Свилен Нейков подкрепи борбата

8548
Свилен Нейков подкрепи борбата

Министърът в оставка на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков е изпратил днес писмо до президента на Международния олимпийски комитет Жак Рог, в което изразява подкрепата си към борбата, която е заплашена с изваждане от програмата на Летните олимпийски игри. В писмото Нейков изразява неразбирането си относно препоръката на Изпълнителната комисия на МОК да елиминира този спорт от списъка на основните дисциплини на Летните олимпийски игри през 2020 г., предаде Стандарт нюз.

"Борбата е връстник на човешката цивилизация, връстник на първите Олимпийски игри на Древността и връстник на съвременните Олимпийски игри, възстановени от Пиер дьо Кубертен", пише още Нейков. То посочва, че дори само тези аргументи са достатъчни, за да убедят, че борбата има своето свещено и непреходно право на достойно място в Олимпийското семейство като негов безспорен Патриарх.

Борбата с протестно писмо до МОК

Протестно писмо до МОК изпратиха участниците на "Дан Колов" и "Никола Петров" заради угрозата борбата да отпадне от олимпийската прогр...

"Без да подценявам останалите спортове, приносът на много от тях за развитието на Олимпизма, е далеч по-малък от този на борбата. В днешно време олимпийската борба и стотиците национални (фолклорни) видове борба са практикувани от почти всички страни и народи на планетата, а в Международната федерация на асоциираните борби (ФИЛА) официално членуват 177 страни. През 80-годишната си история българската борба е вписала в аналите на олимпийското движение 68 медала, от които 16 златни. Българската държава винаги е подкрепяла своя национален спорт и сега, когато борбата е заплашена в национален, световен и олимпийски мащаб, още по-енергично заявява своята пълна подкрепа. Много от децата на България растат и се възпитават, тренирайки борба. Големите имена на този спорт у нас са сред най-активните публични личности, когато става дума за защита на националния интерес", пише още Нейков.

Той се надява, че с помощта и на Рог решението на Изпълнителната комисия на МОК ще бъде преразгледано в най-скоро време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт