнява на над 1,2 милиарда литра. Само за пиво американците ще пръснат около 10 милиарда. За двата почивни дни ще бъдат изядени около 1700 тона пуканки и 1200 тона ядки. Търговците използват седмицата около Супербоул и пускат сериозни намаления. Около 4,5 милиона нови телевизори се купуват само за този мач.

По време на последния Супербоул в САЩ изчислиха, че градът домакин печели между 30 и 130 милиона долара от това събитие. Причината е, че покрай мача се отварят между 2200 и 4700 работни места – те са свързани предимно с организация, производство и обслужване. Миналата година, само от данъци свързани с тези работни места, Лос Анджелис събра 22 милиона долара.

28 милиарда само за ден

Също така е изчислено, че в деня на мача харчовете на човек, който няма да присъства на стадиона, а ще си го гледа по телевизията са между 200 и 300 долара. А сега, си представете 139 925 000 души, които ще похарчат между 200 и 300 долара тази неделя. Трябва да вадите калкулатора за тази сметка. Но, ето я – 28 милиарда долара. Само от един мач, само в един ден. Очаква се около 18 милиона американци да заложат на мача, като букмейкърите споделят, че миналата година залозите са били над седем и половина милиарда долара.

Това се казва спортно събитие с икономическа цел. Има още десетки интересни факти за Супербоул и пазара в Щатите около въпросната среща, но няма да ни стигнат редовете да ги опишем. Все пак си представяте за какво става дума – каква финансова машина е този спорт. Та, дори и да не сте фенове на американския футбол, дори и да не знаете правилата, ако имате възможност, отделете си около пет часа и се насладете на спортното събитие, което пали икономиката на една от финансово най-мощните държави в света.

Автор: Бойко Димитров

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Най-бързите 800 метра от българин за века: "Бегачите" през април 2024 г. (ОБЗОР)

Ивет Горанова гостува на българско училище в Кипър по повод 15-годишен юбилей (СНИМКИ)

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com